"Jednym z najważniejszych czynników sukcesu na rynku Forex jest niewątpliwie zarządzanie kapitałem. Aby to lepiej zilustrować zaryzykujemy stwierdzenia, że nawet losowe transakcje dokonane na podstawie rzutu monetą mogą przynieść stałe zyski pod warunkiem, że istnieje właściwa formuła zarządzania pieniędzmi. Owszem, nie należy zapominać o innych czynnikach takich jak psychologia czy sposób ustawienia zleceń jednak ich wpływ na końcowy rezultat jest dużo mniejszy."
Na czym polega taka duża przewaga MM nad systemem? Czy przestrzeganie zasady 1% risk to już wszystko? W 3 etapie ewolucji tradera napisane jest: :
"zaczynasz dostrzegać że to nie system robi różnicę. Zauważasz że możliwe jest zarabianie pieniędzy korzystając wyłącznie ze średnich ruchomych. Jeśli będziesz przestrzegał zasad zarządzania kapitałem i odpowiednio odejdziesz do sprawy. "
Czy MM osoby na 3,4,5 etapie to tylko przestrzeganie 1%risk czy jest to bardziej rozbudowane (coś typu kilka poziomów TP i SL, kilkakrotne otwieranie i zamykanie części pozycji w czasie jednego wejścia)?
PS: zaznaczam że wątki dotyczące MM na grupie początkujących czytałem