System 1-2-3 i Haki Rossa

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
fx_rambo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fx_rambo »

No i dobrze. Ty widzisz to tak, ja widzę troszkę inaczej - ot cały handel
u Rossa nie trzeba nic zgadywać i nie trzeba tez używać indyków które zaznaczają HS i formacje 123 Panowie
formacja 123 występuje tylko na końcu trendu
(wybicie ceny przez 2 rozpoczyna nowy trend)
zanegowaniem tej formacji jest przebicie 1 i w tym momencie 1 to HS
poza tym trzeba tez pamiętać ze w trendzie bocznym, których Ross tez kilka rozróżnia i dokładnie opisuje formacje 123 następują po sobie i mogą wprowadzać w błąd tych którzy z trendem bocznym maja problemy

ciekawym sposobem wejścia w pozycje na przebicie HS jest tez TTE
technika jest łatwa w użyciu, ale zanim sie ja opanuje
to Rossa trzeba kilka razy przeczytać
bo np. sama formacja 123 żeby była spełniona musi zawierać bary korekcyjne

dlatego bym nie ograniczał tej techniki a w zasadzie prawa rynku do HS i formacji 123 bo ta droga daleko się nie zajedzie i na pierwszej lepszej konsoli można popłynąć

pozdrawiam

Dodano po 8 minutach:

żeby nie być gołosłownym to kilka przykładów formacji 123 na zakończenie trendu wzrostowego

Dodano po 3 minutach:

i przykład unieważnienia formacji 123
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
sam58
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: sam58 »

Z tego linku kilka dni temu pobrałem wersje polską, ale faktycznie obecnie albo jest błąd na stronie albo wycofali wersje polska.. W tym ebooku który mam z ich strony jest zapis o własności i zakazie kopiowania i przetwrzania, dlatego nie moge go tu wystawić

fx_rambo mógłbyś wyjaśnić na czy polega formacja TTE

fx_rambo
Gaduła
Gaduła

sam58 pisze:fx_rambo mógłbyś wyjaśnić na czy polega formacja TTE
Jak wytłumaczyć w skrócie samą formułę "TTE" czyli "Wejścia w Trick Tradera"
Wyobraźmy sobie ,że jesteśmy Inwestorami mającymi dostęp do poufnych informacji rynkowych,
czyli w skrócie dysponujemy wiedzą w których miejscach rynku, są złożone bardzo duże pozycje oczekujące dodatkowo wiemy czy będą to "Longi" czy "Shorty"
Myślę, że nie trzeba tu tłumaczyć co się stanie jak cena przebije takie miejsce na rynku, i właśnie wejścia
w takie pozycję umożliwi nam "TTE".
Zanim cena przebije szczyt po korekcie my już mamy sporo pipsow w kieszeni

poniżej screen który tłumaczy to najlepiej
informacja dodatkowa formacja ta jest ważna tylko do 3 barów korekcyjnych

Dodano po 6 minutach:

jeszcze jeden przykład TTE
można kupować na każdym barze korekcyjnym
na screenie zaznaczone są 2 pozycje

a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

Wejścia TTE są wczesnymi wejściami w przewidywaniu wybicia. W gruncie rzeczy mogą mieć miejsce wyłącznie w trendzie (w większości przypadków będą więc typowym breakout pullback). Ze względu na to że ryzykujemy wejście w ruch wcześniej od innych to musimy mieć miejsce na realizację choćby minimalnego zysku lub BE. Spróbuję to wytłumaczyć na własnej transakcji. Niebieska strzałka to wejście w L. Jak widać rynek jest w trendzie rosnącym a dolny swing około godz. 4 nie zszedł poniżej wcześniejszego dolnego swinga. Zdecydowany ruch nastąpił około 8.30 kiedy po silnym wzroście cena odbiła się od oporu zakreślonego na żółto. Liczyłem na dalszy ruch więc po odbiciu od tego oporu wchodziłem właśnie TTE licząc , że nastąpi ponowny atak na opór, przede wszystkim jednak zwracałem uwagę , żeby w razie niepowodzenia tego ataku przestawiać swój SL przynajmniej na BE. Jak widać na oporze utworzyła się mała świeca spadkowa ale cena nie spadła do BE i cała transakcja zakończyła się profitem (co prawda niewielkim R= 1,5 bo obawiałem się kolejnych oporów (ale cóż , wszyscy się uczymy)

fx_rambo
Gaduła
Gaduła

Powstawanie "Haków Rossa" spowodowane jest realizacją zysków na Rynku cenowym.
tzn. w trendzie rosnącym jest to każdorazowo najwyższy szczyt,
a w trendzie spadkowym najniższy dołek
im więcej HS tym mocniejszy jest trend

iżeby grac TTE nie trzeba się doszukiwać oporu czy wsparcia
ważna jest natomiast tak jak pisałem wyżej, ilość barów korekcyjnych po HS

u kolegi a&z wejście tak jak powinno być gratulacje
tylko jak ktoś pisze o R= 1,5
ja staram sie grac na pipsy ewentualnie $

a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

fx_rambo pisze: iżeby grac TTE nie trzeba się doszukiwać oporu czy wsparcia
ważna jest natomiast tak jak pisałem wyżej, ilość barów korekcyjnych po HS

u kolegi a&z wejście tak jak powinno być gratulacje
tylko jak ktoś pisze o R= 1,5
ja staram sie grac na pipsy ewentualnie $
Wszystko zależy od przyjętej strategii. Osobiście wolę wiedzieć dlaczego rynek się cofnął na tym poziomie i dlatego wyszukuje bardzo starannie takie miejsca nierównowagi a potem staram się wejść TTE w mocniejszą stronę i przeciwko słabszej. Zliczanie barów korekcyjnych i trzymanie się liczby maks. 3 barów służy oczywiście obiektywizacji metody, jednak ważniejszy jest kontekst a ten podlega własnej subiektywnej ocenie (której zresztą nie ma co się obawiać). Ocena transakcji co do stosunku R/R służy wybieraniu tylko tych o największym współczynniku i ma ścisły związek z używanymi narzędziami - Ninjatrader z dodatkiem Positionsizer (dodatek , który pozwala prowadzić trading wprost z ekranu poprzez wskazanie myszką na ekranie punktów wejścia, SL, TP z automatycznym podaniem przez program wartości R , samoczynnym wyliczeniem wielkości pozycji (wynikającej z odległości SL od entry przy zadanej wartości kwotowej SL) i automatycznym złożeniu przez program zlecenia wraz ze zleceniami TP i SL. Takie narzędzia zmuszają nieustannie do szacowania każdego rozważanego trejdu pod kątem RR (wierz mi to dobry patent , sam Larry Wiliams stwierdził , że mistrzostwo zdobył nie dzięki jakieś szczególnej metodzie otwierania pozycji ale dzięki umiejętnemu manewrowaniu wielkością pozycji i właśnie stosunkiem RR - jak to stwierdził - wiedział kiedy docisnąć gaz)

fx_rambo
Gaduła
Gaduła

a&z odpowiem Ci w ten sposób
Forex to jak rzemiosło dlatego trzeba sie go moim zdaniem uczyć od najlepszego
Ross od 1959 r. zarabia na "chleb", inwestując swoja genialnie prosta technika,
Ross to nie jest jakiś Nick z forum tylko jego nazwisko - nie jest anonimowa osoba - i jak pogrzebiesz troszkę w necie to znajdziesz sporo jego wyników, i również wyniki tych co sie od niego uczyli (tez nazwiska)
swoja technikę Ross opisał dokładnie i precyzyjnie w swoich publikacjach,
nie zmienia jej co 3 miesiące, a szkoląc latami inny pokazał i dalej pokazuje, ze funkcjonuje.

a czy można sie nauczyć inwestowania na forach, moim zdaniem nie - dlaczego?
jak sie ktoś troszkę wczytasz to od zwykłego uczestnika po moderatora forum to masa osób, które co parę miesięcy szukają czegoś nowego bo poprzednie juz nie "działa" albo sie "znudziło",
Osoby totalnie anonimowe, co do których nie masz nawet pewności czy graja na kontach Real, nie wspominając juz nawet o zarabianiu na chleb.

Awatar użytkownika
Cancer0s
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Cancer0s »

fx_rambo pisze:a&z odpowiem Ci w ten sposób
Forex to jak rzemiosło dlatego trzeba sie go moim zdaniem uczyć od najlepszego
Ross od 1959 r. zarabia na "chleb", inwestując swoja genialnie prosta technika,
Ross to nie jest jakiś Nick z forum tylko jego nazwisko - nie jest anonimowa osoba - i jak pogrzebiesz troszkę w necie to znajdziesz sporo jego wyników, i również wyniki tych co sie od niego uczyli (tez nazwiska)
swoja technikę Ross opisał dokładnie i precyzyjnie w swoich publikacjach,
nie zmienia jej co 3 miesiące, a szkoląc latami inny pokazał i dalej pokazuje, ze funkcjonuje.

a czy można sie nauczyć inwestowania na forach, moim zdaniem nie - dlaczego?
jak sie ktoś troszkę wczytasz to od zwykłego uczestnika po moderatora forum to masa osób, które co parę miesięcy szukają czegoś nowego bo poprzednie juz nie "działa" albo sie "znudziło",
Osoby totalnie anonimowe, co do których nie masz nawet pewności czy graja na kontach Real, nie wspominając juz nawet o zarabianiu na chleb.
Nie do końca się z tym zgadzam... masz jedną strategię, która zarabia, ale szukasz mimo to nowej, która może również dawać zyski...każdy trader Ci powie...że jak masz jedną to trzymaj się jednej i bądź w niej najlepszy jak już będę miał ten 1mln $ to wtedy mi jedna wystarczy tymczasem na razie do tego miliona trochę mi brakuje i zarabiając nawet 100% rocznie to na ten milion trochę musiałbym poczekać. Do wszystkiego potrzeba czasu, ale wdg. mnie trzeba również próbować innych rzeczy, czemu nie? Wiem, że pewnie znajdzie się tu cała masa krytyków, którzy twierdzą dokładnie tak jak każdy inny guru... tradingu...bo słyszałem to setki razy...
Zapraszam na moją nową stronę -> klik w "WWW". Codzienne analizy i komentarze.

fx_rambo
Gaduła
Gaduła

Cancer0s pisze:Nie do końca się z tym zgadzam
ale z czym sie nie zgadzasz

uzin2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: uzin2 »

jak kogos interesuje wersja pl to tutaj bezposredni link do pliku pdf

http://www.tradingeducators.pl/upl_pics ... S%20PL.pdf