Hikari pisze:Dzieki drodzy koledzy za szybkie odpowiedzi. Dopiero teraz mozna zauwazyc, jak sie obsluguje klienta. MT4 jest swietnym programem, ale moim zdaniem jest jest tak skonstruowany, zeby klienta obskubac. Najlepszym przykladem jest counter pokazujacy ile sekund pozostaje do zakonczenia swieczki - nie ma plynnego odliczania, tylko nastepuja w miedzyczase krotkie przestoje, natomiast w NT tego nie ma. Mam nadzieje, ze Dukas wprowadzi Ninje, wtedy to juz bedzie kopalnia pipsow.
sorry ale jeśli uważasz że mt4 to świetny program to świadczy tylko o tym że nigdy nie miałeś do czynienia z pro platformami, a z mt4 łączy Cię ślepa sympatia.
mam za sobą 10lat pracy z m.in z platformami bloomberg/reuters/esignal/esign/cqg/aspen i jak pierwszy raz w życiu (jakieś 3 może 3,5 roku temu) zobaczyłem mt4 to pomyślałem że te sławetne 5% ponoć zarabiających na fx bierze się stąd że 95% pozostałych korzysta właśnie z mt4. to oczywiście po trochę żart bo i w mt4 można zarobić. nie wiem jak wygląda mt4 z dobrym data feedem ale sam soft do chartingu się nie nadaje bo po pierwsze wszyscy brokerzy dający mt4 mają kiepski data feed a po drugie jakość i ilość oscylatorów/indkatorów wbudowanych w mt4 to istny szajs. nijak nie odzwierciedlają faktycznych kalkulacji wskaźników. np. ja korzystam głównie ze wskaźników J.Wellesa Wildera i jak każda pro platforma ma możliwość wyboru MA Type: Wilder Smooth np. w ADX to
mt4 takiego rozwiązania nie daje. co w zasadzie dyskwalifikuje wskaźniki Wildera na tych platformach bo ich kalkulacje mijają się ze źródłem.
można by tak mnożyć.
Podsumowując zacytują tytuł wątku Karola Marchewki czyli BROKERZY MT4 TO WIELKIE GÓWNO !!!!! i podpisuje się pod tym obiema rękoma
co do NT to soft faktycznie daje mozliwości ale tu wszystko rozchodzi się o data feed.
w kwestii Dukascopy i ich platformy mogę powiedzieć jedynie tyle, że jest z pewnością o wiele lepsza od mt4 choć daleko jej do ideału. Pocieszające jest to że z własnych obserwacji w ostatnim roku widać że prace nad udoskonalanie platformy bardzo mocno postępują i to rokuje bardzo dobrze firmie i z pewnością już platforma zasługuje na miano debeściaka w śród nie pro platformach.
na koniec dodam że nie pracują w Dukascopy i nie mam interesu żeby ich reklamować.