Zabawka

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
forekrz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: forekrz »

Kolega Damfry namówił mnie do napisania zabawki ułatwiającej forexowe życie. Zakładam nowy wątek bo pomyślałem, że jak inni się włączą to może coś ciekawego z tego wyjdzie.

Open2Pendings to skrypt który otwiera dwa zlecenia oczekujące w odległości ustawionej na zmiennej globalnej o nazwie "dystans" od bieżącej ceny. Druga zmienna globalna o nazwie "lots" zawiera wielkość pozycji.
Zabawka to EA która zamyka zlecenie oczekujące jeśli pozostanie tylko jedno.

Skrypt uruchamiamy przeciągając go myszką na wykres lub można mu przypisać skrót klawiszowy np. Ctrl+H
Proponuję zachować ostrożność bo całość jest świeża i mało testowana.

Pozdrawiam wszystkich miłośników zabawek.

Dodano po 48 sekundach:

Zabawka EA
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Jako ze ma to byc zabawka wyłącznie do danych a zabawa na tym to niezłe wahadło dołączam TS 5pip dla zabezpieczania zysku :)
Automatyczne BE bylo by lepsze bo wiadomo TS5 pips wywali przy pierwszej korekcie, a po konsoli wybicie często jest kierunkiem, więc tu mały minus, ale działa bo testowałem. (ps 6 pips od zlecenia jest już zlecenie zabezpieczone, ale jak to TS ciągnie dalej )

Dodano po 52 minutach:

Juz znalazłem błąd, otwiera 2 zlecenia co Tick :) a to mają byc tylko dwa zlecenia :) w parę minu 43 zlecenia miałem.:lol:
Chociaż nie ukrywam że wesoło by było jak by waliło zleceniami podczas ostrego ruchu w jednym kierunku :D ale to trzeba mieć pewność ze zaraz rynek nie zawróci a takiego czegoś nie ma :)
Ciekawe czy da się na "lewo" zrobić BE po 1 pipie już tak by broker nie widział a wyglądało na zamkniecie z palca :) Wtedy takie walenie zleceniami miało by sens :)
Kolejna mysl, cudo do zamykania wszystkich zyskownych zleceń. Gdybyśmy zostawili sianie zleceń na masę.

A i taka moje pytanie, bo nie stosowałem nigdy kilku automatów na raz. Czy jest to możliwe? Czy przypadkiem jeden nie wyklucza drugiego?

Czy da sie listę automatów podejrzeć które już są załadowane żeby można je sobie edytować. Bo nie mogę znaleźć opcji EA prócz Meta Editor, a ja sie na programowaniu nie znam :) chodzi mi o takie okienko wpisz parametry

Chociaż nie ukrywam że wesoło by było jak by waliło zleceniami podczas ostrego ruchu w jednym kierunku
Heh 500$ zarobiło gdy sie myłem :lol:
Nasiało zleceń a TS5 pip zabezpieczył.
Fakt minusem jest brak S/L i to że jak wrzucę jeden ea do nie działa drugi.
Da sie kilka dodać? Czy trzeba kombinowac w taki sposób że otwieram kilka razy te samą pare w zakładki i wszędzie po 1 EA?

Jak ktos się zna to zapraszam do wspólnej pracy, skoro brokerzy grają przeciwko nam to my też się łączmy :)

Wszelkie Pomysły i programowanie mile widziane.

Jak ktoś umie to niech to połączy w całość i doda okienko do wpisywania parametrów, do szybkiej zmiany ustawień.

Dodano po 1 godzinach 21 minutach:

Wesoło wygląda :lol: :lol:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Leming
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Leming »

scalperzy sie uciesza :)
Pieniądze są jak energia. Muszą swobodnie przepływać :P

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Damfry pisze:Juz znalazłem błąd, otwiera 2 zlecenia co Tick
kolega napisał że to skrypt a nie EA. Trzeba wrzucić do katalogu skryptów i uruchomi się tylko raz.
Damfry pisze:Ciekawe czy da się na "lewo" zrobić BE po 1 pipie już tak by broker nie widział a wyglądało na zamkniecie z palca
A dasz radę sam ustawić SL na 1 pips? Wątpię - jest takie coś jak minimum SL - przeważnie zaczyna się od 1 pips.
Damfry pisze:A i taka moje pytanie, bo nie stosowałem nigdy kilku automatów na raz. Czy jest to możliwe? Czy przypadkiem jeden nie wyklucza drugiego?
Możliwe tylko oba roboty powinny korzystać z MAGIC aby zarządzały swoimi transakcjami - chyba że mają zarządzać wszystkimi.
Damfry pisze:Czy da sie listę automatów podejrzeć które już są załadowane żeby można je sobie edytować. Bo nie mogę znaleźć opcji EA prócz Meta Editor, a ja sie na programowaniu nie znam chodzi mi o takie okienko wpisz parametry
Albo wrzucasz ponownie EA i ustawiasz (1 EA może działać na jednym wykresie) albo klikasz uśmiechniętą buźkę w prawym górnym rogu
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
forekrz
Stały bywalec
Stały bywalec

Damfry uruchom Open2Pendings.mq4 jako skrypt. W przeciwnym wypadku dalsze testowanie i rozbudowa o kolejne funkcje nie ma sensu.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Ok ok faktycznie mój błąd :wink:
Ale i ten błąd coś ciekawego mi pokazał. Zostawiłem kompa na noc, przez noc podwoiło się konto :lol: szkoda ze to tylko demo, ale żeby się nikt nie napalił na taką gre. Jako że nie mamy jeszcze SL konto jest bliskie MC :wink:
Z ciekawości nie będę wyłączał i zobaczę co wyjdzie.

Tig3r nie dam rady u mnie Sl jest minimum 5 pips od ceny :| pytanie się wywiodło z innej sprawy, jako że minimalny TS mam 15 pips a wrzuciłem zabawkę co TS ciągnie 5pip, przeświadczyło mnie o tym że da się łamać z góry nałożone bariery. I gdybym posiadał coś takiego, co samo by uznało że mamy pips zysku i samo zamknie na BE (gdyby się wróciło) to z zabawki do danych wyszedł by nieoczekiwanie świetny skalpel :wink:

Zostawię to na cały dzień bo muszę z domku wyjśc, Jak wrócę zdam relacje co z tej mojej pomyłki wyszło :wink:

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Damfry pisze:Tig3r nie dam rady u mnie Sl jest minimum 5 pips od ceny Neutral pytanie się wywiodło z innej sprawy, jako że minimalny TS mam 15 pips a wrzuciłem zabawkę co TS ciągnie 5pip, przeświadczyło mnie o tym że da się łamać z góry nałożone bariery.
Nie da się - ts na platformie a programowy to co innego. Programowo sam zmieniasz SL np co tick jeśli potrzeba. Narzucony minimalny SL jest przez broka/serwer i nie da się tego przeskoczyć - chyba że EA będzie próbować zamknąć wcześniej "ręcznie" niż wynosi min SL.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Właśnie o to "ręczne" zamykanie mi chodzi, że tylko EA będzie miało za zadanie zabezpieczyć pozycje przy pierwszej okazji. Bo jedynym minusem jak obserwuje jest to że otwiera zlecenia, Cena nie dojdzie od tych 5 pips i TS nie zdąży się włączyć, stąd teraz mam prawie MC. Racjonalnie można by stawiać S/L ale chyba więcej szkody by było niz pożytku.
Chociaż jeśli by "ręcznie" zamykało nawet na zero, to tylko jedna pozycja była by stratna bo wcześniejsza miała by już BE więc nawet i SL nie był by taki szkodliwy ponieważ otwiera tyle zleceń że samo na siebie zarabia. Przez noc 8 tyś strzeliło stawiając 1 lota. miec ustawione S/L np 20 pips to zakładając że jedno zlecenie mogło byc stratne na drodze do tego S/La czekało by z 15 zleceń oczekujących.
Wniosek? Stratna pozycja już jest wypracowywana na plus.
Trochę w innym kierunku idzie myśl niż miałem wcześniejsze założenia bo to nie miał być skalpel, ale kto wie może coś ciekawego wyjdzie tylko napisać trzeba
:)

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Damfry pisze:Właśnie o to "ręczne" zamykanie mi chodzi, że tylko EA będzie miało za zadanie zabezpieczyć pozycje przy pierwszej okazji
Tylko requote i slippage przy szybkich ruchach Ci nie pozwoli zamknąć transakcji

Awatar użytkownika
forekrz
Stały bywalec
Stały bywalec

Cały pomysł jest trochę "siłowy" ; "a może się uda". Albo będzie podwojenie konta albo MC.
Trudno jest coś takiego oprogramować jeśli nie ma klarownych reguł.

ODPOWIEDZ