Przyglądając się ostatnim swingom na tej parze można dostrzec, że swingi wzrostowe wynoszą około 200 pipsów (niebieskie prostkąty), a swingi spadkowe około 300 pipsów (pomarańczowe prostokąty). Gdyby tego się trzymać to ostatni swing do poziomu 1.069 został zakończony i kurs dokonał minimalnej korekty 50 pipsów. Teraz albo notowanie usdchf pójdą w górę o kolejne 200 pipsów (mało prawdopodobne ze względu wieloletnią linię trendu spadkowego od listopada 2008), albo będą kontynuowały ruch w dół w okolicę poziomu 1.04 (też nie jest takie pewne ze względu na wsparcie 1.05).
Nie uwazacie ze obecnie rynki sa w miejscu, w ktorym o wiele wieksza role graja emocje i AT raczej slabo sie sprawdza ? Spojrzcie na zakresy dziennie na poszczegolnych parach. Mozna by pomyslec ze jest to w miare dobre narzedzie opisywania ruchow na danych instrumentach (o ile sie przemieszczaja w jakim czasie). Tymczasem nawet tutaj lamane sa wszelkie "reguly". Przykladowo eur/usd smigal jakis czas temu po okolo 120pkt na dobe. Wczoraj padlo ponad 350pkt a od kilku dobrych dni nie spada ta srednia ponizej 150pkt.
Nie dotyczy to tylko usd/chf. Ogolnie mysle ze jestesmy w takim punkcie w ktorym punkty w/o, kanaly cenowe beda czesto-gesto przebijane i to jest wlasnie ten okres w ktorym taka podstawa analiza sie nie sprawdza. Jak spojrzec na historie to kazde wsparcie i kazdy opor po czasie i tak padaja, kazdy kanal jest przebity, kazdy trend zlamany. W takiej goraczce jak teraz mysle ze nie ma sensu sie na tym opierac za bardzo.
Zarzadzanie stratami i wyciskanie zyskow do ostatniego pipsa to jest to co teraz jest podstawa.
Ale to tylko moja opinia a jestem laikiem w temacie.
Pozdrawiam
P.S. Moja opinia bierze się głównie z wczorajszej sytuacji. Spadki na Dow Jones potężnie przeniosły się na eur/usd. Jak więc można coś prognozować obserwując jedynie wykres walut ? Dla mnie forex jest mocno uzależniony od rzeczy których nie jesteśmy w stanie pomierzyć ani przewidzieć (jak zapotrzebowanie dużych podmiotów na dana walutę) i to moim zdaniem porusza całą ta karuzelą. Szukanie dołków i szczytów na tym rynku to iluzja. Jedynie co można to podpinać się pod dane ruchy.
Absolutnie nikogo nie krytykuje, to moja opinia a jak rozumiem po to się tutaj "spotykamy":)
Notowania dotarły do poziomu 1.17 (bez kilku pipsów) i poziom ten może stanowić istotny opór. Nic jeszcze nie zapowiada korekty, ale to jest bardzo dobre miejsce na większą korektę wzrostów, lub nawet powrót do długoterminowego trendu spadkowego.
Na wysokości 1.17 przebiega linia trendu spadkowego narysowana na wykresie tygodniowym od wierzchołka z sierpnia 2003.
Wykres H1, 2010-09-01 13:00 i 2010-09-03 13:00 to miejsca, w których cena mocno się odbiła. Dobrym pomysłem jest złożenie dwóch przeciwnych zlecen powyżej i poniżej tych punktów. Kupno po 1.0250, sprzedaż po 1.0050. Zgodnie z sugestia z http://www.fxoo.org.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.