Bardzo wysoki spread
Bardzo wysoki spread
Zauważyłem dziś w nocy ogromne wahania spreadu na EUR/USD. Jest to para o dużej płynności więc spread rzędu 19 pipsów powinien występować raczej w momencie ogłoszenia ważnych danych finansowych (poprawcie mnie jeśli się mylę), a powyższa sytuacja miała miejsce pomiędzy godz. 23.00 naszego czasu, a więc na zamknięciu rynku amerykańskiego, a godziną 24.00. Czym mogło być to spowodowane? Dodam, że spread na pozostałych parach był w normie. Być może ta sytuacja miała miejsce tylko na CMSie i moje pytanie można również podciągnąć pod temat dotyczący platformy CMS, ale nie jestem tego pewien.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
W IBFX tłumaczą to rolowaniem pozycji. Tzn, że około godziny 23 banki wykonują jakieś rutynowe czynności w związku z czym u market makera spada płynność ( większość banków nie przyjmuje zleceń od nich ) więc nie mogą hedgować pozcyji. Tak mi to przynajmniej wytłumaczyli jak mi wzrósł spread ( powtarza się to codziennie ). Gdy spytałem czy jeśli miałbym otwartą pozycję o tej porze i dotknąłby jej SL i by się zamknęła to czy mam prawo otrzymać zwrot kasy, powiedzieli że nie. Czy ktoś bardziej zorientowany w temacie wie w ogolę czy to nie jest zwykłe koszenie SL pod taką przykrywką ?
Na ECNie u Dukascopy nie miało takie miejsce zdarzenia w tym samym czasie.
Client Services 10: It is usually higher than normal around there because of rollover but I haven't really seen it get that high recently... did it do that today
Client Services 10: ?
yes
everyday
i made screenshots just in case
i am worried because i do not set that big SL
and my good position can turn into bad in a few seconds
Client Services 10: The spread widens at that time due to low liquidity in the market during roll over
I didn't see it on my second acount which I have with another broker
Client Services 10: They may have some other system in place to dictate their prices.
do you have another liqidity provider in US than my another broker in Europe has ?
Client Services 10: Since we don't control our own prices, we are at the mercy of the market.
Client Services 10: We most likely have different liquidity providers from your other broker as well.
so you recommend me not to leave my position opened during rollover ?
Client Services 10: That is up to you to decide. If you are not comfortable with the way the market behaves at that time then it would probably be better not to have a position at that time.
Na ECNie u Dukascopy nie miało takie miejsce zdarzenia w tym samym czasie.
Client Services 10: It is usually higher than normal around there because of rollover but I haven't really seen it get that high recently... did it do that today
Client Services 10: ?
yes
everyday
i made screenshots just in case
i am worried because i do not set that big SL
and my good position can turn into bad in a few seconds
Client Services 10: The spread widens at that time due to low liquidity in the market during roll over
I didn't see it on my second acount which I have with another broker
Client Services 10: They may have some other system in place to dictate their prices.
do you have another liqidity provider in US than my another broker in Europe has ?
Client Services 10: Since we don't control our own prices, we are at the mercy of the market.
Client Services 10: We most likely have different liquidity providers from your other broker as well.
so you recommend me not to leave my position opened during rollover ?
Client Services 10: That is up to you to decide. If you are not comfortable with the way the market behaves at that time then it would probably be better not to have a position at that time.
fx-forum
Ja niestety w wyniku tych zawirowań zaliczyłem SL, ale jest to chyba sygnał, żeby zmienić brokera. Co do rolowania pozycji, to powinno to dotyczyć zawirowań na wszystkich parach, a nie tylko na EUR/USD. Wiadomo, że ta para generuje największy wolumen, ale nie może być tak, że na pozostałych parach ledwie drgnie wysokość spreadu, a na edku skacze o 600% 

Jestem pewien. Chciałem zrobić screenshota z całej zakładki na której byłoby widać pozostałe pary, ale stwierdziłem, że nie będę zaśmiecał forum. Niewykluczone że na początku zawirowania działo się coś również z pozostałymi parami i nie widziałem tego, bo głównie analizowałem edka, ale kiedy zacząłem zastawiać się nad możliwą przyczyną, pierwsze co sprawdziłem to skorelowaną parę GBP/USD i doznałem szoku. Potem pozostałe pary. Nie wykluczam, że przez kilka-kilkanaście minut coś mogłem przeoczyć we wcześniejszych ruchach spreadu, ale po 23.20 sprawdziłem wszystkie.
Ja używam VT Tradera na CMSie i spread widzę na wykresie w postaci pogrubionej linii o wartość spreadu. Do tej pory testowałem konto demo na platformie Gain Capital (forex.com), ale nigdy nie spotkałem się z taką akcją na spreadzie. Jeśli pojawi się dzisiaj ponownie, to wrzucę screena 
Siadłem od 23.00 i ku zaskoczeniu, nic. Załączam screena na dowód. Natomiast wciąż sprawa jest zagadkowa, bo rolowaniem trudno wytłumaczyć to zamieszanie.

Siadłem od 23.00 i ku zaskoczeniu, nic. Załączam screena na dowód. Natomiast wciąż sprawa jest zagadkowa, bo rolowaniem trudno wytłumaczyć to zamieszanie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Oznacza to że broker na parę sekund stracili płynność co mogło być spowodowane dosłownie wszystkim. Jeśli nie robią tego regularnie to wydaje mi się że mógłbyś się domagać od nich zwrotu z ewentualnie zamkniętej pozycji. Chociaż z drugiej strony w umowie pewnie jest kruczek w którym jest napisane że nie odpowiadają za usterki natury technicznej. I to by było na tyle. Jakby kiedyś się powtórzyło pisz. Może coś zaradzimy 

fx-forum
Sprawę można by tłumaczyć tym, że jakaś firma lotnicza wykupiła inną (pewnie z Azji) dokonując przewalutowania po godzinach działania giełdy w Nowym Jorku (nie pamiętam nazwy, ale jej akcje skoczyły o kilkanaście procent na giełdzie). Natomiast zadam pytanie jako zupełnie zielony świeżak, czy jest możliwe żeby taka transakcja mogła być zrealizowana po godz. 17.00 czasu wschodnio-amerykańskiego i po 6.00 rano czasu azjatyckiego? Zapewne nie, ale może ktoś naprowadzi mnie na trop?