Formacje ABCD

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
yacabo
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: yacabo »

Witaj Michael
Jesli mozna wtracic swoje trzy grosze...

Kolega Nievinny ma absolutna racje
ABCD to formacja korekty. Czyli nie mozna jej szukac w konsolach a juz absolutnie nie w kierunku trendu (byc moze wyjatek stanowia korekty pedzace ale olejmy ten przypadek bo sprawa sie komplikuje). Czyli po dlugim ruchu (Elliotowska piatka) nastepuje odreagowanie w przeciwna strone. Ta reakcja powinna miec ruch falowy tzn przynajmniej 3 fale czyli formacja ABCD. Formacja ABCD pojawia sie w wielu teoriach: czyli oprocz polularnej nazwy ABCD, wystepuje jeszcze jako Ekspansje Fibonacciego, oraz pojawia sie w teorii fal Elliotta jako korekta abc (zygazaki, pojedyncze podwojne i rozne kombinacje fal) Odcinek AB Elliot nazywa fala "a", BC to fala 'b' natomiast CD to fala c. Dlatego o formacjach ABCD pisze sie czesto: korekta abc (fale korekty Elliott opisuje malymi literami)
Elliott to moim zdaniem niezwykle skomplikowana teoria i jesli gracz nie ma dostatecznego doswiadczenia na rynku nie powinien podejmowac decyzji w oparciu o Elliotta. Co oczywiscie nie oznacza ze mozna to sobie olac. Elliotta koniecznie nalezy poczytac z maxymalnym zrozumieniem. Czytam go od dobrych 5 lat :-), tak przynajmniej raz w roku i dalej niewiele rozumie. Zawsze cos w glowie zostaje i w miare uplywu czasu coraz wiecej elementow tej teorii udaje sie odszukac na wykresie.
Ogolna teoria Elliota mowi o tym ze nastepuje 5 fal w jedna strone a nastepnie trzy fale korekty w druga (abc lub ABCD jak kto woli) Zeby sprawe skompliowac Elliot opisuje stukture kazdej z fal czyli fala a moze byc piatka albo trojkatem ukosnym poczatkowym... ale nie jestem juz pewien. Gdzies mam to spisane wszystko. Tak jak pisze Nievinny po korekcie ABCD (abc) nie musi wcale nastapic zdecydowany odwrot, poniewaz korekta abc czesto przechodzi w piatke Elliotta czyli zaczyna sie kolejny impuls. Ale jednak baaaardzo czesto cos sie tam dzieje. I jesli ktos gra na odbicia to moze byc dobre miejsce na zajecie pozycji z malym stopem. Oczywiscie zajecie pozycji zalezy rozwniez od innych rzeczy np znaczacy sup/res w poblizu...
ABCD to bardzo popularna struktura. Oczywiscie nigdy nie ma pewnosci ze akurat zadziala :-) Ale generalnie na waznych poziomach zawsze cos sie dzieje, Czyli AB=CD i pozostale dwa poziomy czyli expansja blizsza i dalsza.
Polecam rowniez poczytanie Roberta Fischera, Liczby Fibonacciego na Gieldzie. To uproszczona wersja fal Elliotta.

Michael, piszesz ze ci sie nie sprawdzila formacja. Przypominam sobie swoje poczatki na FX. Mialem tak samo. Wyczytalem jakas nowinke i biegem na Fx zeby to zastosowac w praktyce i rozczarownie...Juz pomijam sposob jej wyznaczenia. Ale nawet poprawny sposob wyznaczenia abc nie daje gwarancji na zysk. Caly Forex to jeden wielki rachunek prawdopodobienstwa. Ty natomiast mozesz tylko przechylac szale zwyciestwa na swoja strone, poprzez nauke, obserwacje zachowan rynku w przeszlosci. Znajac abc, w koncu zaczniesz je wylapywac na wykresie. E/U to dobra para do spekulacji i nauki AT, polecam rowniez USD/CHF. Nie ogladaj zbyt malych tf. 15 minut to absolutne minimum chociaz jak na moje oko to jednak za male. Dla EU uwazam za najlepszy tf 4H chociaz jak widze jest malo popularny. Jesli tf 4H to nie kazda polatforma do AT jest dobra
Male tf to duze szumy i trzeba wprawnego oka zeby sie nie pogubic. Ale rozumiem ze kazdy ma swoje upodobania i niech tak zostanie

Na koniec jesli moge cos dodac to powiem tak. Obserwuj tylko jedna pare! Bo kazda para ma swoj styl i porusza sie inaczej. Jedne sa nerwowe inne leniwe lub nieprzewidywalne. Obserwacja kilku par wprowadza w glowie zamieszanie i nie uczysz sie zachowan danej pary bo wszystko sie miesza. I staraj sie trzymac jednego tf. Polecam EU 4h lub od biedy EU 1H i albo CHF i takie same TF. Obserwacja jednego tf jest rowniez istotna, moze nie az tak istotna jak obserwacja jednej pary. Wykresy 5 minutowe to zgadywanka i nie maja nic wspolnego z klasyczna AT
-------------------------------------------------------
Pozdrawiam,
Yacabo
--------------------------------------------------------
Fenkju wery macz

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: michael7 »

Super wielkie dzięki za zainteresowanie:)

Dzięki za książke, na pewno po nia sięgne.
Co do formacji abcd i TF które obserwuje, to wykresy 5 min rzeczywiście słabo się nadają do AT i do fibo ze względu na duże zmiany i ogólny bałagan na wykresie. Jesli chodzi o ABCD to staram sie je wyznaczać głównie na wykresach 1h, osobiście nie przepadam za 4H co nie znaczy, że nie obserwuje.
Zdaje sobie sprawę, że każda para troche inaczej sie zachowuje. Generalnie Forexem interesuje sie juz 3 lata, a inwestuje niecały rok. Obserwuje najczęściej E/U Gbp/Usd i Eur/Jpy.
A propo jeszcze formacji ABCD to pisałem wcześniej w innym temacie a propo możliwej do utworzenia sie formacji na e/u
Wyznaczyłem formacje ACD na TF 4H no i zaznaczyłem ewentualny zakres fali CD linia fioletowa i czerwona. Bardziej prawdopodobna wydaje sie linia fioletowa, gdzie znajduje się również 61,8% zniesienia dużej fali wzrostowej z 7 czerwca i jest to również zewnętrzne zniesienie fali BC 261.8%. Taka formacja wydaje się możliwa i sądzę, że w takim przypadku mielibysmy do czynienia z silną formacją ABCD.

Dodano po 14 godzinach 47 minutach:

No i jak narazie e/u zatrzymał sie na pierwszej wyznaczonej przeze mnie kilka dni temu lini co do 1 pipsa:)
Po przebiciu lizce na zjazd do kolejnej wyznaczonej przeze mnie niebieskiej lini.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

polbanda

Nieprzeczytany post autor: polbanda »

Witam. Pozwoliłem sobie przerobić trochę Twój obrazek i zaproponować wcześniejsze wejście zgodnie z teorią 123, która pojawiła się wraz z przebijaniem trendu wzrostowego. Krótki stop i duży potencjał TP. Oczywiście wychodzenie z pozycji jest bardzo ważne, trzeba umieć w odpowiednim momencie odebrać profit i nie liczyć na zjazd w nieskończoność.

Co o tym myślisz?
PS. Strasznie wysoki TF mimo wszystko nie pozwala zagrać zbyt dużym lotem bez narażania się na ryzyko kilkunastu (-dziesięciu) % kapitału. Chyba, że kapitał jest na tyle ogromny i służy do longtermu :)
PS2. Trzeba jednak uważać bo blisko cenie do 50% korekty poprzednich wzrostów. Cena prawdopodobnie wtedy wpadnie w konsolidację i tam należy oczekiwać na dalsze rozstrzygnięcie sytuacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ