TeXs, mój Matrix

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

W wolnych chwilach testuję 38 Fibo tak aby można było zamknąć ten temat i przejść do kolejnych poszukiwań.
czemu zamknac? zwatpiles w metode?
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

sgorn pisze:czemu zamknac? zwatpiles w metode?
Miałem na myśli jeden obszar moich (nazwijmy to badań :) ) tak aby mozna było przejść do kolejnych.
Na przykład tego co napisałem przed chwilą o idealnej strukturze :D

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

TeXs pisze:Czy ktoś z Was (mam na myśli osoby, które korzystają z tego systemu) zadał sobie kiedyś pytanie jaka jest idealna struktura dla NLA Smile
mysle ze idealna struktura to taka ktora nie potrzebuje kanalu ze srednich. zauwaz ze znajomosc PA i koloru swieczki np D1 I H1 decyuduje tu o ruchu (grajac na 5M) robilem z kolega z forum testy tego sysa, on gral bez kanalu, i szlo mu dobrze. kanal opoznia wiele ciekawych ruchow, tak mysle
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

TeXs pisze:Mam teraz nadzieje, że w połączeniu z NLA będzie to doskonały połączenie.

Napiszcie koniecznie co o tym sądzicie
jak da rade ta metoda zarabiac to sie zgodze. ale uwazaj by nie dobierac coraz to wiekszej ilosci wskaznikow do potwierdzania wejsc. to moze byc zgubne :)

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

TeXs pisze:Najbardziej wiarygodnym okazał się Cuganowy woodu
Oj muszę się wtrącić. Bo widzę że zbłądziłeś ;)
Co Ci daje woodo? Po prostu dokładasz jeszcze jedną średnią kroczącą, w tym przypadku MA14.
Ta cała awantura z woodo to jest inne spojrzenie na Średnią.
CCI to jest to samo co średnia tylko pokazuje w inny sposób czy cena przecieła tą średnią i jak bardzo sie od niej oddaliła.
Poniżej obrazek z wrzuconą średnią 14 i CCI 14. Zobacz że gdy cena jest pod średnią to CCI jest ponizej zera. Ot cała filozofia.
To jest nic innego jak gra na odbicie od średnich odpowiednio dobranych.
Nie trzeba całego panela i bajerów woodo że o kulcie tego nie wspomnę żeby tak grać.
Ze średnimi jest taki bajer że działają..... czasami ;)
Jak chcesz się bawić ze średnimi to wrzuć ema50,100,200 na m5 i poobserwuj.
Ps. na rysunku jest EMA14 zamiast MA14 ale dużej różnicy nie ma wiec zostawiłem tak jak jest bo mi się nie chce painta odpalać :)
Pozdro

EDIT:
Jak chcesz grać na odbicia na np. MA 14 i obserwować tylko TF5 ale wiedzieć jak się zachowuje na TF15 i TF30
To dorzuć MA 42 (14*3) - pokaże Ci jak się zachowuje MA do ceny na TF15 (TF5*3=TF15)
MA 84 - dla TF30 (TF5*6=TF30)
itd. Nie musisz wtedy przełączać między TF a widzisz jak cena się zachowuje.
Oczywiście ustaw różne kolory dla nich bo się pogubisz :)
Życzę owocnych poszukiwań

Obrazek
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

Panowie zbyt rozpędziliście się w krytykowaniu ale to naturalnie moja wina, muszę nauczyć się bardziej precyzyjnie wyrażać swoje myśli.

Po pierwsze:
Jestem daleki od stoswania na wykresie dodatkowych lampek (potwierdzeń), które będą zaśmiecały mi wykres,
Moją intencją było znalezienie idealnej struktury i odpowiedniego miejsca na wejście.
Zgodnie z zasadami NLA można było wejść dużo wcześniej ale czy było by to bezpieczne ?

Po drugie:
Posłużyłem się woodu tylko aby zidentyfikować formacje/strukturę (tam to nazywa sie ZLR) i chciałbym abyście patrzyli na to co robię przez taki pryzmat czyli szukaniu nowych elementów, które pomogą w składaniu jak najlepszych zleceń.

Podsumowując,
Moim skromnym zdaniem wejście powinno być w tym miejscu które oznaczyłem a nie wcześniej i bardzo Wam dziękuję za uwagi

pozdrawiam,
TeXs

Awatar użytkownika
KRZYSIEKG
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: KRZYSIEKG »

Cześć Tex ! Pozwoliłem sobie na małe porównanie Twojego podejścia z systemem GMMA , który jest opisywany w dziale „systemy i strategie”. Z tą różnicą że rozrysowałem to na wykresie Trend Follower , gdyż aktualnie korzystam z niego i nie naprowadzałem specjalne na wykres średnich GMMA .Myślę że nie zrobi ci to różnicy... No więc do rzeczy... Uważam że obydwa sposoby to prawie to samo , albo są bardzo podobne. Nie będę tutaj teraz wyliczał założeń systemu GMMA , bo nie o to chodzi ale przetestowałem ten system bardzo dokładnie i chciałem powiedzeć tylko tyle – na przedziale 5-cio minutowym nie sprawdza się całkowicie. Chylę czoła przed tym osobami , które z niego korzystają na tym TF. Ja nie potrafiłem. Analizowałem tak samo – sygnał , potwierdzenie i otwarcie zlecenia. Zakładałem że kurs zbuduje kolejną górkę , a tu d...a. :wink: Jak czyta to kolega Dandos , to pewno się teraz śmieje , bo w dużej mierze on uświadomił mi że nie tędy droga. Pozdrawiam przy okazji... Tak jak napisał Serol – działa w mocnych trendach ale gub się w konsolidacjach. I po temacie...Bo jaką masz gwarancję że trend jest akurat mocny...Wtedy jakich wskaźników byś nie używał dla potwierdzenia wejścia , i tak żaden nie gwarantuje silnego trendu. Zapewne jest dużo plusów tego systemu , dla niektórych jest on bardzo profitowy ale TYLKO na wyższych TF bo one pokazują silniejsze trendy. Aktualne korzystam z fibo na przedziale H4 i jak widziałeś w zamieszczonych postach – co do kierunku się nie myliłem . Więc po co „szarpać się „ na TF5 , jak można to samo wycisnąć z H1 , czy H4 a trend i tak jest ten sam i podąża tam gdzie chce. Warto reagować na to co robi a nie ustawiać go wg siebie. Pozdrawiam. :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ludzie lubią komplikować sobie życie, jakby już samo w sobie nie było wystarczająco skomplikowane.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

TeXs pisze:Panowie zbyt rozpędziliście się w krytykowaniu
Co Cię nie zabije to Cię wzmocni ;) jak mówi przysłowie
TeXs pisze:Moją intencją było znalezienie idealnej struktury i odpowiedniego miejsca na wejście.
Uważaj żebyś nie przeoptymalizował. ;)
Na historii ładnie wszystko można dopasować ale jak to próbujesz live to już się człowiek może pogubić.

TeXs pisze:Posłużyłem się woodu tylko aby zidentyfikować formacje/strukturę (tam to nazywa sie ZLR)
NLA z tego co widzę jest Trend follower'em jak woodo i wiele innych sysów.
Ale z tego co widzę dosyć mało precyzyjnym jeśli chodzi o wejścia.
Widzę że szukasz najlepszego wejścia na parze, może zacznij szukać najlepszej pary do wejścia :silenced:

A wracając do filtrowania wejść, to poniżej inny pomysł ;)
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Seneszal26
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Seneszal26 »

Daro a w jaki sposób określasz moment wyjścia?Z tego co zaobserwowałem kerimb chyba stosuje podobne połączenie MA i fibo.
Nie podejmuj żadnych działań dopóki nie nadarzy się odpowiednia okazja

Awatar użytkownika
inwestor86
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: inwestor86 »

Seneszal26 pisze:Daro a w jaki sposób określasz moment wyjścia?Z tego co zaobserwowałem kerimb chyba stosuje podobne połączenie MA i fibo.
czytalem kiedys o tej strategii i celem pierwszym jest -138.2 fib a drugim -168.1, tak jak w zalaczonym wykresie ;)

w przykladzie na h1 R:R jest gigantyczne, kupujemy na 38.2 i dorzucamy na 61.8 z ciasnym stopem..

ODPOWIEDZ