Wskaźnik do szukania formacji XABCD

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
ConradO
Stały bywalec
Stały bywalec

Wskaźnik do szukania formacji XABCD

Nieprzeczytany post autor: ConradO »

Witam,
mam takie pytanie, czy jest ktoś może we władadniu wskaźnika pod MT4, który wyszukiwałby harmoniczne struktury XABCD. Autor "Geometrii Fibonacciego" wspomina o programie stworzonym przez Scotta Carneya,, który spełnia to zadanie, ale to napewno da się też zrobić w MT4. Bez tego obliczanie harmonicznosci tych struktur jest dosyć kłopotliwe i zajmuje dużo cennego czasu. Chyba że inaczej sobie z tym radzicie? Z góry dzięki za ewentualne odpowiedzi.

Awatar użytkownika
robertw7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: robertw7 »

Nievinny,
proszę Cię o poradę jako bardziej doświadczonego. Który wskaxnik polecasz do wykrywania formacji harmonicznych? ZUP, niby ok, ale jest wielki i zmula mi MT4. Poza tym trzeba dość długo grzebac w ustawieniach. Widziałem kilka innych do wykrywania, np. Harmonic06 i inne. Mam teraz ustawiony a_zz, jednak on robi tylko kreski, a formacje musze dojrzec sam. Niby tak jest najlepiej, ale chyba za mało doświadczenia jeszcze mam, żeby tak na oko. Który mozesz mi polecić? Z góry wielkie dzięki.

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Żaden, po prostu dobrze korzystać z formacji nauczysz się wyszukując je ręcznie i patrząc na wykres. Gdy już wprawisz oko, zobaczysz, ze wskaźniki tylko przeszkadzają.
Trade what you see, NOT what you hear or think

Awatar użytkownika
iwantu2brich
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: iwantu2brich »

Nievinny pisze:Żaden, po prostu dobrze korzystać z formacji nauczysz się wyszukując je ręcznie i patrząc na wykres. Gdy już wprawisz oko, zobaczysz, ze wskaźniki tylko przeszkadzają.
Tak, jest wiele ludzi ktorzy uzywaja wskaznika, ktory po pierwsze nigdy nie zastapi ci doswiadczenia, chodz moze pomoc na poczatku w formie zabawy jak uczysz sie obslugi chocby mt4...

Jednak wiecej jest z tego zamieszania niz jak poprawnie sie nauczysz czytac wykres, czasem nawet najlepszy wskaznik pokazuje formacje gdzie ich poprostu nie ma a jest oczywiste, ze ty majac doswiadczenie je zobaczysz. Jest tez tak, ze nie pokazuje czasem z powodu malego bledu np. luki lub nie tych miejscach co powinny byc i co jest oczywiste.

Nawyk sie bierze z tego taki, ze nie uczysz sie ufac sobie i temu co wiesz, tylko bierzesz wskaznik bedac od niego zalezny!

ODPOWIEDZ