wiec jedziemy dalej:)
na poczatek kilka zasad ,wszyscy je znaja wiec zadna nowość ale jakos sie u mnie sprawdzaja:)
1. Pary złotówkowe:
- MM jak dla mnie najwazniejsza kwestia na parach zlotówkowych, jako ze rynki sa bardzo rozchwiane od pewnego czasu i zwiekszajacy sie wieczorny spread ustawienie dobrego stopa jest dosyc trudne
przerabialem nie raz i nie dwa za ciasne stopy i w moim przypadku prowadzi to tylko do flustracji która wiadomo jak sie dla wielu konczy.
wiec , tu bedzie spzreciw i krzyk:) nie stosuje stopow na parach zlotówkowych
zdarzalo mi sie hedgowac ale zadko, i tylko w ekstremalnych sytuacjach np 04 05 maja tego roku. wtedy bylem krótko:) w okolicach 3,96 wyszedlem z tego na plusie ale bylo bardzo nerwowo.
aha najwazniejsze, mam sporo czasu wiec moge obserwowac rynek dosyc czesto pomimo ze gram w srednio i dlugo terminowo, moge sobie pozwolic na zamkniecie albo jakiegos malego hedga gdy widze ze jest cos nie tak, na innych parach jestem fanem stopow.
- wejscie: 2 wazna sprawa , w moim przypadku jest wyczekane ,czasami kilka dni czasami tygodni a raz nawet 2 miesiace czekałem na wejscie.
wchodze na pary złotowkowe w wiekszosci przypadkow na krótko wierze w nasza złotówke:)
wskakuje na krótko jedynie po powaznym ruchu tj. 10, 15, 20 groszy ( zalezy od pary) , nie interesuja mnie skalpy po groszu lub 2 . nie raz sie przejechalem
[zasada jest prosta, jesli widze potencjal ruchu 15 lub wiecej groszy ,wskakuje. brzmi banalnie, no coz, takie i jest
daje to spore prawdopodobienstwo ze sciagne z takiego ruchu conajmniej 7 lub wiecej groszy. ponadto po wiekszych ruchach mam jeszcze wieksze szanse ze cena dosyc szybko zejdzie w dol i trade bedzie szybciutko do przodu
i wtedy po ruchu np 7 groszy mozna wrzucic stopa i spokojnie zerkac.
- 3 zasada , bardzo ale to bardzo dbam o swoja psyche:) sprowadza sie to do ptk. 1 tz jesli strace kilka procent konta przezyje, jesli lata mi 75 % konta na minusie to juz czuje sie delikatnie mowiac nieswojo , w konsekwencji w niedlugim czasi mam juz 85 % w plecy
a wiec spokojnie, dzwignia i procent składany zajmą sie predkoscia powiekszania mojego konta:) ja odpowiadam za spokoj , dobry sen i kontakty z zona hahah,
nie stosuje wskaznikow , nie jestm ich fanem, lubie fibo linie trednu czasami wsparcia i oporu , odrobina fundamentow , sentyment i to mi wystarcza a zerkan na stoch ale jakos bez wiekszej wiary
Ok.
Chf/pln , para ciekawa , czasami leniwa,
jest o tyle niebezpieczna ze jest dosyc mocno skorelowane z eur/chf
a ta para ma jasny kierunek:) wiec granie na krotko ch/pln teoretycznie jest niezgodne z trendem .
jednak ja wierze w zlotowke:)
ostatnie shorty zamknolem w okolicach 3 w patek po pierwszych danych z usa
teraz cena doszla do 3,0929 sweet place na shorcika , dodatkowo H&S z głową na 3,11 i ramieniem 3,0930. plus linia trendu poprowadzona ze szczytu 07.01 3,17 i 3,11.
powyzej 3,15 zaczynalbym sie zastanawiac czy zamykac czy hedgowac.
niestety jade na wakacje od piatku wiec juz w tym tygodniu hanlowac nie bede , tego franka tez odpuszczam pomimo ze wyglada slicznie .
za 2 tygodnie pewnie bedzie sporo inncyh tematow:)