TeXs, mój Matrix

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

KRZYSIEKG pisze:.. jak ustalasz aktualny trend?
..... Short na kontynuację spadków załatwiłby sprawę :wink:
Trend jest wyznaczony wyłącznie na podstawie aktualnego kolory dla świeczki dziennej dlatego też było zlecenie na longa,
sprawdzam również w jaki sposób układają się dołki/szczyty co jest dodatkowym potwierdzeniem.

co do Shorta to naturalnie pojawiło się takie zlecenie i zakończone zostało pełnym TP.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

i jeszcze jedno :)
zauważyłem, że jeśli cena schodzi w okolicę kanału i dodatkowo zaczyna rysować dołek na trzydziestce ósemce fibo to zazwyczaj jest dużo większa szansa na kontynuację ruchu.
Jeżeli natomiast schodzi niżej to różnie z tym bywa (generalnie zatrzymanie na 38 w okolicach kanału i odbicie jest dobrym potwierdzeniem siły trendu) - zwrócę na to baczniejszą uwagę.

Awatar użytkownika
KRZYSIEKG
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: KRZYSIEKG »

TeXs pisze:Trend jest wyznaczony wyłącznie na podstawie aktualnego kolory dla świeczki dziennej
Też próbowałem się sugerować świecą dzienną ale jakoś się nie sprawdzało. Na krótszych TF jest ok'. No ale short wszedł ci idealnie :wink:
Ludzie lubią komplikować sobie życie, jakby już samo w sobie nie było wystarczająco skomplikowane.

Awatar użytkownika
KRZYSIEKG
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: KRZYSIEKG »

Jak tam Texs , zagrałeś dziś shorta na g/u ? U mnie wszedł książkowo - 1.5416 - 1.5366. Trzymam też shorta na e/chf ale jakoś niechce spaść. :wink:
Ludzie lubią komplikować sobie życie, jakby już samo w sobie nie było wystarczająco skomplikowane.

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Ale dopiero w drugim podejściu
jestem do końca tygodnia na urlopie więc gram tylko z doskoku a moje zagrania są bardzo chaotyczne :)
Od następnego tygodnia uporządkuję to wszystko.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

W sumie to Twoje przemyślenia nt. tej strategii pokrywają się z moimi. I nie poddawaj się.

W moim przypadku - wyznaczanie trendu na dany dzień wyglądało tak - w metodzie NLA.

Głownie to kolor świecy D1 + kierunek kanału + subiektywna ocena kolejnych HH, HL, LH, LL.

I właśnie ten ostatni element wydaje mi się niepotrzebny. Teraz całkowicie odrzuciłem taki sposób określania trendu na rzecz patrzenia na wyższych TF na poziomy s/r i to jak na razie się sprawdza.

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nawiązując do mojego powyższego stwierdzenia . ..
TeXs pisze: .... zauważyłem, że jeśli cena schodzi w okolicę kanału i dodatkowo zaczyna rysować dołek na trzydziestce ósemce fibo ...
postanowiłem poprzeć to badaniami na próbce historycznej.

Para: EurUsd
Okres: lipiec, sierpień
TF: M15
Ilość elementów: 24

Może i nie jest to zbyt duża próbka ale jakość nie miałem siły na większe testy

Wyniki:
Po pierwszym mocniejszym ruchu średnio około 120 punktów (najmniejszy w próbce miał 79 p. największy 180p) cena schodzi w okolicę 38% zniesienia Fibo bądź nieznacznie go naruszając a następnie mamy kolejny ruch w okolicach 60 punktów (najmniejszy 48p. największy miał 95p.) .
Jeżeli mamy dość szybkie wyjście i powrót do 38% to odległość od kanału wyniosła około 20-30p. jeżeli ruch powrotny następował w dłuższym terminie to zazwyczaj trzydziestka ósemka wypadała już w samym kanale.

Postaram się przetestować ten system zwracając szczególną uwagę na powyższe stwierdzenie - zobaczymy co z tego wyjdzie,
klonmarcin pisze:..... Teraz całkowicie odrzuciłem taki sposób określania trendu na rzecz patrzenia na wyższych TF na poziomy s/r i to jak na razie się sprawdza. 8)
Dzięki Marcin,
Liczę na Twoje spore doświadczenie i mam nadzieje, że dopracujemy ten system :).

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

fałszywy sygnał

Podczas weekendowych testów zwróciłem uwagę na dość ciekawą sytuację.

Cena wraca w kierunku kanału zatrzymuje się na 38%, dostajemy sygnał na wejście po czym po jakimś czasie wraca na wyższy poziom aby wybić nam naszego SL.
Jedyną sensowną obroną jest szybkie przejście na BE po czym szukanie kolejnego wejścia (nie lubię dużych stopów)

pozdrawiam,
TeXs

ps. gdybym przelewał swoje myśli w niezbyt jasnej formie to dajcie znać :)
czasami piszę dość skrótowo.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

TeXs pisze:Cena wraca w kierunku kanału zatrzymuje się na 38%, dostajemy sygnał na wejście po czym po jakimś czasie wraca na wyższy poziom aby wybić nam naszego SL.
Jedyną sensowną obroną jest szybkie przejście na BE po czym szukanie kolejnego wejścia (nie lubię dużych stopów)
Ja kiedyś próbowałem sobie z tym radzić w testach przy pomocy standardowego stocha. Dawało dosyć ciekawe rezultaty.
Stoch musiał być >75 (dla S) lub mniejszy <25 (dla L) żeby był sens wejścia w 38.2 :)
Teraz mam inne rozwiązanie. Ale myślę że też do niego dojdziesz ;)
Pozdro
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

daromanchester pisze: .... Stoch musiał być >75 (dla S) lub mniejszy <25 (dla L) żeby był sens wejścia w 38.2 :) Teraz mam inne rozwiązanie. Ale myślę że też do niego dojdziesz ;)
Pozdro
Ja już zapomniałem, że są takie wynalazki :)
sprawdziłem, niestety w tym wypadku nie dało by to dobrych rezultatów

Daro podziel się swoimi przemyśleniami albo przynajmniej naprowadź na jakiś trop bo w tej chwili mam totalna pustkę
no i dzięki, że zaglądasz tutaj.

ODPOWIEDZ