Gra na rynku forex a szkoła
Tak, ale założenie, że spółka będzie przynosiła zyski i będzie wypłacała dywidendę to tylko przypuszczenie. Występują tu podobne procesy podejmowania decyzji o kupnie/sprzedaży jak u spekulanta.
W ogóle 3/4 życia to spekulacja lub jak kto woli przewidywanie na podstawie prawdopodobieństw.
Ale że nie chce mi się wdawać w spory semantyczne czy ideologiczne, więc mogę przyznać rację, że jakaś tam "wartość wewnętrzna" jest.
W ogóle 3/4 życia to spekulacja lub jak kto woli przewidywanie na podstawie prawdopodobieństw.
Ale że nie chce mi się wdawać w spory semantyczne czy ideologiczne, więc mogę przyznać rację, że jakaś tam "wartość wewnętrzna" jest.
Trade what you see, NOT what you hear or think
"Życie to spekulacja"
Dobry temat na książkę filozoficzną, bo w tym:
Wsiadając do samochodu to tak jakby kupować obligację. Niby jest to pewny instrument, ale raz na jakiś czas zdarzy się, że Państwo zbankrutuje i "po obligacji" - my giniemy w wypadku - bo zajęliśmy złą pozycje.
Dobry temat na książkę filozoficzną, bo w tym:
rzeczywiście coś jest.W ogóle 3/4 życia to spekulacja lub jak kto woli przewidywanie na podstawie prawdopodobieństw.
Wsiadając do samochodu to tak jakby kupować obligację. Niby jest to pewny instrument, ale raz na jakiś czas zdarzy się, że Państwo zbankrutuje i "po obligacji" - my giniemy w wypadku - bo zajęliśmy złą pozycje.

Zainteresuj się systemami średnio lub długoterminowymi opartymi na interwałach H4 lub D1, na naszym forum jest kilka takich systemów, np. OzzFX Squeeze lub strategia Billa Williamsa. Wady są takie, że zawierasz mało transakcji (max kilka w miesiącu na jednym instrumencie), zalety takie, że nie musisz być non stop przed komputerem i masz statystycznie większą szansę na sukces w porównaniu do mniejszych interwałów.czuki pisze:A więc jaki system, strategię objąć? Może jakimi wskaźnikami się zainteresować, na jakie interwały patrzyć, aby spokojnie grać jak najintensywniej, nie jakieś długoterminowe pozycje.
Linki do strategii, o których pisałem:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=5056
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... sc&start=0
Hm, OzFX chyba już ostatnio nie działa najlepiej, chociaż zależy, co komu pasuje i jak kto to pod swoje potrzeby zmodyfikuje. W kwestii nauki spekulacji długoterminowej dość ciekawy jest wątek Strata na Forex Factory:Pablo90 pisze:Zainteresuj się systemami średnio lub długoterminowymi opartymi na interwałach H4 lub D1, na naszym forum jest kilka takich systemów, np. OzzFX Squeeze lub strategia Billa Williamsa.
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=155459
Oczywiście to tylko jedno z możliwych podejść (najbliższe klasycznej AT: wsparcia, opory, linie trendu, Price Action), ale na początek chyba jedno z najrozsądniejszych, z czasem można pogłębiać wiedzę o inne rzeczy np. Harmonic Trading lub teoria fal Elliotta to też interesujące podejścia, ale mogą być dość trudne dla początkującego (choć to też zależy od tego, co komu pasuje).
Z Olimpiad bardziej skupię się jednak chyba na OP, bardziej pasuje mi po prostu materiałem niż OWE. Jeden haczyk tutaj jakiś widzę, bo jest napisane, że z postępowania kwalifikacyjnego na SGH jest zwolnionych tylko 5 laureatów... To nawet, jakbym był laureatem, to szanse marne, że ominę postępowanie ;/ Jeszcze to, że OP to 90 % teoria ;/
Poza tym chciałem zapytać, czy jest jakiś broker ( najlepiej polski ) u którego mogę normalnie przed ukończeniem 18 roku życia założyć rachunek?
Tak też niby mogę, ale kombinować trzeba, a chciałbym wszystko legalnie robić. Może wypowiedzą się osoby, które też w tym wieku zaczynały i jak ten problem rozwiązały? Nie chciałem nowego wątku zakładać ;P
Poza tym chciałem zapytać, czy jest jakiś broker ( najlepiej polski ) u którego mogę normalnie przed ukończeniem 18 roku życia założyć rachunek?
Tak też niby mogę, ale kombinować trzeba, a chciałbym wszystko legalnie robić. Może wypowiedzą się osoby, które też w tym wieku zaczynały i jak ten problem rozwiązały? Nie chciałem nowego wątku zakładać ;P
Po 13 roku życia w Polsce masz ograniczoną zdolność do czynności prawnych czyli np. możesz założyć sobie konto w banku za zgodą rodziców.
W związku z powyższym wnioskuje że nie możesz założyć rachunku brokerskiego w normalnym trybie - tzn, przed 18.
Co do olimpiad i sgh - nie poddawaj się. Staraj się patrzeć na to co masz do zrobienia. Uda Ci się z olimpiadami czy bez jak będziesz robił
W związku z powyższym wnioskuje że nie możesz założyć rachunku brokerskiego w normalnym trybie - tzn, przed 18.

Co do olimpiad i sgh - nie poddawaj się. Staraj się patrzeć na to co masz do zrobienia. Uda Ci się z olimpiadami czy bez jak będziesz robił

witam na forum.
W SIGU brałem udział rok temu.konkurs mi sie podobał, polecam.(szkoda, że w końcówce musiałem troche odpuścić bo matura...).Najlepiej jest założyć sobie drużyne, która nie będzie sie wtrącała za bardzo do transakcji.W czasie sesji jest sie zazwyczaj w szkole, ale ja rozwiązywałem to tak że sprawdzałem notowania w bibliotece z dostepem do internetu.
W SIGU brałem udział rok temu.konkurs mi sie podobał, polecam.(szkoda, że w końcówce musiałem troche odpuścić bo matura...).Najlepiej jest założyć sobie drużyne, która nie będzie sie wtrącała za bardzo do transakcji.W czasie sesji jest sie zazwyczaj w szkole, ale ja rozwiązywałem to tak że sprawdzałem notowania w bibliotece z dostepem do internetu.