TSI (Trend / Sideways Identifier) - wskaźnik na użytek EA

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

nabiK pisze:poza intuicją ofc.
Jak chcesz zarabiać i się utrzymać na rynku to musisz mieć kompletny system, przetestowany i opanowany. Intuicja sprowadzi Cię na dno. A można zarabiać prawie na wszystkim ale trzeba mieć plan działania i odpowiednie zarządzanie ryzykiem.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

nabiK
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: nabiK »

Tig3r pisze:
nabiK pisze:poza intuicją ofc.
Jak chcesz zarabiać i się utrzymać na rynku to musisz mieć kompletny system, przetestowany i opanowany. Intuicja sprowadzi Cię na dno. A można zarabiać prawie na wszystkim ale trzeba mieć plan działania i odpowiednie zarządzanie ryzykiem.
Thx, do tego właśnie zmierzam. Dlatego pytam o wskaźnik, a nie o intuicję.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ale nie ta czegoś gotowego. Jeden będzie zarabiał a drugi tracił - każdy musi znaleźć coś dla siebie i musi to zrobić sam spędzając odpowiednią ilość H nad FX. Tak naprawdę pytasz o wszystko i o nic..

nabiK
Bywalec
Bywalec

Tig3r pisze:Tak naprawdę pytasz o wszystko i o nic..
Pytam o coś.

Pytanie kurcze chyba jest precyzyjne. Czy znacie wskaźnik, który potrafi określić czy grać czy nie grać w danej chwili?

Jak nie ma takiego to sobie kiedyś zrobię, jak opanuję, ale wolałbym koła nie wymyślać.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Pytanie kurcze chyba jest precyzyjne. Czy znacie wskaźnik, który potrafi określić czy grać czy nie grać w danej chwili?
No ale każdy wskaźnik ma takie zadanie przecież, a to jaki wybierzesz to już Twoja sprawa.

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

nabiK pisze:Czy znacie wskaźnik, który potrafi określić czy grać czy nie grać w danej chwili?
a nie sadzisz ze kazdy by chcial miec cos takiego? to bylby zloty Grall.
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

nabiK
Bywalec
Bywalec

Tig3r pisze: No ale każdy wskaźnik ma takie zadanie przecież, a to jaki wybierzesz to już Twoja sprawa.
No nie do końca - większość wskaźników pokazuje trend góra, dół, ew. boczny (czyli kupować , sprzedawać)

A mi chodzi o taki, który raczej relatywizuje ostatnie ruchy i daje sygnał ogólny - handlować - nie handlować (nie ważne w którym kierunku) uwzględniając na przykład ostatnie ruchy cenowe (a w zasadzie ich rozchwianie i zmienność).

Im bardziej rozchwiany rynek, tym zmiany cen mogą być wyższe (bo sygnały kupuj, sprzedaj w konsolidacji są - przynajmniej dla mnie - bezużyteczne).

Chodzi o to, żeby spojrzeć na wykres i nie tracić czasu na zastanawianie się, czy wchodzić, czy nie wchodzić w parę.

Najbardziej przybliża mnie do tego stddev , ale ustalenie poziomu, przy którym sygnały kupna/sprzedaż dopiero nabierają znaczenia (czyli poza konsolidacją) jest czasochłonne (na razie ręcznie ustawiam horizontal line tak, żeby momenty wznoszenia stddev pokrywał się z początkami ostrzejszych ruchów), a być może jest jakiś automat, który zwalnia z takiej pracy - i o taki indykator mi chodzi.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Do mierzenia zmienność to ATR, BBands, ADX np..

Mario90
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mario90 »

Odświeżając temat;
również zastanawiałem się nad eliminacją trendów bocznych, ostatecznie rozwiązałem ten problem wskaźnikiem Force Index i testami na historii, przy niskich poziomach mamy konsolidację.

Zauważyłem ciekawą rzecz - Trend/Range Identifier całkiem dobrze sprawdzałby się jako pełny system na rynkach, na których często występują trendy, np. na ropie; w ostatnich miesiącach dawał całkiem dobre rezultaty w tetach manualnych. Fajnie by było napisać automat otwierający zlecenia parę minut przed zamknięciem, zamykający po zmianie kierunku trendu. Warto to potestować.

Awatar użytkownika
Seneszal26
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Seneszal26 »

Mój EA również ma problem z konsolidacją.Natomiast z trendem zachwuje się znakomicie.I tutaj mam pomysł aby użyć wskaźnika Snake Force.Spróbuje tak zrobić aby automat nie zawierał tranakcji w momencie, gdy jednocześnie wystapią z góry słupek zielony u dołu czerwony tak jak widać na zrzucie.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Uwagi mile widziane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie podejmuj żadnych działań dopóki nie nadarzy się odpowiednia okazja

ODPOWIEDZ