Jak chcesz zarabiać i się utrzymać na rynku to musisz mieć kompletny system, przetestowany i opanowany. Intuicja sprowadzi Cię na dno. A można zarabiać prawie na wszystkim ale trzeba mieć plan działania i odpowiednie zarządzanie ryzykiem.nabiK pisze:poza intuicją ofc.
TSI (Trend / Sideways Identifier) - wskaźnik na użytek EA
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Thx, do tego właśnie zmierzam. Dlatego pytam o wskaźnik, a nie o intuicję.Tig3r pisze:Jak chcesz zarabiać i się utrzymać na rynku to musisz mieć kompletny system, przetestowany i opanowany. Intuicja sprowadzi Cię na dno. A można zarabiać prawie na wszystkim ale trzeba mieć plan działania i odpowiednie zarządzanie ryzykiem.nabiK pisze:poza intuicją ofc.
Ale nie ta czegoś gotowego. Jeden będzie zarabiał a drugi tracił - każdy musi znaleźć coś dla siebie i musi to zrobić sam spędzając odpowiednią ilość H nad FX. Tak naprawdę pytasz o wszystko i o nic..
No ale każdy wskaźnik ma takie zadanie przecież, a to jaki wybierzesz to już Twoja sprawa.Pytanie kurcze chyba jest precyzyjne. Czy znacie wskaźnik, który potrafi określić czy grać czy nie grać w danej chwili?
a nie sadzisz ze kazdy by chcial miec cos takiego? to bylby zloty Grall.nabiK pisze:Czy znacie wskaźnik, który potrafi określić czy grać czy nie grać w danej chwili?
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.
No nie do końca - większość wskaźników pokazuje trend góra, dół, ew. boczny (czyli kupować , sprzedawać)Tig3r pisze: No ale każdy wskaźnik ma takie zadanie przecież, a to jaki wybierzesz to już Twoja sprawa.
A mi chodzi o taki, który raczej relatywizuje ostatnie ruchy i daje sygnał ogólny - handlować - nie handlować (nie ważne w którym kierunku) uwzględniając na przykład ostatnie ruchy cenowe (a w zasadzie ich rozchwianie i zmienność).
Im bardziej rozchwiany rynek, tym zmiany cen mogą być wyższe (bo sygnały kupuj, sprzedaj w konsolidacji są - przynajmniej dla mnie - bezużyteczne).
Chodzi o to, żeby spojrzeć na wykres i nie tracić czasu na zastanawianie się, czy wchodzić, czy nie wchodzić w parę.
Najbardziej przybliża mnie do tego stddev , ale ustalenie poziomu, przy którym sygnały kupna/sprzedaż dopiero nabierają znaczenia (czyli poza konsolidacją) jest czasochłonne (na razie ręcznie ustawiam horizontal line tak, żeby momenty wznoszenia stddev pokrywał się z początkami ostrzejszych ruchów), a być może jest jakiś automat, który zwalnia z takiej pracy - i o taki indykator mi chodzi.
Odświeżając temat;
również zastanawiałem się nad eliminacją trendów bocznych, ostatecznie rozwiązałem ten problem wskaźnikiem Force Index i testami na historii, przy niskich poziomach mamy konsolidację.
Zauważyłem ciekawą rzecz - Trend/Range Identifier całkiem dobrze sprawdzałby się jako pełny system na rynkach, na których często występują trendy, np. na ropie; w ostatnich miesiącach dawał całkiem dobre rezultaty w tetach manualnych. Fajnie by było napisać automat otwierający zlecenia parę minut przed zamknięciem, zamykający po zmianie kierunku trendu. Warto to potestować.
również zastanawiałem się nad eliminacją trendów bocznych, ostatecznie rozwiązałem ten problem wskaźnikiem Force Index i testami na historii, przy niskich poziomach mamy konsolidację.
Zauważyłem ciekawą rzecz - Trend/Range Identifier całkiem dobrze sprawdzałby się jako pełny system na rynkach, na których często występują trendy, np. na ropie; w ostatnich miesiącach dawał całkiem dobre rezultaty w tetach manualnych. Fajnie by było napisać automat otwierający zlecenia parę minut przed zamknięciem, zamykający po zmianie kierunku trendu. Warto to potestować.
- Seneszal26
- Pasjonat
Mój EA również ma problem z konsolidacją.Natomiast z trendem zachwuje się znakomicie.I tutaj mam pomysł aby użyć wskaźnika Snake Force.Spróbuje tak zrobić aby automat nie zawierał tranakcji w momencie, gdy jednocześnie wystapią z góry słupek zielony u dołu czerwony tak jak widać na zrzucie.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Uwagi mile widziane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie podejmuj żadnych działań dopóki nie nadarzy się odpowiednia okazja