Niekonwencjonalne podejście do sprawy - szukany programista

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
konradforex
Uczestnik
Uczestnik

Niekonwencjonalne podejście do sprawy - szukany programista

Nieprzeczytany post autor: konradforex »

Witam wszystkich koleżanki i kolegów
Siedzę w tym naszym forex’ie już jakiś czas i knuję spisek jak każdy z nas jak by tu urwać kawałek tortu i oczywiście nie mam jeszcze złotego środka a przecież wystarczyłoby mieć tylko kilka pipsów dziennie na plusie.
Często myślę, że istnieje w dobie komputerów sposób żeby przechytrzyć ten nie przewidywalny wykres. Niektórzy twierdzą, że średnie kroczące pozwolą im przewidzieć przyszłość. Myślę sobie, że to trochę wróżenie z fusów, choć sam ich używam. Czasem też myślę, że pewnie są systemy, które działają i dają profity, ale jak już ktoś je uzyskuje to niestety, ale takie miejsca jak to forum przestają być dla nich miejscem spotkań – do czasu aż fortuna się odwróci – mogę się mylić i nikogo nie chcę w ten sposób obrazić
Ostatnio zaczynam przeistaczać mój sposób myślenia, o forex’się i analizuje go lekko statystycznie, choć jeszcze brakuje mi kilku narzędzi i to trochę liczę na pomoc z waszej strony, ale o tym za chwilkę.
Pierwszy mój pomysł to system, który chyba będzie się różnił od współczesnych rozwiązań. Grając na forexie zaobserwowałem, że trafiają się tzw. szpile w wykresie, które łapią ogromne ilości oczek w jednej chwili / często się tak dzieje przy podawaniu danych z rynku / i zastanawiałem się jak je wyłapać. Pierwsza moja myśl, która przyszła mi do głowy to skonstruowanie nowej jednostki pips / sekundę, czyli nic innego jak prędkościomierz wykresu i kiedy cena zaczyna osiągać określoną prędkość wchodzimy w trade i bazujemy tylko na trailing stop.
Drugie rozwiązanie na wyłapanie szpilek to automat, który uruchamia procedurę otwarcia pozycji w momencie, gdy ilość, pipsów w jednej świecy przekracza jej średni zakres / np. 1M interwał średnio świeca ma zakres do 10pipsów /przypuszczalne stwierdzenie /razem z knotem, ale jeżeli nagle ta świece osiąga ten lub wyższy poziom otwieramy pozycję i uruchamiamy trailing stop, który zamknie w odpowiednim momencie
Ciekawy jestem waszej opinii a może ktoś z was się już z takim systemem spotkał to chętnie po testuję. Myślę, że pomysł jest o tyle ciekawy, iż strata na pozycji jest ograniczona do minimum jak nie prawie całkowicie wyeliminowana.
Dodatkowe ustawienia w tym automacie
1. Take profit
2. Stop loss
3. Zakres godzin pracy
4. Trailing stop
5. Ustawianie zakresu świecy, po której ma się otworzyć pozycja - jak z przykładu np., po 10 pipsach w zależności od interwału czasowego. Chodzi o to, że każda świeca w różnych interwałach czasowych ma inny zasięg

Bardzo pomocnym narzędziem przy tym systemie byłby wskaźnik, który dla danego interwału czasowego za określony czas wskazuje mi, jakiego typu świece miały miejsce /np. świece z zasięgiem 5 pipsów 12% 7 pipsów 25% a 30i więcej 5%/. Można by w oparciu o ten wskaźnik starać się kalibrować ustawienie
Cenne będą wszelkie uwagi
Szukam programisty, który napisałby dla mnie ten EA / oczywiście chcę zapłacić za wykonaną pracę /. O ile zapoczątkowałbym badania na EA to, jeżeli pierwsze próby byłyby owocne to będziemy dopieszczać system i chętnie podzielę się wynikami na forum

P.S mam jeszcze jeden automacik do zlecenia bardziej klasyczny, więc zapraszam informatyków. Drugi automat to system oparty na przebiciach poziomów wsparcia i oporu wynikających tylko z ceny rynkowej, ale jest to na tyle klasyczne rozwiązanie, że nie wiem czy warto się nad nim rozpisywać. Sam nie potrafię pisać kodów, więc chętnie za nie zapłacę, bo przecież to czyjaś praca i czas.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Trochę błędna założenia. Szpile fakt - pojawiają się ale nie koniecznie ruch trwa w 1 stronę. Czasem masz skok o 20p w gore i zjazd 100 w dol. Ty po 10 wejdziesz w L i nie zdążysz przestawić stopa a już będzie minus.
Druga sprawa to realizacja zleceń - Twoje zlecenie podczas danych bardzo często zostanie odrzucone lub zrealizowane z mega poślizgiem.... Więc znowu nie tak jakbyś chciał... A jak będzie zrealizowane to licz na problem z zamknięciem... ( mowa o danych ).

krolewsky
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: krolewsky »

albo niedoczytalem albo nie napisales kierunku pozycji po tym ruchu.

Co od meritum to idac na skroty mozesz uzyc wskaznika odchylenia standardowego, Standard deviation ktory "puchnie" przy duzym szybkim ruchu.

p.s.
jesli system ma zarabiac nie moze byc publiczny a dostep do niego nie moze miec kazdy, tu chyba jasne? Wiec robienie go "publicznie" nie ma sensu.
“ The thing that hath been, it is that which shall be; and that which
is done is that which shall be done, and there is no new things
under the sun.” Eccl. 1:9.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

konradforex

Wg mnie Twoje sposoby "przechytrzenia" FX się nie sprawdzą.
Przecież wiesz, że aby wychodzić na plus wystarczy ok 40% skuteczności - co nie jest niczym szczególnym do osiągnięcia - potem wystarczy się nauczyć trzymać dłużej pozycję zyskowną - czyli utrzymywać wyskoki współczynnik R i będzie dobrze.

Równie dobrze możesz obstawiać na podstawie rzutu monetą i też wygrywać.

Bez zbędnych komplikacji - to jest podstawowa zasada na Forex.

Pamiętaj o tym :wink:
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
siersciuch
Pasjonat
Pasjonat

Re: Niekonwencjonalne podejście do sprawy - szukany programi

Nieprzeczytany post autor: siersciuch »

konradforex pisze: Pierwsza moja myśl, która przyszła mi do głowy to skonstruowanie nowej jednostki pips / sekundę, czyli nic innego jak prędkościomierz wykresu i kiedy cena zaczyna osiągać określoną prędkość wchodzimy w trade i bazujemy tylko na trailing stop.
To by było dobre.
jeżeli będziesz uparty, prawdopodobnie częściej odniesiesz sukces, niż doznasz porażki.

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cugan »

konradforex pisze:Pierwsza moja myśl, która przyszła mi do głowy to skonstruowanie nowej jednostki pips / sekundę, czyli nic innego jak prędkościomierz wykresu i kiedy cena zaczyna osiągać określoną prędkość wchodzimy w trade i bazujemy tylko na trailing stop.
Drugie rozwiązanie na wyłapanie szpilek to automat, który uruchamia procedurę otwarcia pozycji w momencie, gdy ilość, pipsów w jednej świecy przekracza jej średni zakres / np. 1M interwał średnio świeca ma zakres do 10pipsów /przypuszczalne stwierdzenie /razem z knotem, ale jeżeli nagle ta świece osiąga ten lub wyższy poziom otwieramy pozycję i uruchamiamy trailing stop, który zamknie w odpowiednim momencie
Po co szukać Grala jak już coś takiego jest robot woodie..Szczegółów nie znam,ale tyle o ile znam woodie to domyślam się jakie aspekty wykorzystano .
Net i do roboty. :!: :!: :lol:
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.

Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kenia »

krolewsky pisze:p.s.
jesli system ma zarabiac nie moze byc publiczny a dostep do niego nie moze miec kazdy, tu chyba jasne? Wiec robienie go "publicznie" nie ma sensu.
zarabianie systemu czy też nie, ma niewiele wspólnego z jego upublicznieniem, ja takiego związku nie widzę. skąd u Ciebie :?

do takiego systemu dostęp może mieć każdy ponieważ tego systemu nie będzie można przetestować na danych historycznych. opiera się przecież na wyłapywaniu ruchów w czasie 1M: wniosek jest taki, że nie będzie go można przetestować inaczej niż w realu.

"burza mózgów" jest zawsze lepsza niż 1 głowa

konradforex
Uczestnik
Uczestnik

[quote="krolewsky"]albo niedoczytalem albo nie napisales kierunku pozycji po tym ruchu.

Zastanawiając się nad tą strategią bardziej przyglądałem się ruchom na M1 która przez określony czas porusza się w określonym kanale nie wiem może 10a może 15 pips Pomysł jest taki że jeżeli /licząc z knotem / zasięg świecy przekroczy może np 200% swojego zasięgu to niech automat odpali zlecenie i jednocześnie uruchomi się trailing stop np 3pips Troche jest to działanie Scalpingowe ale czasami może zdażyć się i większy kąsek.

kierunek nie ma wpływu gdyż jest to tak mały interwał czasowy że nie ma wpływu trend / a może / Liczę w tym systemie na klika / kilkanaście oczek bo zakładam że jeżeli będę miał dziennie 10-20 pisów a straty na niskim poziomie to moja efektywność będzie wysoka

Co do wypowiedzi że dobrych systemów nie pokazuje się na forum to się nie zgodzę Powstało mase ciekawych systemów tocząc wspólny dialog

zachęcam ponownie program istę który podejmie się wykonania dla mnie tego automatu gdyż bardzo jestem ciekawy rezultatów

Uważam że warto szukać nawet bardzo dziwnych rozwiązań i czasami niekonwencjonalnych tylko po to żeby się uczyć obserwować a nóż widelec penicylina się trafi

Awatar użytkownika
xamael
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: xamael »

cugan pisze:Po co szukać Grala jak już coś takiego jest robot woodie..Szczegółów nie znam,ale tyle o ile znam woodie to domyślam się jakie aspekty wykorzystano .
Net i do roboty. Exclamation Exclamation Laughing
Błagam cugan... nie morduj.

konradforex juz testowałem kiedys taką strategie, działa marnie, potrafi robic na poczatku sporo pispów a potem gdy cena zaczyna szalec wali ciągle SLe. Nie wspomne o problemach technicznych jak rekwqoty i opóźnienia. Na danych ledwie da się zając pozycje nawet u dobrych broków.
Trzymając się systemu: 82% skuteczności || Grając wbrew systemowi: 8% skuteczności. Dyscyplina jest autorem większości zwycięstw.

konradforex
Uczestnik
Uczestnik

xamael a pamiętasz może co to za automacik był chętnie w drodze poznawania też bym się pobawił.

ODPOWIEDZ