Fibonacci w praktyce

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

Bibliografie mam na cacy już opracowaną...

Ja chce dla siebie, czuję wewnętrzną potrzebę zapoznania się z literaturą przedmiotu...

PS póki co 1szy rozdział oddałem i czekam na wyrok, 21go Ci powiem :)))
Boby Fischer is great!

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

dziekuje Magicu :)))
Boby Fischer is great!

Awatar użytkownika
neer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: neer »

jak ma być w praktyce, to ja dodam od siebie 3 obrazki z mojego podwórka.
rzecz dotyczy ostatnich wydarzeń na e$ i wyznaczania punktów zmiany kierunku z użyciem FIBO.

1

pomiar kierunkowy (wyznaczenie PRZ pod względem czasu)
AB =1
CD=1,618 AB (25.02)
CD=1,786 AB (02.03)
dodatkowo fibo channel dla wyznaczenia PRZ pod względem ceny

2

pomiar odległości dwóch szczytów
S :arrow: S x 0,618
dodatkowo zniesienia fibo dla wyznaczenia PRZ pod względem ceny

3

pomiar odległości dwóch dołków
D :arrow: D x 0,618
dodatkowo zniesienia fibo dla wyznaczenia PRZ pod względem ceny

pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
nie jest sztuką wiedzieć za ile, sztuką jest wiedzieć za ile i kiedy... a cena? cena jest funkcją czasu...

Awatar użytkownika
fxBobi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fxBobi »

Mój przykład prostego zastosowania poziomów fibo w celu określenia potencjalnej głębokości korekty i potencjalnego ruchu po owej korekcie.

Gdy zauważyłem ze cos sie dzieje i że możliwe że fala AB dobiegła końca , wyznaczyłem poziomy fibo używając Low i High . Czyli pkt A i B .

Dzięki takiemu działaniu uzyskałem pewne pkt. odniesienia gdzie może się coś stać. Dlatego więc oczekiwałem na to aż cena dojdzie do któregoś z poziomów fibo. I gdy to nastąpiło wpatrywałem sie interesowanie w reakcje . Na rysunku jest to akurat poziom 61.8. Widać na nim idealne zahamowanie sparków więc otworzyłem pozycje długa umieszczając S/L pod fibo. 61.8 Potencjalny T/P był poziom 161.8.

http://img535.imageshack.us/img535/8745 ... 123610.gif

kamel
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: kamel »

Mam takie pytanie.
Jak już wyznaczacie fibo to macie jakis tam swój min wysokości fali np. 50 pips - 100 pips

Fale pewnie mozna wyznaczać na róznych TF ale na niskich są jakby mało praktyczne np. przy wyznaczaniu na M1?

Awatar użytkownika
Kuba Brzeziński
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kuba Brzeziński »

ja wyznaczam min. na m30
Racja jest jak dupa,każdy ma swoją - J.Piłsudski

Awatar użytkownika
freshman89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: freshman89 »

linie fibo wyznaczamy zgodnie z trendem ale jesli trend sie zmienia to wyznaczamy nowe zgodnie z nowym trendem czy stare obowiazuja?

Awatar użytkownika
Alchemia-inwestowania
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Alchemia-inwestowania »

freshman89 pisze:linie fibo wyznaczamy zgodnie z trendem ale jesli trend sie zmienia to wyznaczamy nowe zgodnie z nowym trendem czy stare obowiazuja?
Mierzenie Fibonacciego wyznaczamy w trendzie (głównie w spadkowym i wzrostowym) i od tego trzeba zacząć. Linie Fibo czyli Fibonacci Retracement - Poziomy możemy stosować zarówno do mierzenia korekt jak i impulsów trendu.

Natomiast warto pamiętać, iż nowo wyznaczone poziomy Fibo mogą tworzyć z poprzednimi tzw. węzły. Nachodzenie się linii na siebie czy ich bliskość daje większe prawdopodobieństwo, że dany poziom "zadziała".
kamel pisze:Fale pewnie mozna wyznaczać na róznych TF ale na niskich są jakby mało praktyczne np. przy wyznaczaniu na M1?
Niskie interwały czasowe to szum. Jakby nie patrzeć narzędzia Fibonacciego tak jak pozostałe instrumentarium AT preferują zdecydowanie większe interwały czasowe. W myśl zasady, iż cena dyskontuje wszystko umownie można przyjąć, że interwały od H4 będą zasadne.

Pozdrawiamy
Zespół Alchemii Inwestowania
Prowadzimy szkolenia z rynku Forex oraz giełdy. Nie dostarczamy gotowych rozwiązań, ponieważ ich nie ma, ale dajemy więcej: uczymy myślenia. Wzbogacamy inwestorów o spryt inwestycyjny, często pomijany w książkach i tradycyjnych szkoleniach.

Awatar użytkownika
freshman89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: freshman89 »

zaznaczylem sobie na wykresie h4 fibo od wartosci 0 do 100(bo tak sie chyba wyznacza?) ale przegladajac pozniej wyzsze interwaly zauwazylem 161. Ta wartosc zawsze sie pojawia? ma jakies wieksze znaczenie?

ODPOWIEDZ