scalping - jak to sie robi?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

:) scalp wiecznie żywy
Boby Fischer is great!

Awatar użytkownika
Kuba Brzeziński
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kuba Brzeziński »

dzisiaj na scalpie jak narazie..30p
Racja jest jak dupa,każdy ma swoją - J.Piłsudski

Chrisdot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Chrisdot »

Jak skalpujesz, to 1pips ~ 1% depo?
Czy przetrzymujesz stratne pozycje? Czy zawsze taki sam SL?

Awatar użytkownika
Kuba Brzeziński
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kuba Brzeziński »

1 transakcja = 2% depo
nie ma już mowy o przetrzymywaniu.Teraz po takim czasie mogę powiedzieć,że trzymanie minusów to TYLKO i wylącznie oszukiwanie swojej psychiki...a nie decyzji jakie podejmujesz...1 na 10 przypadków jak ta stratna duża,zawróci...a tylko Tobie namiesza w glowie...lepiej ją zamknąć na -10EUR,przeanalizować co poszło nie tak i podejść do tematu jeszcze raz...po co rzezbic się jedną transakcją na 20% depo.?

co do SL...to na danych zwiększam o 5p.
Racja jest jak dupa,każdy ma swoją - J.Piłsudski

pocharatek
Stały bywalec
Stały bywalec

Jak używać wskaznika HAS

Nieprzeczytany post autor: pocharatek »

Cox pisze:Wskaźniki: Heiken Ashi Smoothed, TTM, SuperSR7 oraz na dole wykresu MTF HAS 2 (1,5,15,30) minuty w nawiasie - wszystko to znalazłem na forum :D

Tu drugi scalperek 1m

Jestem zlekka świeży w tym temacie. Chętnie zastosował bym wskaznik Heiken Ashi Smoothed, ale nie wiem jak. Czy to działa w metatraderze? jak to tam załadować? skąd ściągnąć?

z góry ogromne dzięki za pomoc?? :D

mb
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: mb »

nasreddin pisze:no ba , bo nie bylo kolorowo.:D po japonsku : najpierw chmura kierunkowa ichimoku / warunek konieczny / , pozniej rozplata sie tecza , pozniej tecza sie chowa w chmurki / mozna sie wspomoc toptrendem/ . krasnoludki i kwiatki mozna dorobic wlasnym sumptem :D
Witaj,
Wielkie dzięki za pokazanie właściwego kierunku! Duży plus jest taki, że w układzie z takim warunkiem koniecznym widzi się - cena porusza się w chmurze albo nie. Nie ma tutaj miejsca na chciejstwo widzenia czegoś tam, dodatkowo warunek konieczny przy scalpingu na krótkich TF pomaga w utrzymaniu strategii i zapobiega popadaniu w hazard.

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

Kielki pisze:Jeszcze temat z 2008 Laughing
zalozylem go 4 lata temu i dalej nie umiem skalpowac :D to poprostu nie dla mnie :wink:

mb
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: mb »

Kielki pisze:Jeszcze temat z 2008 Laughing
Cóż zrobić - pewne rzeczy są uniwersalne :lol:

CashflowBdg
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: CashflowBdg »

Witam,

Mam pytanko odnośnie "legalności" scalpingu. :)

Jak brokerzy się do tego odnoszą (mam na myśli głównie TMSBrokers - Go4X).
Uważają to za oszukiwanie ich?? Czy normalną kolej rzeczy, swego rodzaju sposób gry na Foreksie.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Scalping to nie oszukiwanie. Nie można tego nazwać w ten sposób chociaż broker ma furtki by zabronić tego typu grę na jego platformie. Nie rozchodzi się o to, że sam scalping jest zły i nie powinno się go praktykować. Wręcz na odwrót - w normalnych warunkach rynkowych (u ECN) generuje on dodatkową płynność na czym wszyscy korzystamy.

Problem polega na tym, że brokerzy typu Market Maker (np. Go4x) mogą mieć problem z szybkością obsługi takich zleceń i zabezpieczenia się przed nimi. Jak broker nie zdąży się zabezpieczyć to znaczy, że zlecenie nigdy nie wyszło poza jego terytorium, a więc został ostateczną stroną transakcji. Jeśli trader zyskuje to broker traci, a jak wiadomo nikt nie lubi tracić... ;)

W takim wypadku są 3 opcje:
- broker zabroni scalpingu na swoim podwórku,
- broker zacznie kombinować (żeby nie było, nikogo o to nie oskarżam... ;) ),
- broker zaciśnie zęby i wrzuci sobie to w koszty.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ