Gra na rynku forex a szkoła

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
czuki
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: czuki »

Kenia pisze:chłopie w co Ty się ładujesz? :roll:
zastanów się, jeszcze masz czas się wycofać :?
czuki pisze:mam dopiero 16 lat
i całe życie przechlapałem, szkoły nie skończę, studiów nie zacznę.
czuki pisze:biorąc pod uwagę ograniczony czas w ciągu dnia
ogranicz go do maksymalnie 2h (patrz wyżej)

To tyle moralizatorskiej gadki bo jeszcze nie wiesz w co wdepnąłeś...Ale jak już zacząłeś to lepiej takie coś niż zakłady u buka, giełda bardziej rozwija (może studia skończysz nawet :lol: .
Przepraszam, ale skoro mnie nie znasz to czego takie głupoty wypisujesz? Jestem laureatem konkursu fizycznego, średnią mam powyżej 5,5 więc nie martw się o to, że zawalę szkołę, ok? Żyje w biedzie i akurat wiem, gdzie się mogę wybić i jedyne co mi może dać szansę na dalsze godne życie to nauka... Tylko ona mi tak na prawdę została... Ona i mój łeb ! I wiem, że życie to nie bajka, ale dlaczego od razu kurde widzisz wszystko w czarnych barwach?

Zazdrosny jesteś, że sam nie wpadłeś na to w tym wieku czy może dzień nie udany i sl łapiesz? W każdym razie proszę, nie odreagowywuj w tym topicu. Może stwódz oddzielny do odreagowywania, ale nie w tym temacie.

I nie piszę tego, żeby sobie coś udowodnić, bo znam swoją wartość i mi lata co Ty sobie sądzisz, ale mówię, odreaguj gdzie indziej, joga, może rowerek? Basen - ładna pogoda ;)

Jeżeli kogokolwiek uraziłem, przepraszam...

Btw. dzięki za porady odnośnie książek, na pewno się przydadzą ;) A w jakiej kolejności powinienem się za nie zabrać, tak żeby wszystko było systematyczne i nie mieszało się, ale nawzajem uzupełniało (czyt. było dobrze)

Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kenia »

czuki pisze:Przepraszam, ale skoro mnie nie znasz to czego takie głupoty wypisujesz? Jestem laureatem konkursu fizycznego, średnią mam powyżej 5,5 więc nie martw się o to, że zawalę szkołę, ok? Żyje w biedzie i akurat wiem, gdzie się mogę wybić i jedyne co mi może dać szansę na dalsze godne życie to nauka... Tylko ona mi tak na prawdę została... Ona i mój łeb ! I wiem, że życie to nie bajka, ale dlaczego od razu kurde widzisz wszystko w czarnych barwach?

Zazdrosny jesteś, że sam nie wpadłeś na to w tym wieku czy może dzień nie udany i sl łapiesz? W każdym razie proszę, nie odreagowywuj w tym topicu. Może stwódz oddzielny do odreagowywania, ale nie w tym temacie.

I nie piszę tego, żeby sobie coś udowodnić, bo znam swoją wartość i mi lata co Ty sobie sądzisz, ale mówię, odreaguj gdzie indziej, joga, może rowerek? Basen - ładna pogoda

Jeżeli kogokolwiek uraziłem, przepraszam...
Intencje miałem dobre, forma może niewłaściwa
:| mea culpa. Nie unoś się bo z perspektywy lat sam zauważysz, że być może przez giełdę wiele okazji straciłeś. Wykształcenie to podstawa i nikt Ci tego nie zabierze. Giełda i zyski z niej to taki gołąbek na dachu, a wykształcenie to wróbelek w ręku.
jedna z podstawowych zasad mówi, żeby na giełdzie inwestować tylko tyle ile można stracić. nie wszyscy rozumieją, że nie chodzi tylko o pieniądze ale także o wykształcenie, rodzinę i czas jej poświęcony. Trzeba znaleźć złoty środek.

I ostatnia uwaga. To życie zweryfikuje i Twoje i moje talenty. Ja czuję się spełniony, czego i Tobie życzę za parę lat.

zeusik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zeusik »

Zadne wskazniki czy ksiazki ci nie pomoga. Usun strach i chciwosc ze swojej gry a bedziesz wymiataczem na foreksie.

Jesli lubisz ryzyko i masz jak wiekszosc z nas wstret do strat i przyznania sie do bledow, koniec historii bedzie jak w wiekszosci przypadkow . Puste depo.

czuki
Bywalec
Bywalec

Intencje miałem dobre, forma może niewłaściwa
:| mea culpa. Nie unoś się bo z perspektywy lat sam zauważysz, że być może przez giełdę wiele okazji straciłeś. Wykształcenie to podstawa i nikt Ci tego nie zabierze. Giełda i zyski z niej to taki gołąbek na dachu, a wykształcenie to wróbelek w ręku.
jedna z podstawowych zasad mówi, żeby na giełdzie inwestować tylko tyle ile można stracić. nie wszyscy rozumieją, że nie chodzi tylko o pieniądze ale także o wykształcenie, rodzinę i czas jej poświęcony. Trzeba znaleźć złoty środek.
I od razu lepiej ;) Teraz wiem o co Ci chodziło i możesz mieć w tym dużo racji ;) No ale jakoś myślę, że dam sobie radę ;)

Awatar użytkownika
Mihau
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Mihau »

czuki pisze:
Btw. dzięki za porady odnośnie książek, na pewno się przydadzą ;) A w jakiej kolejności powinienem się za nie zabrać, tak żeby wszystko było systematyczne i nie mieszało się, ale nawzajem uzupełniało (czyt. było dobrze)
Najlepiej po AT Murphy'ego przeczytaj Świece Nison'a o których pisałem wczesniej. Wielu ludzi nie docenia prognostycznego znaczenia świec i formacji świecowych, ale według mnie są one niezwykle ważne :)
Spójrz na przykład na wykres GBPUSD (dzienny). 5 Sierpnia pojawiła się na nim świeca Doji która najczęściej oznacza zmianę dotychczasowego trendu (ostatnia Doji pojawiła się tam 25 Maja i sam zobacz co było potem). Jeśli dla kogoś Doji to zbyt słaby znak to 10 Sierpnia ukształtowała się świeca zwana "wisielcem" która również jest oznaką zakończenia dotychczasowego trendu. Ktoś kto rozpoznał te świece i otworzył krótką pozycję mógł w czasie kilku dni zgarnąć kilkaset pipsów ;)

Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

Apropos świec japońskich- ich wartość prognostyczna wzrasta wraz z wyższym interwałem czasowym...
Boby Fischer is great!

Awatar użytkownika
Kuba Brzeziński
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kuba Brzeziński »

zeusik pisze:Zadne wskazniki czy ksiazki ci nie pomoga. Usun strach i chciwosc ze swojej gry a bedziesz wymiataczem na foreksie.

Jesli lubisz ryzyko i masz jak wiekszosc z nas wstret do strat i przyznania sie do bledow, koniec historii bedzie jak w wiekszosci przypadkow . Puste depo.

z tym się zgodzić nie mogę...
Racja jest jak dupa,każdy ma swoją - J.Piłsudski

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

czuki pisze:i jedyne co mi może dać szansę na dalsze godne życie to nauka...
To powinna być Twoja główna myśl jak na razie - i jeśli to osiągniesz będziesz naprawdę dumy z siebie.

Kolejność książek to wg mnie taka: AT Murphego - potem Van Tharp - co do świec to jest to raczej wg mnie zbyt uznaniowa metoda - ale naprawdę można nią zdziałać cuda.

Ale podstawą podstawy gry na Forex jest trading plan i żelazna konsekwencja w jego realizacji - ale na początku nawet nie będziesz wiedział o co pytać - sam tak miałem - ale z czasem już co nieco wiesz i rozumiesz co chcesz wiedzieć i jak chcesz grać.

Chętnie służę pomocą w miarę możliwości - także pisz jeśli chcesz.

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

czuki
Bywalec
Bywalec

A jak myślicie, na czym bardziej się skupić, uczyć się na razie do Olimpiady Przedsiębiorczości i jest szansa, że zostanę zwolniony z rekrutacji na studia ale wtedy musiałbym odłożyć forex na bok czy normalnie zostać przy forexie, olimpiadę mieć w poważaniu i na studia dostać się normalnie przez dobre napisanie matury? ( Wybieram się na SGH - najprawdopodobiej finanse i rachunkowość ;) )

zeusik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zeusik »

A co stoi na przeszkodzie by pogodzic obydwie rzeczy? Nikt nie powiedzial ze forex to siedzenie 24h na kompie. Na najlepsze okazje czeka sie na takim eurodolarze tygodniami, ale masz potem nawet 500-1000 pipsow zysku. Wystarczy na biezaco sledzic wykres i grac swoim planem

Forex tak wlasciwie to gra emocji, zadnych tam wskaznikow czy trendow. Pograsz to sie nauczysz, ze nawet jak peka opor, czesto kurs wraca pod opor ? czemu ? bo banda pod wplywem emocji zrealizowala zysk , chciwosc. Potem sie rodzi strach. Juz dawno staram sie wylaczac te czynniki z gry i wychodze coraz lepiej .

Jak poprzednik powiedzial konsekwencja w realizacji planu , potem analiza techniczna, ktorej nie trudno sie nauczyc.

ODPOWIEDZ