Gra na rynku forex a szkoła

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Mihau
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Mihau »

Tak jak przedmówcy napisali- "Analiza techniczna rynków finansowych" John'a Murphy'ego to podstawa. Radzę również przeczytać "Świece i inne japońskie techniki analizowania wykresów" Steve'a Nison'a, a następnie naucz się podstaw teorii fal Elliota. Mi osobiście spodobała się książka "Sztuka spekulacji" Zenona Komara i "Profesjonalny Forex Trader" Jerzego Kozaka. Przeczytaj również poradniki w dziale "Początki na rynku Forex"

Ps. Ja mam 14 lat, a swoją przygodę z Forexem zacząłem jakieś pół roku temu :)

Awatar użytkownika
Cinkciarz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Cinkciarz »

Ja mam 14 lat, a swoją przygodę z Forexem zacząłem jakieś pół roku temu

Chyba mam syna :lol:

A w odpowiedzi na pytanie autora tematu: Price Action na wysokich interwałach i duuużo samozaparcia :)
"There are only 3 real sports: bull-fighting, car racing and mountain climbing. All the others are mere games." -Hemingway

Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: riddle »

Mihau pisze:Mi osobiście spodobała się książka "Sztuka spekulacji" Zenona Komara i "Profesjonalny Forex Trader" Jerzego Kozaka.
Mihau powiem Ci w tajemnicy, że Jerzy jest użytkownikiem tego forum, jak poszukasz to może odkryjesz pod jakim nickiem się ukrywa :wink:
Mihau pisze:Ps. Ja mam 14 lat, a swoją przygodę z Forexem zacząłem jakieś pół roku temu
w tym wieku powinieneś grać w piłkę i budować szałasy w parku, a nie spędzać godziny przed monitorem.

Postuje za banem ! :lol:
Forex to nieograniczone źródło pieniędzy, które wystarczy umieć podnieść !
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”

czuki
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: czuki »

Radzę również przeczytać "Świece i inne japońskie techniki analizowania wykresów" Steve'a Nison'a, a następnie naucz się podstaw teorii fal Elliota. Mi osobiście spodobała się książka "Sztuka spekulacji" Zenona Komara i "Profesjonalny Forex Trader" Jerzego Kozaka.
A co bardziej doświadczeni traderzy sądzą o czytaniu tych książek? Przeczytać czy odpuścić, bo tylko namiesza w głowie?

Awatar użytkownika
psV
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: psV »

A ja im zazdroszczę.
Pomyślcie, jakbyście zaczęli przygodę ze spekulacją w ich wieku, to na jakim poziomie bylibyście teraz?
Ja osobiście żałuję że wziąłem się za to dopiero w wieku 24 lat, do tego czasu marnowałem swoje życie. :)

czuki
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: czuki »

psV pisze:A ja im zazdroszczę.
Pomyślcie, jakbyście zaczęli przygodę ze spekulacją w ich wieku, to na jakim poziomie bylibyście teraz?
Ja osobiście żałuję że wziąłem się za to dopiero w wieku 24 lat, do tego czasu marnowałem swoje życie. :)
24 lata to wcześnie zacząłeś, nie ma co żałować, wiadomo, wcześniej nie było takich możliwości, a 24 lata na start to przecież nie jest źle, jeszcze kupa życia przed Tobą przecież ;)

Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: riddle »

czuki pisze:A co bardziej doświadczeni traderzy sądzą o czytaniu tych książek? Przeczytać czy odpuścić, bo tylko namiesza w głowie?
Z tych trzech podanych tytułów czytałem tyko "Świece i inne japońskie techniki analizowania wykresów" Steve'a Nison'a, i mogę to również śmiało polecić, co do pozostałych to muszą się wypowiedzieć inne osoby.
Forex to nieograniczone źródło pieniędzy, które wystarczy umieć podnieść !
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Nie zaszkodzi jak przeczytasz - ale najważniejsze wg mnie to AT Murphego - tylko przeczytana parę razy ze zrozumieniem - nie tak jak streszczenia w szkole :D

Po pewnym czasie obserwacji rynku czytasz kolejny raz i Ci się wiele rzeczy rozjaśnia - naprawdę.

Ale koledzy nie napisali jeszcze o jednej bardzo ważnej pozycji - Giełda wolność pieniądze - Van Tharp - wg mnie jest to lektura obowiązkowa dla każdego inwestora.

Pokazuje zarys trading planu i odczucia człowieka podczas inwestowania na rynkach.

Tylko mam nadzieję, że Twój zapał nie skończy się po paru wtopach z rzędu - po kolejnym wyzerowanym koncie - po 13 sl z rzędu - to mój rekord życiowy.

Bo forex to naprawdę szkoła - szkoła wytrwałości i cierpliwości i te książki stanowią tylko taki zarys całości - reszta to już własne dochodzenie do "prawdy". Ja osobiście NIGDY I NIGDZIE nie trafiłem na to jak powinien wyglądać trading plan - w tych książkach nie masz co tego szukać - musiałem dojść do tego sam.

Także im więcej w Twojej nauce własnych przemyśleń i nieopierania się na opiniach innych tym lepiej - bo to Ty - (i tylko Ty będziesz za to odpowiedzialny) w przyszłości będziesz być może "pociągał za spust" aby wystrzelić pozycję np. za 5 lotów - pamiętaj o tym :)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kenia »

chłopie w co Ty się ładujesz? :roll:
zastanów się, jeszcze masz czas się wycofać :?
czuki pisze:mam dopiero 16 lat
i całe życie przechlapałem, szkoły nie skończę, studiów nie zacznę.
czuki pisze:biorąc pod uwagę ograniczony czas w ciągu dnia
ogranicz go do maksymalnie 2h (patrz wyżej)

To tyle moralizatorskiej gadki bo jeszcze nie wiesz w co wdepnąłeś...Ale jak już zacząłeś to lepiej takie coś niż zakłady u buka, giełda bardziej rozwija (może studia skończysz nawet :lol: .

Co do książek to wspomniana już "Sztuka spekulacji" Zenona Komara - moja ulubiona i Giełda wolność pieniądze - Van Tharpa.
Tony Plummer - psychologia rynków finansowych - u źródeł analizy technicznej - dla mnie bardzo ważna.

Miej świadomość tylko, że każdą z proponowanych tutaj książek będziesz musiał przeczytać co najmniej jeszcze raz. Nie od razu, za pół roku, rok może dłużej. Zobaczysz, że niektóre z nich będą mądrzejsze a niektóre głupsze :D

Awatar użytkownika
fxBobi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fxBobi »

Wiek wiekiem , chyba nie uważacie że 13 latek powinien już trzaskać na realu .

Z przestrzeni doświatczenia wiem że Forex jak i spekulacja ogółem patrząc nie jest tylko systemem , MM oraz psychologią zachować jak to często jest podawane w wielu podręcznikach.
Jest to również dojrzałość emocjonalna i psychiczna. Która nie jest tak sobie o tak.To się nabywa z wiekiem.

Ale uważam że im wczesniej tym lepiej , ale najpierw powinna być szkoła i edukacja .

ODPOWIEDZ