Gra na rynku forex a szkoła

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
czuki
Bywalec
Bywalec

Gra na rynku forex a szkoła

Nieprzeczytany post autor: czuki »

Witam.

Jestem początkującym forexowiczem (demo od 1,5 tyg), mam dopiero 16 lat, idę od września do liceum ogólnokształcącego.

Mam pytanie jaki styl gry, jakim systemem powinienem się zainteresować biorąc pod uwagę ograniczony czas w ciągu dnia (spowodowany pobytem w szkole). Niestety nie mam telefonu z obsługą windowsa więc mobilna platrofma odpada, więc przypuśćmy, że mógłbym kontrolować sytulację z samego rana ok. 7 i później dopiero od godziny 14-15.

Nie wiem jakim systemem mam się zainteresować, póki co z powodzeniem na demo stosowałem daytrading (bardziej oparte na szczęściu i dołączeniu się do trendu).

A więc jaki system, strategię objąć? Może jakimi wskaźnikami się zainteresować, na jakie interwały patrzyć, aby spokojnie grać jak najintensywniej, nie jakieś długoterminowe pozycje.

Drugie pytanie to od czytania jakich książek zacząć? Analiza techniczna ( już zacząłem czytać Murphy'ego) czy może strategiami, systemami? Polecilibyście coś?

Z góry dziękuję za odpowiedzi ;)

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Wskaźniki to ja bym sobie odpuścił... Więcej szkody Ci zrobią niż pożytku. Zainteresuj się naked trading czyli price action. Możesz przeanalizować rynek z rana, wybrać ewentualne momenty zwrotu czy też kontynuacji i tam ustawić zlecenia oczekujące. Dajesz SL, TP i z głowy. Takie zlecenie zrealizuje się niezależnie od tego czy masz włączony komputer czy też nie więc nie ma potrzeby śledzenia tego...

czuki
Bywalec
Bywalec

A jakie książki lub źródła polecasz do nauki? Czy zacząć uczyć się AT, czy na razie dać sobie z tym spokój i skupić się na czym innym?

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Hm i teraz tu jest problem bo:

1) Jedni powiedzą Ci że przeczytaj to tamto owamto. I pewnie mają rację. Jeżeli im to pomogło to czemu nie Tobie ?

2) Drudzy powiedzą żebyś nic nie czytał tylko uczył się rynku. Książki wprowadzą Ci niepotrzebny zamęt i tyle. I będą mieli rację....

Poczytaj wątek http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=7917 Zobacz czy takie coś Ci ewentualnie odpowiada. Popatrz, poćwicz... Zaletą tego jest fakt iż działa na każdym przedziale czasowym... W wątku masz i wiedzę która po części zawarta jest w książkach jak i obserwacje ludzi grających...
Jak Ci nie przypadnie do gustu to popatrz na inne wątki w dziale systemy i strategie...

Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: riddle »

czuki pisze:A więc jaki system, strategię objąć? Może jakimi wskaźnikami się zainteresować, na jakie interwały patrzyć, aby spokojnie grać jak najintensywniej, nie jakieś długoterminowe pozycje.
podobnie jak Cyb polecam price action, co do interwału to polecałbym wybrać coś z tych wyższych, ze względu na ograniczony czas jaki posiadasz, będziesz mógł spokojnie zrobić analizę, ustawić oczekujące i iść do szkoły...
czuki pisze:Drugie pytanie to od czytania jakich książek zacząć? Analiza techniczna ( już zacząłem czytać Murphy'ego) czy może strategiami, systemami? Polecilibyście coś?
Murphy to dobra pozycja, możesz ją doczytać, na pewno nie trać czasu na ebooki opisujące systemy, jeżeli Twój angielski jest dobry to możesz spróbować poczytać coś z ang literatury odnośnie PA, jest tego trochę w sieci.
czuki pisze:mam dopiero 16 lat,
Dobry wiek na start :wink:

Powodzenia, długa droga przed Tobą.
Riddle
Forex to nieograniczone źródło pieniędzy, które wystarczy umieć podnieść !
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

riddle pisze:Dobry wiek na start
Najlepszy.... najlepszy :)
Trade what you see, NOT what you hear or think

czuki
Bywalec
Bywalec

Dzięki ;) Też tak właśnie myślę, że im wcześniej zacznę tym lepiej dla mnie ;)

Murphy'ego doczytam, ponieważ AT zawsze się przyda, a internetowe kursy traktują sprawę zbyt powierzchownie moim zdaniem.

Ale czy ten price action nie będzie wiązał się ze zbyt dużym ryzykiem z tego tytułu, że nie mam jeszcze doświadczenia i wiedzy empirycznej (czyli nie mam doświadczenia w czytaniu wykresów i ich interpretacji) więc czy to mnie po prostu nie zgubi?

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Przecież nie będziesz od razu grał tym w real. Poza tym myślę, ze wiele osób pomoże Ci w razie wątpliwości.
Trade what you see, NOT what you hear or think

Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: riddle »

czuki pisze:Ale czy ten price action nie będzie wiązał się ze zbyt dużym ryzykiem z tego tytułu, że nie mam jeszcze doświadczenia i wiedzy empirycznej (czyli nie mam doświadczenia w czytaniu wykresów i ich interpretacji) więc czy to mnie po prostu nie zgubi?
Jeżeli spokojnie będziesz przyswajał wiedzę dostępną na forum a poza tym samemu zaczniesz szukać na wykresach pewnych zależności to na pewno Cie to nie zgubi. A jak poczujesz, że nie wiesz co jest grane to pisz, na pewno pomożemy :wink:
Forex to nieograniczone źródło pieniędzy, które wystarczy umieć podnieść !
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Ja też popieram zdanie kolegów - masz idealny wiek na start - szkoda, że ja w wieku 16 lat nie wiedziałem o forex - ale wtedy i tak nie był dostępny w PL - i tak jak koledzy radzą - odpuść wskaźniki - próbuj prognozować ruch ceny na najbliższy dzień - prognozuj punkty zwrotu - to wszystko na czystym wykresie - po czasie zobaczysz jak to się pięknie sprawdza.

ps mi dzisiaj osobiście sprawdziła się prognoza do do JEDNEGO PIPSA i ruch na ponad 200p. Także warto - choćby dla samej satysfakcji.

Analizować możesz przecież po szkole (i po odrobieniu lekcji) - tylko o tym nie zapominaj :D

pozdrawiam Marcin 8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

ODPOWIEDZ