Dziennik Żelaznych Zasad

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
jarek sumek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: jarek sumek »

Wcale nie musisz się ograniczać i zmieniać sposobu. Zapomnij o procencie składanym i po każdym 100% zysku wypłacaj. Graj tak, żeby zarobiony kapitał był zawsze 3/4 tego co masz u brokera i możesz szaleć w lewarem do woli.
Zapomnij o obronie kapitału w tradycyjny sposób, bo ten powyższy jest dokładnie przetestowany przeze mnie a testowałem multum rzeczy. Jeszcze jak rozlokujesz u różnych brokerów kapitał to będziesz mógł próbować 100% dziennie depozytu z konta najbardziej ryzykownego. MC przestanie być straszny, bo będzie częścią strategii. Na FX czasami trzeba mocniej przyłożyć jakąś pozycję i są różne sytuacje, bo np. często w czwartki albo po danych kurs rusza się nieefektywnie i można to permanentnie wykorzystywać. Wystarczy wyczekać na odpowiednie momenty i zagrywać a wtedy zyski nie są problemem. Głównie chodzi mi o sytuacje kiedy kurs zapierd... w jakimś kierunku bez korekt i od razu po wejściu mamy SL na BE.
Pomyśl o tym, a co do piramidowania to jest sposób na pewne zyski, ale przy trendowym rynku jaki jest obecnie. Znów będzie konsola i zacznie się okres posuchy.
Piramidowanie i szybki brutalny skalp umożliwia pewne zyski ponad 100%, ale operator jak zawsze najważniejszy.
Ja ponad 2 lata temu jak zaczynałem na demo wykręcałem po 10x konto i dalej nie mogłem, bo była jakaś psychiczna bariera, więc zrobiłem celowe obsuwy przez płacenie spreadu na egzotykach i sprowadzałem rachunek do 10% maxymalnej wartości. Powtórzyłem te zagrania chyba 5 razy. Potem zagrywałem na realu i niestety wyczyściłem 9 depozytów. Jednak wpadłem na powyższy sposób i po pół roku gry na FX zacząłem regularnie wypłacać zarobiony cash. Na demo teraz nie chce mi się nawet grać, bo to strata czasu i je lekceważę.
I jeszcze jedno każdy sposób gry powinien dążyć do jak najmniejszego DrawDown i pozwalać na szybkie 100%, nawet w ryzykownym stylu. Wypłata zysków jest najlepszym elementem Money Management.

Proponuję, więc podwoić depozyt. Wypłacić zyski. Dalej powtórzyć to 3 razy i można przechodzić na wyższy depozyt początkowy. Powtarzać to kilka razy a na pewno zostaniesz rasowym spekulantem. Jak masz czas to jakaś technika w stylu brutalnego skalpu a jak nie masz czasu w ciągu dnia to piramidowanie blokowe, ale tu trzeba się dobrze znać na otoczeniu makro i być często bezlitosny dla rynku, czyli zakładać, że trend będzie trwał i trwał. "Lepiej liczyć zawsze na więcej" co jest modyfikacją maksymy "tnij straty a pozwól zyskom rosnąć".

A co do psychiki jak masz jeszcze emocje w tradingu to spróbuj przećwiczyć postawienie się w określonych skrajnych sytuacjach typu MC na koncie i płytki rynek bez zmienności albo liche zyski na zmiennym rynku.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaxRipper »

Dzięki za cenne uwagi Jarek. Jesli chodzi o wypłacanie zyskow to pare stron wcześniej gdy zaczynałem eksperyment pisałem o idei checkpointów. Ona polega na wypłacaniu kasy po osiągnięciu pewnych poziomów :). Póki co - jednak nie osiągnałem poziomu wypłaty więc... gramy dalej. :)

Awatar użytkownika
NMike
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: NMike »

Czy działasz tylko i wyłącznie na E/U?

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

NMike pisze:Czy działasz tylko i wyłącznie na E/U?

hm.. po pierwsze zwróć uwagę na czym gra po 2gie wszędzie kilka razy musisz zadawać to samo pytanie ?

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Hejka

Przepraszam za brak aktywności w prowadzeniu dziennika - po prostu straciłem zapał jednakże nie oznacza to, że nie grałem.

Poniżej przedstawiam zbiorcze podsumowania zaległych tygodni

Podsumowanie tygodnia (5-9 lipca):

poniedziałek: -2.9 pipsów
wtorek: -92.4 pipsów
środa: 4.5 pipsów
czwartek: 42.2 pipsów
piątek: -21.2 pipsów

SUMA: -69.8 pipsów

Podsumowanie tygodnia (12-16 lipca):

poniedziałek: 38.4 pipsów
wtorek: 92.2 pipsów
środa: 31.3 pipsów
czwartek: 89.9 pipsów
piątek: 12.8 pipsów

SUMA: 264.6 pipsów

Finanse

Stan konta: +181,52 USD
Procentowo: +415,32%

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie tygodnia (19-23 lipca):

poniedziałek: -90.1 pipsów
wtorek: -39.9 pipsów
środa: -63.8 pipsów
czwartek: -7.8 pipsów
piątek: 121.4 pipsów

SUMA: -80.2 pipsów

Finanse

Stan konta: +86,15 USD
Procentowo: +192,03%

Komentarz:
Heh - ujemny wynik tego tygodnia nie wynikiem stosowania mojej strategi ale wynikiem czystej głupoty :). Tyle mam do powiedzenia w tej sprawie :).

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

COT Report - GBPUSD

Postanowiłem, że będę na początku każdego tygodnia informował o zaangażowaniu inwestorów instytucjonalnych (COT Report) na poszczególnych pozycjach i na tej postawie prognozował przyszłe ruchy cen.

W tym tygodniu z raportu wynika, że instytucje są zapakowane w pozycje krótkie co w niedługim czasie powinno "zwalić" funta. W tym samym czasie dawcy kapitału czyli drobni spekulanci i fundusze hedge są zapakowani w L-ki więc sytuacje jest niemalże idealna :).

Na podstawie raportu - myślę ze spadek może sięgnąć poziomu 1.4850 i na tę chwilę stawiam prognozę, że sierpień dla funta będzie miesiącem niedźwiedzia. To tyle.

Obrazek

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

COT Report - GBPUSD

Witam po przerwie

Od ostatniej analizy COT report która przewidywała spadek w miesiącu sierpień mineło ok 2 tygodnie. W tym czasie indeksy z impetem przebiły opór na poziomie 1.5520 co sprawiło, że początek miesiąca jawi się wzrostowo. Tak czy inaczej analiza najnowszego raportu COT pomimo upływu czasu nabiera coraz wiekszej mocy i wciaż powtarzam, ze miesiać sierpień zakonczymy poważnym spadkiem (420 pips). Aktualna rożnica polega tylko na wyznaczeniu nowych poziomów spadku. Otóż w danej chwili poziom 1.5520 stał się wsparciem i do niego będzie dążyła cena. Na podstawie analizy zachowania inwestorów instytucjonalnych i "spekuły" śmiem stwierdzić ze "struna" jest już naciągnięta i najprawdopodobniej już wkrótce zobaczymy "zwalanie" indeksu do wspomnianego wyżej poziomu. Ogólnie zapowiada się ciężki czas dla byków jednakże nie powinien on trwać dłużej niż miesiąc i w moim odczuciu po osiągnięciu poziomu 1.5520 funt wróci do tendencji wzrostowej co jest zw z ukształtowaniem się nowego trendu na tej walucie.

Załączam analizę raportu COT:

Obrazek

Awatar użytkownika
huzar76
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: huzar76 »

Podoba mi sie te podejscie. Cos nowego. Czy masz cos dla AUDUSD?
... zawsze mozna zarobic, jesli mam czym obrocic...
... zrob przysluge sobie i swoim najblizszym-wchodz z kierunkiem ..

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

huzar76 pisze:Podoba mi sie te podejscie. Cos nowego. Czy masz cos dla AUDUSD?
Heh w sumie analizy raportów COT (tj. zaangazowania w pozycje poszczegolnych grup inwestorów) są znane i stosowane od dawna. Problem lezy w tym ze przecietni ludzie nie uzywaja COT poniewaz nie da sie za jego pośrednictwem bardzo dokladnie wskazac daty odwrocenia tendencji. Ludzie wolą patrzec na kolorowe sygnalizatory zamiast śledzić rynek pod katem psychologicznym.

Co do AUDUSD aktualnie obserwuje tylko Kabla - natomiast bez obaw możesz znaleźć raporty dla tej waluty (Australian Dollar - Gobex) na stronie: http://www.timingcharts.com/index.php. Dodatkowo moższ za pośredntwem artykułu: http://www.babypips.com/school/getting_ ... forex.html - zorientować się czym dokladnie są ww raporty oraz nauczyć się ich poprawnego odczytywania :).

ODPOWIEDZ