Pobieranie wartości wskaźnika przez EA - globalne zmienne.
- thisredone
- Stały bywalec
Pobieranie wartości wskaźnika przez EA - globalne zmienne.
Zmodyfikowałem kilka wskaźników w taki sposób, żeby dawały sygnały za pomocą zmiennych globalnych (GlobalVariableSet). Strategia pobiera te zmienne i wszystko wydawałoby się ok ale nie da się tego sprawdzić na historii.
Wpisywanie kilku wskaźników bezpośrednio do EA zajmie wieki i cały kod będzie trudny do ogarnięcia więc pytam czy da się w jakiś sposób uruchomić w EA wskaźnik dla odpowiednich wartości z danego tick'u z historii. Chodzi mi o to, żeby dany wskaźnik uruchomił się tylko dla pojedynczego ticku, obliczył potrzebne wartości i zaktualizował zmienną globalną.
Chyba, że istnieje jakieś banalne rozwiązanie, o którym nie wiem bo dopiero zacząłem z mql4.
Wpisywanie kilku wskaźników bezpośrednio do EA zajmie wieki i cały kod będzie trudny do ogarnięcia więc pytam czy da się w jakiś sposób uruchomić w EA wskaźnik dla odpowiednich wartości z danego tick'u z historii. Chodzi mi o to, żeby dany wskaźnik uruchomił się tylko dla pojedynczego ticku, obliczył potrzebne wartości i zaktualizował zmienną globalną.
Chyba, że istnieje jakieś banalne rozwiązanie, o którym nie wiem bo dopiero zacząłem z mql4.
- thisredone
- Stały bywalec
testowanie w trybie visual zajmuje wieki więc zastosowałem iCustom
napisałem tego typu małe funkcje sprawdzające
i podczas testowania nic się nie dzieje, wyskakuje tylko w dzienniku coś takiego:
jakieś pomysły?
Kod: Zaznacz cały
int adx(){
if(iCustom(NULL,0,"ADX",0,2,1)>iCustom(NULL,0,"ADX",0,1,1))
return(1);
else return(0);
}
i podczas testowania nic się nie dzieje, wyskakuje tylko w dzienniku coś takiego:
Kod: Zaznacz cały
2010.08.05 20:53:08 2010.08.04 23:59 ADX EURUSD,M15: removed
2010.08.05 20:53:08 2010.08.02 00:00 ADX EURUSD,M15: loaded successfully
- thisredone
- Stały bywalec
Tak się właśnie dzieje, zmiana wskaźnika to właśnie modyfikacja aby z buforów odczytać, wydawało mi się że wskaźnik jest obiektowy skoro korzystasz ze zmiennych globalnych.thisredone pisze:iCustom nie zwraca czasem wartości, która znajduje się na x miejscu w danym buforze czyli w moim przypadku na miejscu 1 (przedostatnim) ?
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
- thisredone
- Stały bywalec
Korzystałem ze zmiennych globalnych ze względu na to, że nie wiedziałem o łatwiejszych sposobach rozwiązania problemu.
To co chcę odczytać to po prostu wartości linii dla poszczególnych wskaźników. Rozumiem, że w tam gdzie nazwa w składni powinienem wpisać nazwę skompilowanego pliku bez rozszerzenia, a w miejscu na parametry - 0 jeśli chcę korzystać z domyślnych.
W dzienniku pojawiła się tylko wzmianka o ADX mimo, że mam kilka innych wskaźników. Może gdzieś w składni jest jakiś błąd?
To co chcę odczytać to po prostu wartości linii dla poszczególnych wskaźników. Rozumiem, że w tam gdzie nazwa w składni powinienem wpisać nazwę skompilowanego pliku bez rozszerzenia, a w miejscu na parametry - 0 jeśli chcę korzystać z domyślnych.
W dzienniku pojawiła się tylko wzmianka o ADX mimo, że mam kilka innych wskaźników. Może gdzieś w składni jest jakiś błąd?
- thisredone
- Stały bywalec