podnoszenie podatkow przez Rzad

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

Tig3r pisze:A jak ktoś udaje rolnika to niech się przeniesie do ZUS.
Jak ktoś ma 1 lub 2 ha to wiadomo, że z tego się nie utrzymuje. Jeśli podstawowe dochody ma z innego źródła to zapewne może opłacać normalną składkę z tych dochodów. Często jest to praca na czarno i kolejna patologia: lepiej pracować na czarno i płacić KRUS niż pracować legalnie i płacić ZUS. Moim zdaniem do wywalenia z KRUSu może się kwalifikować nawet i kilkaset tys. pseudo-rolników, będą większe oszczędności i wzrost składek nie musi być czterokrotny.

Dodano po 1 minutach:
beginner pisze:alinoe napisał:
Po co równać do gorszego poziomu?

Tego nie rozumiem...
Chodzi o gorszą biurokrację, to jest gorszy poziom.
O jednego dyrektora mniej, o np 20 kierowników mniej, o np 50 specjalistów mnie. Czy to nie jest oczywiste, że lepiej mieć jedną strukturę ogranizacją niż dwie?
Czy nie lepiej zlikwidować ZUS zamiast KRUSu?

System oparty na składce zryczałtowanej jest prostszy i bardziej liberalny, podobny do tego jaki jest w Szwecji i Kanadzie, dlatego najbardziej mi się podoba. Wolałbym rozpowszechnić model jaki istnieje w KRUSie niż tkwić w ZUSie i OFE. Wysokość składek to już inna rzecz, chodzi o efektywność systemu. Ja nie jestem w ZUSie i bardzo to sobie chwalę. Nie wiem dlaczego miałbym płacić składkę uzależnioną od dochodu. Powinno być ustalone pewne minimum (składka i świadczenie) niezależne od dochodu a o resztę sam lepiej zadbam niż ZUS i OFE.
Ostatnio zmieniony 02 sie 2010, 21:49 przez alinoe, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Asia »

życzmy sobie składek i podatków
dla wszyskich
takich jakie są dla rolników

w tym sensie PSL to jednak sensowana partia
zwiazek zawodowy rolników

życzmy sobie wiekszego wpływu na sprawowanie władzy
w tym wydawanie publicznych pieniędzy
- nic o nas bez nas - jak mawiali panowie szlachta

Dodano po 1 minutach:

praca na czarno
skoro mamy swobode gospodarczą
to dlaczego trzeba miec zezwolenie od państwa na prowadzenie działalnosci
rozumiecie cos z tego
Czytaj p o w o l i
Dzień dobry, nazywam się ... jestem anonimowym hazardzistą/ką, gram na Forexie
Obrazek

beginner

Nieprzeczytany post autor: beginner »

alinoe pisze:Ja nie jestem w ZUSie i bardzo to sobie chwalę
No to nie prościej tak od razu? :D Ja też jestem np na liniowym i nie dam go sobie odebrać :)

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

beginner pisze:Ale ZUS wymaga reformy, bez dwóch zdań.
Temu to nikt nie zaprzeczy.
Nie ważne jak by się nazywała, powinna być jedna instytucja do celów emerytalnych. Odchudzone, bardziej sprawna, z łatwiejszym sposobem rozliczania.

A tu artykuł "łagodzący":
http://www.money.pl/podatki/wiadomosci/ ... 50834.html

Zła wiadomość dla ZZ:
Brytyjczycy będą też płacić wyższe podatki od dochodów kapitałowych.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Bo podatki trzeba płacić i już. Jak ktoś nie płaci (nie z własnej winy) nie ma prawa głosu. :wink:

Awatar użytkownika
majacek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: majacek »

alinoe pisze:Jak ktoś ma 1 lub 2 ha to wiadomo, że z tego się nie utrzymuje. Jeśli podstawowe dochody ma z innego źródła to zapewne może opłacać normalną składkę z tych dochodów. Często jest to praca na czarno i kolejna patologia: lepiej pracować na czarno i płacić KRUS niż pracować legalnie i płacić ZUS. Moim zdaniem do wywalenia z KRUSu może się kwalifikować nawet i kilkaset tys. pseudo-rolników, będą większe oszczędności i wzrost składek nie musi być czterokrotny.
Patologią jest to Państwo, które zabiera swoim obywatelom pow. 60% wypracowanych dochodów, które wmawia im, że to dla ich dobra
:lol: , które miga się od podstawowych obowiązków względem swoich obywateli (obrona ich i ich dobytku). Praca na czarno jest CZYMŚ NORMALNYM, każdy ma niezbywalne prawo do obrony owoców swojej pracy (pokażcie mi chłopa średniowiecznego, który pozwoliły zabrać sobie 60% plonów - przypuszczam, że jak już przestałby się śmiać, złapałby za widły i pogonił urzędasów). Zabieranie mi forsy przez państwo i rozdawanie jej innym, a zwłaszcza sobie, uważam za akt agresji skierowany przeciwko mnie i mojej rodzinie.

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

alinoe pisze:Bo podatki trzeba płacić i już. Jak ktoś nie płaci (nie z własnej winy) nie ma prawa głosu.
oddam moj glos za zwolnienie mnie z podatkow :D

dokladnie majacek, zabieraja kazdemy tyle kasy, a na wszystko brakuje i jeszcze nas zadluzaja

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

majacek pisze:Praca na czarno jest CZYMŚ NORMALNYM
Praca na czarno przede wszystkim jest sprzeczna z zasadami jakie powinny istnieć w gospodarce rynkowej, zwłaszcza liberalnej opartej na wolnej konkurencji bo nie daje równych szans na wolnym rynku tym, którzy działają legalnie. Kolejna propaganda.

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Asia »

wymiar pańszczyzny jest wyższy niz w średniowieczu
ludzie sa tak "wytresowani"
że nawet nie trzeba stawiać przy nich poganiacza niewolników

stawki pańszczyzny w świecie starozytnym
wynosiły jakieś 1/5 1/6

Tig3r
warto zrócic uwagę, na podany link

najnizsza pańszczyzna jest w Hiszpanii
w kraju o duzych tradycjach walki z państwowym homontem
Czytaj p o w o l i
Dzień dobry, nazywam się ... jestem anonimowym hazardzistą/ką, gram na Forexie
Obrazek

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

majacek pisze:Praca na czarno jest CZYMŚ NORMALNYM, każdy ma niezbywalne prawo do obrony owoców swojej pracy (pokażcie mi chłopa średniowiecznego, który pozwoliły zabrać sobie 60% plonów - przypuszczam, że jak już przestałby się śmiać, złapałby za widły i pogonił urzędasów). Zabieranie mi forsy przez państwo i rozdawanie jej innym, a zwłaszcza sobie, uważam za akt agresji skierowany przeciwko mnie i mojej rodzinie.
Zobaczymy jak przyjdzie czas emerytury, czy też będziesz zwolennikiem pracy na czarno i nie płacenia podatków. Jesteś krótkowzroczny..

Asia
Wróć do teraźniejszości, średniowiecze już mamy dawno za sobą.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

ODPOWIEDZ