a wczoraj straty...19$ depo, prawie 10$ wczoraj w plecy. bardzo duzo trejdow bylo...dziwne...jeden dzien zarabiam ładnie, drugi ani razu nie wychodzę na plus...
zmieniam zasady wg których gram bo vegas spóźnia sygnały- gram na M15 z custom candles z H4 w tle, uzywam 2 średnich- EMA 8 z M15 i EMA 128 z M15, czyli 8 z H4...plus wrzuciłem do saRSI jeszcze jedno RSI, liczone z SMA 21 z pierwszego RSI- powstało bardzo wygładzone RSI, wydaje mi się, że dobrze wyłapuje szczyty i dołki...
zobaczymy, po tej serii strat zmniejszyłem pozycję do 0,02 lota, zdecydowałem nie grać po kilka pozycji na 1 trejd- 1 pozycja, zamykam wszystko na raz...przekonał mnie argument, że przy zamykaniu na raty ograniczamy zyski podczas gdy na początku ponosimy pełne, 3x ryzyko...plus mniej bałaganu- nie ma już 3*x pozycji tylko x pozycji.
Spisuję zasady wg których wchodzę w trejdy, napierw główne zasady, potem wyjątki:
1. Wchodzę long/short gdy nowa świeczka H4 zamknie się ponad EMA8 dla okresu H4 (EMA 128 dla M15)
2. potwierdzenia: dobrze, jeżeli wolniejsze RSI kieruje się w dobrą stronę, najlepiej, jeżeli przedtem zaliczyło dołek/szczyt (20/80) ale RSI nie jest konieczne, dobrze też, gdy tworzą się momo w stronę mojego trejdu, gdy widać kolejne Highs i Lows zgodnie z trendem ale te rzeczy to tylko potwierdzenia, wchodzę jak tylko spełni się p1
TP: biorę co się da...nie widzę stałego TP choć może to się jeszcze dopracuje...staram się zamknąć na szczycie...szybko przestawiać trejd na BE (po 15 pipsach), pomocą jest wolniejsze RSI- raczej zostanę w pozycji, gdy ono ciągle się wznosi, raczej z niej wyjdę, gdy RSI wejdzie w obszar wyprzedania/wykupienia i odwróci się
SL: różnie dla różnych par...np swiss to około 20-30p, GJ to 30-50p, zależy od zmienności w danym czasie...poza tym jest drugi SL, gdy trejd trwa dłużej- ostateczny stop loss to zamknięcie się H4 po przeciwnej stronie średniej 128 (8)
Modyfikacje:
-czasem wchodzę w pozycję wcześniej, bez czekania aż świeca H4 się zamknie- czasem H4 robi dług rajd, wchodząc potem zbieramy resztki przy dużym ryzyku, wchodzę wtedy, gdy cena przebija się przez średnią dla H4 i świeczka M15 ma dość długie ciało, zamknięte w pewnej odległości od średniej (15-20p, zależy od pary i czasu), wtedy wchodzę na zamknięciu świecy M15, oczywiście szukam momo- powinny potwierdzać kierunek ruchu, patrzę na RSI- gdzie był szczyt, gdzie idzie
onie wchodzę gdy M15 przebijająca średnią jeszcze się nie zamknęła
onie wchodzę, gdy widzę momo w przeciwną stronę a świeczki przebijające średnią są małe i cena robi powolny ruch w jedną stronę, następnie strzał w przeciwną- nie ruszam tego, czekam na momo w moją stronę
oczasem zamykam trejdy gdy cena dociera do jakiś ZL-zawsze prawie się cofa...albo w połowie momo albo na cieniu poprzedzającej momo świecy albo na ciele tej świecy...generalnie jednak staram się poczekać i z otwarym wykresem tickowym obserwować, co robi cena- zdarza się, że cofnięcie wynosi tylko kilka pipsów a pokonane ZL to dodatkowy zysk kilku względnie pewnych pipsów
pomysł z przecięciem średniej wziąłem trochę od systemu horizontal lines TRO...przekonuje mnie jego logika- ustalasz punkt na wykresie, wchodzisz, gdy cena przebije ten punkt, zgodnie z jej kierunkiem...wyjaśnienie, czemu to działa zdaje się genialne- jakie są szanse, że twoja linia jest dokładnie punktem, w którym trend się odwróci? prawdopodobnie marne...nie wiesz kiedy trend się odwróci...niby źle ale ten system właśnie z tego korzysta- skoro marne szanse ze trafisz idealnie w punkt odwrócenia trendu, to większe są szanse, że w niego nie trafisz i cena pojedzie jeszcze x pipsów zgodnie z kierunkiem w jakim jedzie...i z tego ten system czerpie prfity...oczywiście tradycyjnie TRO nie mówi nam nic o SL a TP ogranicza do "take what you can"...sam pomysł wydaje mi się jednak wyjątkowo zmyślny- wykorzystywanie braku wiedzy nt. tego, gdzie odwróci się trend...lol paradoks
więc moja średnia z 8 świeczek H4 lub 128 M15 działa tutaj jako taka ruchoma horizontal line, podążająca za ruchem cen...jednak ślepe wchodzenie w trejd na każdym przecięciu ceny byłoby zbyt kosztowne myślę, dlatego szukam momo, robię 15-20p miejsca gdyby cena oscylowała (gdy oscyluje więcej, można na tym conieco ugrać)
i tak wygląda moja obecna strategia. z vegasa odrzuciłem tunel- nie widzę racjonalnego wyjaśnienia jego istnienia, choć linie fibo jako TP z pewnością systematyzowały zasady, eliminując element subiektywny. też powinienem dopracować zasady TP żeby nie ciąć zysków...jeszcze nad tym myślę.
ok wrzucam screena...zdaję sobie sprawę, że post factum każdy jest ekspertem, grałem tylko ostatni trejd, jak widać wziąłem 12p...teraz widzę, że to było prawie maximum...i czekam na tej parze na longa za chwilę..zobaczymy