Label + OBJPROP_YDISTANCE (help)

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Label + OBJPROP_YDISTANCE (help)

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Czy można pobrać OBJPROP_YDISTANCE linii poziomej?

Kod: Zaznacz cały

double line1= ObjectGet(HLine1, OBJPROP_YDISTANCE);
Zmienna line1 u mnie w dowolnym ObjectSetText i stałej odległości w Label od top = 0.000000 czyli nic nie odczytało

Chcę ustawić label na tej samej wysokości ceny co linia pozioma HLine1

ObjectSet("Label1", OBJPROP_YDISTANCE, line1);
Coś pomieszałem?
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

gUral
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: gUral »

Jeśli chodzi o linię poziomą to nie można pobrać OBJPROP_YDISTANCE ponieważ jest ona przypisana do ceny, możemy tylko pobrać OBJPROP_PRICE1.

Objekt Label ustawiamy podajac jako współrzędne odleglosc w pikselach od danego rogu i nie ma mozliwości (chyba) przeliczenia pikseli na skale ceny, wiec raczej nie ustawisz Label przy zadanej cenie. Rozwiazeniem jest OBJ_TEXT któremu podajesz cene i czas jako współrzędne więc możesz go powiązać z poziomą linia.

pzdr

Awatar użytkownika
xamael
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: xamael »

reptile nie pamiętam jak to było z labelem ale najlepiej pobrać cene i uzyc obiektu text, chociaż w sumie może i label też da się po cenie.
spróbuj

double line1= ObjectGet(HLine1, OBJPROP_PRICE1);
ObjectSet("Label1", OBJPROP_PRICE1, line1);
albo

ObjectCreate("Text1",..Opcje dla OBJ_TEXT..); //Na Time[0] oczywiscie
double line1= ObjectGet(HLine1, OBJPROP_PRICE1);
ObjectSet("Text1", OBJPROP_PRICE1, line1);
druga zadziała na bank, co do pierwszej nie mam jak sprawdzic

Dodano po 2 minutach:

gUral witaj na forum ;)
Trzymając się systemu: 82% skuteczności || Grając wbrew systemowi: 8% skuteczności. Dyscyplina jest autorem większości zwycięstw.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

OBJ_TEXT OBJ_LABEL

gUral pisze:Rozwiazeniem jest OBJ_TEXT któremu podajesz cene i czas jako współrzędne więc możesz go powiązać z poziomą linia.
powiązałem już, ale irytuje mnie forma współrzędnej i fakt że obiekt ma zawieszenie na środku a Label ma opcje wyboru narożnika. Ta niedogodność rozszerzającego się tekstu i justowanie do środka .. nie wiem jak to łatwo opanować, by zawsze mieć wyrównanie tekstu do prawej lub lewej
gUral pisze:Objekt Label ustawiamy podajac jako współrzędne odleglosc w pikselach od danego rogu i nie ma mozliwości (chyba) przeliczenia pikseli na skale ceny, wiec raczej nie ustawisz Label przy zadanej cenie.
Zacząłem kombinować z window, ale wrr... skala (jeszcze nie wiem jak jest liczona hehe)

double skala=(((WindowPriceMax()-WindowPriceMin())/Point) /WindowBarsPerChart());
Jeśli chodzi o linię poziomą to nie można pobrać OBJPROP_YDISTANCE ponieważ jest ona przypisana do ceny, możemy tylko pobrać OBJPROP_PRICE1.
Czyli wewnętrznie w mt4 nie ma 2 zmiennej, więc jest zero :(
xamael pisze:reptile nie pamiętam jak to było z labelem ale najlepiej pobrać cene i uzyc obiektu text, chociaż w sumie może i label też da się po cenie.
spróbuj
Trochę tych Labelków chciałbym użyć, a fakt, że rozplanowanie ich "po czasie" z pomocą OBJ_TEXT nie jest łatwe to mam zagadkę, w sumie już widzę, że sprawa mi się komplikuje :D
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
xamael
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: xamael »

nie wiem czy ci to pomorze, ale ja kombinowałem tak ze skoro masz na monitorze stała podziałke to dzieliłem wykres właśnie na podstawie WIndowsPriceMax i Min, oraz na czasie od FirstVisibleBar do Time[0]. jak nie szurasz rozmieszczeniem okien, to mozna nawet sie tak pobawić w pseudo pixele ;)
Trzymając się systemu: 82% skuteczności || Grając wbrew systemowi: 8% skuteczności. Dyscyplina jest autorem większości zwycięstw.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Pozostało pogratulować w mql opcji textowych :lol:
Niezbyt mi to wychodzi.

Jak wygląda więc u was wyrównywanie obiektu OBJ_TEXT ? Poprzez liczenie długości znaków ? :shock:
Czy też jest jakaś prostsza metoda, bo jak na razie to mi to wygląda na skomplikowane lub sam sobie komplikuje przez niewiedzę ? :?
Jak są różne relacje między obiektami [ich długość] + [długość tekstu] to by uniknąć kolizji robi się chyba sieczka, bo ciężko "zawiesić wymiarowanie na jakiejś siatce" żeby się samo równało przy różnych wariantach zmiennych takiej siatki. hmm

Awatar użytkownika
Pierz Andrzej
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Pierz Andrzej »

juz teraz nie pamietam bo bawilem sie tym ponad rok temu :) .. ale musisz do obliczania odleglosci uzyc wielkosci czcionki .....

pzdr Andrzej
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE

gUral
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: gUral »

void rysuj_obj_text(string obiekt)
{
  static double wsp_price=0.5;    // text bedzie w polowie skali ceny
  static double wsp_time=0.5;     //                      skali czasu 
  static double price_min=0;
  static double price_max=0;
  static datetime data_0=0; 
  static int first_bar=0;
  static int ilosc_bar=0;

double price;
  datetime data;
  int indeks;

// ----- jesli siatka okna sie zmieni to pozycjonujemy obiekt 

if ( price_min!=WindowPriceMin() || price_max!WindowPriceMax() || first_bar!=WindowBarsPerChart() || ilosc_bar!=WindowBarsPerChart() || data_0!=Time[0] )   
  {     

price_min=WindowPriceMin();
       price_max=WindowPriceMax();
       data_0=Time[0];
       first_bar=WindowFirstVisibleBar();
       ilosc_bar=WindowBarsPerChart();

// ----------- szukanie srodka skali ceny    
       price=NormalizeDouble(price_max-(wsp_price*(price_max-price_min)),Digits);

// --------- skala czasu 

indeks=NormalizeDouble(first_bar-(wsp_time*WindowBarsPerChart()),0);      

if (indeks < 0 )   //--- jesli indeks ujemny to trzeba stworzyc date
       {
         data=Time[0]+(Period()*60*(-indeks));
         Alert(TimeToStr(data));  
       }
       else
       {
         data=Time[indeks];
       }

ObjectCreate(obiekt,OBJ_TEXT,0,data,price);
       ObjectSetText(obiekt,obiekt,10); 
       ObjectSet(obiekt,OBJPROP_PRICE1,price);
       ObjectSet(obiekt,OBJPROP_TIME1,data);

}
}
funkcja rysuje obiekt na srodku wykresu, po zmianie siatki wykresu ustawia go w tym samym miejscu. Wypadałoby odświeżać ta funkcje częściej niż po ticku więc lepsze jest EA niż wskaźnik ale to zależy od potrzeb :wink:
Jesli chodzi o kilka-kilkanascie obiektów text to juz troche kombinatoryki jest :D

ODPOWIEDZ