Kozetka - dlaczego nie zarabiasz lub tracisz.. [Psycholgia]

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Nie zarabiam lub tracę, bo:

A) Nie trzymam się zasad dobrego MM
40
17%
B) Nie ustawiam SL,TP
22
9%
C) Nie mam strategii, systemu
40
17%
D) Nie znam się na ekonomii, rynkach finansowych
1
0%
E) Nie mam odpowiedniej psychiki, ulegam emocjom
84
36%
F) Nie jestem w stanie wszystkiego ogranąć i objąć rozumem
3
1%
G) Nie mam czasu na trading
12
5%
H) Nie umiem programować,braki w matematyce
2
1%
I) Nie umiem się przyznać, że nie zarabiam, tracę
7
3%
J) Nie wiem dlaczego nie zarabiam i tracę
24
10%

Liczba głosów: 235

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

player1 pisze:zz możesz skrobnąć czy ty też głównie patrzysz na h1? Coraz bardziej sceptycznie podchodzę do stwierdzenia 'trend is your friend' - póki zmieni sie trend na h4 to za późno na dobre wejście.
Mam taką zasadę że jeżeli gram na 1 h i nie wiem co zrobić w danym momencie lub mam mętlik w głwie to bezdyskusyjnie zamykam pozycje jeżeli któtki DMI pół godzinny przebije się przecie moim pozycją.Co do reszty to nie wiem co Tobie radzić.....moim zdaniem wyspecjalizyj sięw paru podstawowych walutach ponieważ skakanie z jena na koronę Turecką obawiam się że skońy się żle.

Pozdrawiam.

Dodano po 6 minutach:
reptile pisze:zz pamiętasz jakieś swoje problemy w tradingu ?
Moj problem jest taki że mieszkam w pipidówce i jak jadę na spotkanie z DI lub analitykami to kończy się to tym .....zresztą żle się to kończy ponieważ nie lubię jaj w tym temacie jaj.....Poważnie zastanawiam się nad emigracją z tego powodu.Jeżeli byłym z 30 lat młodszy to ani sekundy bym się nie zastanawiał.....

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Asia »

Grzegosz

kurcze, ale mi dokopałeś
jest cos takiego jak ekonomia behawioralna, która min. opisuje szerg odchyleń od powiedzmy krótko rozkładu normalnego, niektóre mimo opisania utzymuja się od dziesiatków lat

dlaczego tak sie dzieje - dlatego, że sa koszty transakcyjne i inne i ze wzgledu na koszty nie da sie tych odchyleń wykorzystać mówiąc krótko rozkład wystarczy że będzie zblizony do normalnego aby i tak ze wzgldu na koszty nic na tym nie zarobić, a wrecz stracić

na marginesie:
ja tylko sugerowałam dopisanie jeszcze jednego punktu do ankiety, a tu znów huzia na Józia

jesli chodzi o ekonomie to nurt o losowości rynków finansowych jest nadal dominujący w ekonomii począwszy od pracy Becheliera

Dodano po 32 minutach:

knx
uzyto rozkładu normalnego do wygenerowania wykresu "sztucznego" i nic nie było "podrasowane"

na oko te wykresy sa nierozróznialne
pozostaje pytanie czy ewentualne róznice w rozkładzie zwrotów i zachowania zmienności sa wystarczające aby wyrównac koszty transakcyjne
Czytaj p o w o l i
Dzień dobry, nazywam się ... jestem anonimowym hazardzistą/ką, gram na Forexie
Obrazek

knx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: knx »

Asia pisze: uzyto rozkładu normalnego do wygenerowania wykresu "sztucznego" i nic nie było "podrasowane"
Zatem nie ma to nic wspolnego z losowoscia.
Asia pisze: na oko te wykresy sa nierozróznialne
Na oko to pies i zyrafa sa nierozroznialne (to i to ma 4 nogi, a na reszte nie patrzymy bo po co)
Asia pisze: pozostaje pytanie czy ewentualne róznice w rozkładzie zwrotów i zachowania zmienności sa wystarczające aby wyrównac koszty transakcyjne
???

Tak zeby skonczyc offtop i raz na zawsze dyskujse o rzekomej losowosci rynkow - http://press.princeton.edu/books/lo/

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

obawiam sie że mój angielski jest za słaby aby przebic sie przez ta pozycję z odpowiednim zrozumieniem

co z tej pozycji chcesz zastosowac na rynku walutowym podaj strony

tu sie mozna pobawić
http://www.quant.org.pl/RandomWalk.aspx
Czytaj p o w o l i
Obrazek

knx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: knx »

Asia pisze:obawiam sie że mój angielski jest za słaby aby przebic sie przez ta pozycję z odpowiednim zrozumieniem

co z tej pozycji chcesz zastosowac na rynku walutowym podaj strony
Rozdzial 2 i 6 na przyklad. Poszukaj polskiego tlumaczenia. Gdzies mi sie obilo o uszy, ze istnieje takowe.

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

no tak ale nie odnosi sie to do rynku walut tylko do rynku akcji

to już cos więcej z walut można znaleźć np. u Tadiona - Rozszyfrować rynek
masz gdzies badania dotyczące walut na bazie rozdziału 6
Czytaj p o w o l i
Obrazek

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

pacjent: Asia

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Asia odpowiada Ci pkt F) z ankiety ?
Jak szacujesz prawdopodobieństwo zaistnienia trendu na danej walucie lub głównych? Jest to wg Ciebie możliwe czy nie ?
Asia pisze:Dzień dobry, nazywam się ... jestem anonimowym hazardzistą/ką, gram na Forexie
Paskudne choróbsko co ? :lol:
Dalej uważam, że Fx to nieodpowiednie miejsce dla Ciebie. :roll:
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Michx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Michx »

Asiu, po raz kolejny używasz terminów, których chyba nie jesteś świadoma. Co to znaczy, że rozkład jest normalny i co to ma wspólnego z losowością?
Z drugiej strony masz rację, że wykresy generowane przy pomocy liczb pseudolosowych (nawet rozkładem jednostajnym) bardzo przypominają wykresy na rynkach walutowych - również są "trendy". W załączeniu obrazek jak mi to wyszło - czy nie wygląda znajomo?
Problem jest jednak w tym, że zdaje się, że tak naprawdę nikt nigdy nie udowodnił, że rynek jest losowy, a także że losowym nie jest. Problem jest taki, że tak jak można łatwo udowodnić, że cena jest niezależna liniowo od poprzednich okresów, tak nie możesz już udowodnić, że nie są one zależne nieliniowo.
Kiedyś nawet byłem zwolennikiem losowości rynków, jednak później doszedłem do wniosku, że losowość mogłaby ewentualnie występować gdyby każdy uczestnik rynku podejmowałby decyzję tylko na podstawie własnych analiz i przemyśleń a najlepiej własnej intuicji.
Natomiast w sytuacji, gdy mamy publiczne analizy (dostępne dla wszystkich) i m.in. coś takiego jak "owczy pęd" czy hasła typu "podążaj z tłumem" lub "trend is ur friend" to wszystko wskazuje na to, że jednak cena nie może być do końca losowa -> jest podyktowana zachowaniem większości (tych najsilniejszych/najmądrzejszych).
Oczywiście jest to tylko moje subiektywne zdanie - można się z nim zgadzać lub nie - wisi mi to :P.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

punkt F chyba zakreśla każdy no chyba, że jest Narcyzem - ja bym ten punkt skasowała, bo zakłada, że są tacy co wszystko ogarnęli, wg. mnie mamy tu karte otwartą nikt nigdy wszystkiego nie opanuje nigdy, rynek stale się zmienia co dzień wymyslane sa nowe produkty finansowe, których sami twórcy do końca nie rozumieją - jak to wpłynie na rynki ? co upadnie ? co pęknie ?

rozmowa o trendzie jest łatwa na podstawie lewej strony wykresu, ale co z prawą - lubię przyjmować 50/50

moje testy nie wykazały aby na tym można było zarobić - testujemy strategię, która cały czas zajmuje pozycje na rynku i tylko odwraca jesli "wykryje" zmiane trendu - jesli rynek jest "trendy" taka strategia powinna zarabiać a nie zarabia

testy dotyczyły 15M i 1H dla majorsów nie wiem jak na innych interwałach

drugi test to gra w oparciu o "wypatrzoną" linie trendu, oraz linie trendu nanoszoną losowo - czy będzie róznica - może ktos sie pobawi w test bo ja tego nie umiem zaprogamować

miejsce jesli chodzi o gre nie do końca dla mnie dobre, natomiast jesli obserwować rynek walut i akcji oraz pochodnych to może.....
Czytaj p o w o l i
Obrazek

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Asia pisze:rozmowa o trendzie jest łatwa na podstawie lewej strony wykresu, ale co z prawą - lubię przyjmować 50/50
Ktoś zawarł transakcje w historii, która miała swój cel. Zakładasz, że ten ktoś był losowy?
Oto dziś SNB wymyślił sobie sprzedaż a 5 min później kupno od tak?Nie .. założyli strategię.
Asia pisze:moje testy nie wykazały aby na tym można było zarobić - testujemy strategię, która cały czas zajmuje pozycje na rynku i tylko odwraca jesli "wykryje" zmiane trendu - jesli rynek jest "trendy" taka strategia powinna zarabiać a nie zarabia
Chyba zachłysnęłaś się rachunkiem PP i statystyką liczb odrywając ją od pewnych ważnych rzeczy.

Temat jest o psychologi, nie o tym czy rynek jest losowy czy nie i czy podlega rozkładowi normalnemy czy też nie itd. Wałkowaliście to już n razy. :wink:

To tak jakbyś właśnie uznała, że rynkiem rządzi PP i statystyka a nie ma w niej psychologii i działań jej pochodnych.

Widzisz tylko zmienność? A łączysz ją z przyczynami?

Edit:
http://www.pb.pl/rss/a/2010/07/03/Gielda_i_uczucia
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

ODPOWIEDZ