Kozetka - dlaczego nie zarabiasz lub tracisz.. [Psycholgia]

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Nie zarabiam lub tracę, bo:

A) Nie trzymam się zasad dobrego MM
40
17%
B) Nie ustawiam SL,TP
22
9%
C) Nie mam strategii, systemu
40
17%
D) Nie znam się na ekonomii, rynkach finansowych
1
0%
E) Nie mam odpowiedniej psychiki, ulegam emocjom
84
36%
F) Nie jestem w stanie wszystkiego ogranąć i objąć rozumem
3
1%
G) Nie mam czasu na trading
12
5%
H) Nie umiem programować,braki w matematyce
2
1%
I) Nie umiem się przyznać, że nie zarabiam, tracę
7
3%
J) Nie wiem dlaczego nie zarabiam i tracę
24
10%

Liczba głosów: 235

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Pacjent: chojnak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

thefear pisze:Jeśli chodzi o zarobki to Seneszal kosi na tym sporo pipsów
Kiedyś obserwowałem ten Journal, wiem że autor jest dość cierpliwy i precyzyjny w wyszukiwaniu dobrych sygnałów, formacji itd...
thefear pisze:Czytałem wiele artykółów, pare książek i nie pomaga.. Cóż poradzić?
Śmiesznie zabrzmi .. ale poznaj siebie :wink:
thefear pisze:- częste wejścia, żeby tylko być na rynku; (częsty problem)
- przedwczesne wejścia, spowodowane strachem przed utratą potencjalnego zarobku.
Może potrenuj sobie będąc zalogowanym do konta real myślenie i daj sobie czas na rozpoznanie w sobie reakcji i podjęcie decyzji. Niech sobie emocje "popływają" .. masz sygnał .. a ty po prostu nie wchodź .. choćby jak idealny był, trzymaj palec na spuście myszy i sobie spokojnie czekaj. Każdy może inaczej reagować, ale ważne żeby mieć czas na poznanie i dobre rozpoznanie swoich emocji żeby się z nimi oswoić. Powinieneś czuć silną pokusę kliknięcia i kontrolować ją jednocześnie ucząc się tego co się z Tobą dzieje.
xpep dał dobry przykład rozwiązania dla swojego problemu nr. 1
Zobacz też, że xpep poniósł pewne koszta, podobnie ja .. to mu pewnie tak jak mi pozwoliło się oswoić ze stratami i strachem przed nimi .. trochę może kosztować.. małe straty bolą mniej. Wg mnie za krótko na real - najzwyczajniej musisz to przejść jak virgin girl :wink:
thefear pisze:Oczywiście że są, ale jestem jakby uziemiony, bo zależy mi na polskim brokerze który przesyła rozliczenie do PIT-u.
A to niezbyt ekonomiczne myślenie :roll:

chojnak pisze:Kiedy rynek działa zgodnie z założeniami moich sysów maksymalnie udało mi się dojść do 1000% (tysiąca procent) depa początkowego w ciągu 2 tygodni na eur/usd. Po czym w ciągu kolejnego tygodnia kiedy rynek stracił synchroniczność ruchów i zaczął szarpać bez większego ładu i składu - zjechałem prawie do MC w serii strat. I tak w kółko na okrągło. 200%, zjazd prawie do zera, 300%, zjazd prawie do zera ... W koło macieju.
Nie wydaje Ci się, że w Twojej systemowej grze brakuje połączenia z AF i "widoku" na rynek lub orientacji w ważniejszych newsach ?
chojnak pisze:(fx to zabawa, oderwanie od codziennej dość monotonnej i żmudnej pracy nad papierami). Błąd nr 1.
FX jest jednak trochę wymagający.. byle jak sowich papierów pewnie nie możesz traktować i może brakuje ci czasu na przeczytanie jakichś newsów żeby mieć właśnie ten widok i czas na zastanowienie się nad ew. perspektywami rynku. Niektórzy mówią, że newsy to szum, zbyteczne zakłócenie itd. Nie mówię o czytaniu sponsorowanych brokerowskich komentarzy w większości nic nie znaczących, a coś bardziej konkretnego .. zagraniczną praskę z branżowym tagiem, jakieś opracowanko, raport którejś z agencji rat. itp. Może zacząłbyś wychwytywać ważne momenty na rynku, początki, zmianę lub koniec trendów?
chojnak pisze:Wiem jak wygląda prawidłowe MM, potrafię je wyliczyć, ocenić etc. Nie stosuję ze względu na stosunkowo nieduży depozyt ..
Tak to wygląda jak jest zabawa i nie traktuję się tradingu very serio.
Może ty za dużo zarabiasz w pracy ? :lol:
Skoro forexem się bawisz to wg mnie nie motywuje Cię do konkretnej pracy? Idziesz na łatwiznę ? Nie chcesz męczyć się dodatkowo rynkiem?

Ogólnie:
4.Podejrzenie:
Brak czasu na poważne zajmowanie się rynkiem FX
5.Rozpoznanie:
Zabawianie się rynkiem FX
6.Choroba:
Uzależnienie od zabawy rynkiem FX
9.Skutki:
wg opisu
10.Przyczyny:
Niedoprecyzowane, zabawa rynkiem FX, ankietowe punkty A,B,C

Leczymy ? :roll: :lol:

zz pisze:reptile po co kompikujesz coś co jest proste jak konstrukcja cepa......
zz gdzie tu jaka komplikacja ? Zwykły psychologiczny temat z rozrywkowym elementem :wink:

Np. ciekawe jest w Twojej osobie i charakterze na forum nie dostrzeganie oczekiwań reszty forumowiczów co raczej nijak wpływa na Twoje spekulacje, ale kto wie :wink:

zz pamiętasz jakieś swoje problemy w tradingu ?
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

beginner

Nieprzeczytany post autor: beginner »

1. Trader od:
a) FX : marzec 2010, syzyfowe prace...
b) GPW: kilka lat, ogólnie na plus, zeszły rok rewelacyjny (co prawda to nic trudnego nie było), piękna seria LCC, VST, DUD, IDM, BBZ i lekka wtopta na koniec na OIL :D
2. Wiek (nie obowiązkowe): 31
3. Płeć (nie obowiązkowe): M

4.Podejrzenie:
Nieodpowiednia psycha, czasem brak wiary, złe nawyki, skłonność do hazardu

5.Rozpoznanie:

"Ja mam z reguły rację" trzeba zamienić na "rynek ma zawsze rację" a to trudne w moim przypadku...

Generalnie brak konsekwencji i to co dzieję się w mojej głowie po wtopie, nawet lekkiej, to główna bariera. Nie wiem jeszcze czy da się to wyleczyć, ale próbuję.

Brak dobrych przykładów. Jedyne znane mi przypadki w realu topiły od 50tys to 700tys (!) na FW20... Ale mogę zostać pionierem w moim środowisku, nie mam nic przeciwko...

Brak wiary w długoterminowe odnoszenie zwycięstw na rynku. Zbyt duże dążenie do dużej, jednorazowej wygranej. Źle się to kończy jeśli ma się ograniczony kapitał.

8.Leczenie:
Jak przez to przejdę i znajdę odpowiedzi na moje dolegliwości, to rzucę handel na FX i zajmę się profesjonalnym teningiem dla świeżych adeptów sztuki forexowej, odpłatnie naturalnie. Może jakieś szkolenia techniczne do pakietu dorzucę.

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Asia »

przeleciałam temat

do ankiety należy dodać coś w stylu

uważam, że rynek porusza się losowo, a na takim rynku nie ma możliwości trwałego zarabiania, można mieć tylko okresowo szczeście
Czytaj p o w o l i
Dzień dobry, nazywam się ... jestem anonimowym hazardzistą/ką, gram na Forexie
Obrazek

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Asia pisze:przeleciałam temat

do ankiety należy dodać coś w stylu

uważam, że rynek porusza się losowo, a na takim rynku nie ma możliwości trwałego zarabiania, można mieć tylko okresowo szczeście
To po co marnujesz czas jeśli masz takie podejście?
Gdyby rynek działał losowo to by nie było trendów, nie byłoby spekulantów!
No chyba że mówisz o M1 i niżej..
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Tig3r pisze: No chyba że mówisz o M1 i niżej..
M1to nie chaos. Zależności są i to bardzo dobre do gry.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Asia »

Tig3r

mozna losowo wygenerowac piekne trendy, jest wiele przykładów losowo wygenerowanych trendów nie do odróznienia od rzeczywistych wykresów

jakie ja mam zdanie... to do końca nie wiesz - uważam tylko, że jest luka w ankiecie - jest stronnicza

co do mnie to kolega chojniak napisał wcześniej cos pod czym rówiez moge sie podpisać, wiec nie ma sesnu powtarzać
Czytaj p o w o l i
Dzień dobry, nazywam się ... jestem anonimowym hazardzistą/ką, gram na Forexie
Obrazek

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

Asia co w takim razie tu robisz? jesli chodzi o gry losowe w lotto lepsze nagrody :D

MrYogi pisze:M1to nie chaos. Zależności są i to bardzo dobre do gry.
jak dla mnie to te same zaleznosci co na wiekszych wykresach tylko oczywiscie mniejsze rozmiary

Awatar użytkownika
Grzegosz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Grzegosz »

Asia pisze:uważam, że rynek porusza się losowo, a na takim rynku nie ma możliwości trwałego zarabiania, można mieć tylko okresowo szczeście
Jezeli ktos tak uwaza nie ma zielonego pojecia o ekonomii a skoro nie ma to co robi na rynku walutowym?? Chwycila reklama w tiwi albo reklama na onecie o latwym pieniadzu??
"The key to success in the market is to lose the least amount of money possible when you’re wrong."

Awatar użytkownika
$tanBe
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: $tanBe »

chojnak pisze:Skoro mogę coś dorzucić na kozetkę to proszę bardzo ...
Jesteś Wielki, wypunktowałeś wszystkie dokuczliwe zjawiska grożące małemu traderowi, na dobrą sprawę wszyscy o tym czytali, a i tak nieuchronnie popełniają te same błędy, msz trzeba być niezwykle stanowczym i zdyscyplinowanym aby ominąć "full of zasadzkas" :(
Pozdrawiam,
$tanBe
"Bez próżnowania nie ma prawdziwego szczęścia" A. Czechow

knx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: knx »

Asia pisze: mozna losowo wygenerowac piekne trendy, jest wiele przykładów losowo wygenerowanych trendów nie do odróznienia od rzeczywistych wykresów
To nie jest dowod na to, ze rynek zachowuje sie losowo. To moze byc dowod na to, ze do wygenerowania wykresu uzyto generatora liczb losowych o rozkladzie podobnym do rozkladu zwrotow na rynku rzeczywistym.

Wiekszosc wykresow wygenerowanych "losowo" da sie odroznic od wykresow rzeczywistych po analizie rozkladu zwrotow i zachowania zmiennosci.

ODPOWIEDZ