Kozetka - dlaczego nie zarabiasz lub tracisz.. [Psycholgia]

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Nie zarabiam lub tracę, bo:

A) Nie trzymam się zasad dobrego MM
40
17%
B) Nie ustawiam SL,TP
22
9%
C) Nie mam strategii, systemu
40
17%
D) Nie znam się na ekonomii, rynkach finansowych
1
0%
E) Nie mam odpowiedniej psychiki, ulegam emocjom
84
36%
F) Nie jestem w stanie wszystkiego ogranąć i objąć rozumem
3
1%
G) Nie mam czasu na trading
12
5%
H) Nie umiem programować,braki w matematyce
2
1%
I) Nie umiem się przyznać, że nie zarabiam, tracę
7
3%
J) Nie wiem dlaczego nie zarabiam i tracę
24
10%

Liczba głosów: 235

Awatar użytkownika
szahal
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: szahal »

Zrobiłem mały offtop, ale gdyby ktoś kiedyś organizował coś nad morzem...to tak się magicznie składa, że mieszkam ok 10 km od morza. A pogodę mamy ostatnio bardzo ładną...ale w sumie to chyba byłoby sprawiedliwie zrobić coś takiego gdzieś w centrum. Może Poznań? W sumie poza takimi atrakcjami turystycznymi jak IKEA i M1 więcej tam nie zwiedzałem.
Obrazek

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

co prawda ostatnio udaje mi sie zarabiac, glownie zarabia EA, ale i mi czasem cos dobrze siadze :D

jednak na rynku jestem kilka lat i nie jeden depozyt (10-20) wyzerowalem nim zaczalem regularnie zarabiac

Mozna sie spierac jak wazne sa poszczegolne skladowe systemu MM, wejscia, wyjscia itp, nie ma jednak watpliwosci ze grajac manualnie najwazniejsza jest psychika, bo jesli trader nie radzi sobie sam ze soba to niby jak ma sobie poradzic z rynkiem?

Jako najwieksze moje bledy wymienilbym:
1 otwieranie pozycji bez sygnalu z systemu, tak na czuja bo sie nudzilo
2 gra na odegranie sie po stracie

jako ze uporalem sie z tymi problemami to sam sie zdiagnozuje
:D

1. mysle ze wiekszosc osob poczatkujacych nie moze usiedziec przed monitorem grzecznie czekajac na sygnal, ja poradzilem sobie z tym problemem w nastepujacy sposob, bombardowalem moja podswiadomosc informacja "jestem profesjonalnym trejderem, trzymam sie mojego systemu"
- powtarzane min kilkanascie razy dziennie - dalo to nastepujacy efekt, zawsze gdy przychodzilo mi zeby moze otworzyc pozycje a nie bylo sygnalu pojawiala sie mysl zaraz zaraz hola hola profesjonalny trader to nie klikajaca malpa nie moge tego zrobic

2. ten problem jest szalenie niebezpieczny( przynajmniej w moim przypadku byl) zdazylo mi sie ze 2-3 razy zerowac depozyt w ciagu 1 dnia, i to w okresie gdy calkiem niezle radzilem sobie z problemem 1 i potrafilem zarabiac, jednak byly momenty ze nie potrafilem zaakceptowac straty, to objawialo sie tym ze otwieralem pozycje bez opamietania (znow problem 1) a i bez zwiekszenia lota sie nie obylo - ten problem jest jednak latwy do opanowania polecam sie ograniczyc ilosc pozycji np 2 stratne pozycje z rzedu 3h przerwa w tradingu wyjscie na powietrze :D

Obecnie w moim tradingu psychika nie odgrywa prawie zadnej roli - graja EA i jest zajebiscie 8) z reki prawie wogole nie gram ciezko mi z automatem konkurowac :D

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: thefear »

reptile pisze:No to szczerze i bez uników ile dni wytrwałeś na real nim zostało zero, coś zostało? Ile kont wyczyściłeś i jak duże?
Ostatnimi czasy, to gra na real ograniczała się do kilku dni i teraz sobie uświadomiłem że przyczyną jest niewielki depozyt który nie pozwala mi przetrwać nawet niewielkiej serii strat. Do tego Xtb nie oferują mikrolotów.
"Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck.

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

thefear pisze: Do tego Xtb nie oferują mikrolotów.
a nie ma innych brokerow?

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: thefear »

Oczywiście że są, ale jestem jakby uziemiony, bo zależy mi na polskim brokerze który przesyła rozliczenie do PIT-u.
"Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck.

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

thefear pisze:
Oczywiście że są, ale jestem jakby uziemiony, bo zależy mi na polskim brokerze który przesyła rozliczenie do PIT-u.
TO żaden argument, zwłaszcza jeśli korzystasz z MT4 gdzie rozliczenie z tego trwa 5 minut.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

MrYogi pisze:TO żaden argument, zwłaszcza jeśli korzystasz z MT4 gdzie rozliczenie z tego trwa 5 minut.
oczywiscie ze zaden najpierw trzeba miec co rozliczac :wink:

Awatar użytkownika
szahal
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: szahal »

xpep pisze:
MrYogi pisze:TO żaden argument, zwłaszcza jeśli korzystasz z MT4 gdzie rozliczenie z tego trwa 5 minut.
oczywiscie ze zaden najpierw trzeba miec co rozliczac :wink:
:D zgadza się, oj zgadza :D

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

reptile po co kompikujesz coś co jest proste jak konstrukcja cepa......
W oparciu o trendy długoterminowee,średniotrminowe,krótkotrminowe itp. oraz w oparciu o dobre i przyjazne inwestorom rozwiązania podatkowe budujesz dlugoterminowo wartość dodaną.
Moim zdaniem to jest cała tajemnica.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
player1
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: player1 »

zz pisze:reptile po co kompikujesz coś co jest proste jak konstrukcja cepa......
W oparciu o trendy długoterminowee,średniotrminowe,krótkotrminowe itp. oraz w oparciu o dobre i przyjazne inwestorom rozwiązania podatkowe budujesz dlugoterminowo wartość dodaną.
Moim zdaniem to jest cała tajemnica.

Pozdrawiam.
zz możesz skrobnąć czy ty też głównie patrzysz na h1? Coraz bardziej sceptycznie podchodzę do stwierdzenia 'trend is your friend' - póki zmieni sie trend na h4 to za późno na dobre wejście.
W ostatnim czasie wysnułem też wniosek, że na jednej parze są średnio 3-4 dobre wejścia dziennie. Jakoś mnie odpycha EURUSD ze względu na ślimaczą zmiennośc jaką mieliśmy do czynienia jeszcze kilka miesięcy temu, poza tym rusza się odmiennie niż kabel - nie wiem czemu niektórzy piszą że jest pojebany - to euro jest pojebane, ale staram sie przyzwyczaić do crossów euro tak żeby mieć te 3-4 pary do handlu, w założeniu 8/10 tp dziennie.

Jak myślisz - czy dla dolca warto bardziej obserwować zamiast USdJPY egzotyki typu usd korona turecka czy coś takiego, najlepiej to chyba wszystkie majory i eksperymentuje z crossami usd.

ODPOWIEDZ