Kozetka - dlaczego nie zarabiasz lub tracisz.. [Psycholgia]

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Nie zarabiam lub tracę, bo:

A) Nie trzymam się zasad dobrego MM
40
17%
B) Nie ustawiam SL,TP
22
9%
C) Nie mam strategii, systemu
40
17%
D) Nie znam się na ekonomii, rynkach finansowych
1
0%
E) Nie mam odpowiedniej psychiki, ulegam emocjom
84
36%
F) Nie jestem w stanie wszystkiego ogranąć i objąć rozumem
3
1%
G) Nie mam czasu na trading
12
5%
H) Nie umiem programować,braki w matematyce
2
1%
I) Nie umiem się przyznać, że nie zarabiam, tracę
7
3%
J) Nie wiem dlaczego nie zarabiam i tracę
24
10%

Liczba głosów: 235

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Kozetka - dlaczego nie zarabiasz lub tracisz.. [Psycholgia]

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Temat jest psychologiczny (z założenia) dla anonimowych hazardzistów, wariatów, napaleńców, świrów, psycholi, psychopatów itd.. z branży trejdingowej. :D

Proponuje wyznawać w nim swoje "choroby" i "grzeszki" przeszłe i bieżące, przyznawać się do największych błędów, w których się tkwiło, przeświadczeń, z których nie możecie się "wyleczyć" , nie mogliście,nie chcecie, nie chcieliście lub się "wyleczyliście" odnajdując rozwiązanie dla problemu. Być może temat pomoże innym lub wam samym licząc, że w tym miejscu pojawia się dobre rady. Dobrze by było jakby te same rzeczy się nie powtarzały, w stylu: ciągle zaliczam SOL po MC. :lol: :wink:

Obrazek

Formularz obowiązkowy (*wzór, wskazane dodawać własne punkty lub podpunkty a), b) itd. na potrzeby dobrego rozpoznania i diagnozy) . Punkty z formularza można cytować.

Pacjent :

1. Trader od:
a) FX :
b) GPW:
2. Wiek (nie obowiązkowe):
3. Płeć (nie obowiązkowe):

4.Podejrzenie:
5.Rozpoznanie:
6.Choroba:
7.Diagnoza:
8.Leczenie:
9.Skutki:
10.Przyczyny:

* niepotrzebne pominąć

Mam tutaj na oku kilku "pacjentów" z ciekawymi objawami.. mogą sie spodziewać wezwań :twisted:
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Punkt I) to mistrzostwo świata.:) Nie przyszło by mi do głowy, że można mieć taki problem.:)
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
player1
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: player1 »

8)

1. Trader od:
a) Mar 2009
2. Wiek 25
3. Płeć M

Patrze na wykresy prawie 1,5 roku, nadal nie zarabiam, gdyż nie podejmuję żadnych trejdów, tylko obserwuję i staram się nabrać doświadczenia. Problemem jest że wszystko trzeba odkrywać samemu, w Sieci dostępnych jest tylko kilka skrawków użytecznych informacji na temat fx, nie licząc podstaw. Wiedza na temat fx to coś jak sekret, tabu. Każdy (większość) zaczyna od zera i ciężko samemu nakierować się na wlaściwą drogę, nie mając pojęcia co się dzieje. Patrząc po forach (forexfactory, babypips), zdecydowana większość grających wessana zostaje do czarnej dziury z której nie ma wyjścia. Przeżyłem etap wskaźników od TheRumpledOne, nie wiem czemu po prostu nie napisze co chce przekazać tymi wskaźnikami - ale w końcu kto by sprzedał taka wiedzę za darmo. Prawde mówiąc jestem już zmęczony studiowaniem rynku ale im dalej tym robi się coraz jaśniej.

Awatar użytkownika
szahal
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: szahal »

reptile,

proponuję dodać jeszcze jedną pozycję do ankiety:
"wszystkie powyższe"
im dłużej się zastanawiam, tym więcej powyższych punktów mnie charakteryzuje.

mam jeszcze jedną propozycję : "bo lubię sobie otwierać pozycje z palca, bez potwierdzenia"
Obrazek

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

pacjent: reptile

szahal pisze:proponuję dodać jeszcze jedną pozycję do ankiety:
Ankieta ma limit na 10 opcji.. starałem się wyszukać na szybko ciekawsze opcje.
jasonbourne pisze:Punkt I) to mistrzostwo świata.Smile Nie przyszło by mi do głowy, że można mieć taki problem.Smile
Jest to jakaś niekonsekwencja w myśleniu wg mnie ..
Nie chciałem, żeby 1 pkt był od razu punktem trudnym i doprowadzić do ew. zaplamienia sumienia :D :D

Pacjent: reptile
1. Trader od:
a) FX :
13 Gru 2008
2. Wiek (nie obowiązkowe):
26
3. Płeć (nie obowiązkowe):
M
4.Podejrzenie:
Uzaleznienie
5.Rozpoznanie:
Nierozsądny MM
6.Choroba:
Pkt. A) z ankiety był moim "psychicznym katarem" i hazardowym myśleniem przez kilka miesięcy kiedy to odkładałem na nowe konta po 1k$ usilnie próbując zrobić np.10K lub więcej fuksem itp.
7.Diagnoza:
Zaćmienie umysłu levarem, mimowolne uzależnienie od strat i chęci uzyskiwania zysku.
8.Leczenie:
Piramidowanie na większym depozycie, dokładna analiza możliwości dźwigni zastosowanej w CFD.
Określanie celów będących w zasięgu możliwości mojego depozytu. Częściowo wyleczone przed końcem 2009 roku.Wciąż odkładam i rozkładam na mniejsze części :roll:
9.Skutki:
10 wyczyszczeń do zera, odrabianie,czyszczenie, odrabianie, przerwa w metodzie na 2 mce i znów wyczyszczenie 4 większych kont . Niesmak po stratach, irytacja. Mały depozyt nie pozwalał zachować mi komfortu myślenia, że ileś tam pips to będzie zarobek, więc go levar. SL wychodził z gry, bo każda strata to kręcenie się w kółko.Mały kapitał wymuszał ostrożność, której nie dało się uzyskiwać jednocześnie zachowując komfort z profitów. Cały proces więc był kręceniem się w nielogicznym kole. Poznałem warunki kilkunastu brokerów - jeden z plusów. Odkryłem jak kalkulowanie samoczynnie "przejęło" nade mną kontrolę.
10.Przyczyny:
Bałem się stracić więcej niż 1K nie wierząc, że można w dłuższym terminie zachować dobre i wystarczające zyski w stosunku do strat.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

reptile pisze:Przeżyłem etap wskaźników od TheRumpledOne, nie wiem czemu po prostu nie napisze co chce przekazać tymi wskaźnikami - ale w końcu kto by sprzedał taka wiedzę za darmo. Prawde mówiąc jestem już zmęczony studiowaniem rynku ale im dalej tym robi się coraz jaśniej
Strategia TRO to taki pakiet startowy pewnie są po pewnym czasie człowiek zauważa że to działa mocnych trendach a to za mało aby decyzję opierać na kanale średnich.
Ja mam problem ten sam co większość emocje tego nie da się uniknąć. Trzeba mieć zasady i się trzymać czasem stracisz ale w long term zyskujesz dzisiaj. często rynek robi nas w Karola konsolkami a tu trzeba być konsekwentym. Ludzie często myślą że Ci co zarabiają to codziennie wygrywają ja nie raz nie dwa jak patrzyłem w historię to 3 tygodnie oscyluje wokół 0% a jeden tydzień wyrabiam swoją "miesięczną średnią %-tów". Dziwię się że mało osób zaznaczyło G. Bo to chyba główna przyczyna ile tu trzeba się naczekać aż waluta zajmie właściwą pozycję
"If music is dying musicians are killing it" - MP

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Może jeszcze kilka słów, może komuś się przyda:

Moim zdaniem, punkty A,B,C to konieczność, jak ktoś tego nie robi, nie zarobi w dłuższym terminie NIGDY NIC.

Punkt E to predyspozycje, jak ktoś ma z tym problem, to ma problem, było wiele razy.

Pozostałe punkty nie mają moim zdaniem znaczenia, choć punkt I) jest bardzo ciekawy z psychologicznego punktu widzenia, o czym już mówiłem.:)
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

pacjent: player1

SEROL666 pisze:Ludzie często myślą że Ci co zarabiają to codziennie wygrywają ja nie raz nie dwa jak patrzyłem w historię to 3 tygodnie oscyluje wokół 0% a jeden tydzień wyrabiam swoją "miesięczną średnią %-tów".
Na początku, każdy próbuje się jakoś określić i odnaleźć. Po ponad 1 "suchym" miesiącu pojawił się właśnie taki pomysł jak mój wyżej. :roll:
Do tego nuda go wspierała, bo nic mądrego oprócz FX mi wtedy do głowy nie przychodziło :lol:
Dobrze, że jakieś doświadczenie w związku z tym czasem przychodziło..

Diagnozujemy player1'a
player1 pisze:Problemem jest że wszystko trzeba odkrywać samemu, w Sieci dostępnych jest tylko kilka skrawków użytecznych informacji na temat fx, nie licząc podstaw.
Wg mnie jeśli jest czas należałoby poszukać możliwości lepszego kontaktu z kimś kto siedzi w temacie dlużej inaczej wciąż skazany jesteś na ten sam problem.
player1 pisze:Każdy (większość) zaczyna od zera i ciężko samemu nakierować się na wlaściwą drogę, nie mając pojęcia co się dzieje.
Czas może znaleźć czas na poszukiwanie mentora i dla mentora.
player1 pisze:Prawde mówiąc jestem już zmęczony studiowaniem rynku ale im dalej tym robi się coraz jaśniej.
Jakie masz predyspozycje do tego by zajmować się w ogóle tradingiem/FX wg twojej oceny? Umiesz je wykorzystać? Wykorzystujesz? Co Cię motywuje (kasa,pasja,nuda,cele)?
player1 pisze:Patrze na wykresy prawie 1,5 roku, nadal nie zarabiam, gdyż nie podejmuję żadnych trejdów,
Nawet nie grasz na demo?

Pacjent: player1
reptile pisze:4.Podejrzenie:
Zauroczenie wskaźnikami, błędna ocena rzeczywistości
5.Rozpoznanie:
w trakcie
reptile pisze:6.Choroba:
Uzależnienie od FX
reptile pisze:7.Diagnoza:
Nie wystarczająca wiedza na temat rynku, zmęczenie
reptile pisze:8.Leczenie:
Nie podjęto
reptile pisze:9.Skutki:
Wg opisu pacjenta
reptile pisze:10.Przyczyny:
Prawdopodobnie brak czasu.

Awatar użytkownika
player1
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: player1 »

reptile a co ty na to żeby z tego tematu powstało coś więcej niż grupa wzajemnego współczucia sobie 8) W kilku można więcej niż samemu - podzielić się swoją wiedzą. Wiadomo że każdy zapracował na swój dotychczasowy bagaż doświadczeń więc po co tłumaczyć komuś kto dowiedział sie o fx 2 tygodnie temu, bardziej można by poddać krytyce metody innych członków grupy - na jakimś prywatnym forum.
O mnie:
Nie używam systemów, custom wskaźników i licze że nikt nie będzie mnie przekonywał do stochów, macd i woodich. Problemy nad którymi obecnie pracuję:
Nie mogę poradzić sobie z interwałem H4. Celuje w poziomy z h1 podpierając się D1 ale miotam sie z tym H4. Ponadto staram sie ustalić optymalny podgląd na rynek - ktore pary obserwować. Potrzebuje czasu na wysnucie wniosku z korelacji między parami CAD, AUD, NZD. Pare ostatnich dni GJ przestało sie bujać tak jak powinno - nie wiem dlaczego - odpływ kapitału z tej pary?
itd

Level6
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Level6 »

player1 pisze:Pare ostatnich dni GJ przestało sie bujać tak jak powinno - nie wiem dlaczego - odpływ kapitału z tej pary?
Po co Ci to wiedzieć? Chcesz przewidzieć przyszłość? Nie da się!

ODPOWIEDZ