EUR/USD prognoza od 12
6.00 6.45 7.30 8.05 9.00 9.30 10.15 10.40
EUR/USD bez stresu ; eksperyment.
Równie dobrze możesz przestać pisać właśnie teraz.lawa pisze:Jeżeli po paru tygodniach stwierdzę, że wkład mojej pracy nie jest równy uzyskanej wiedzy, temat zostanie zamknięty.
Skoro są prognozy to da się wykorzystać jako system transakcyjny - no ale to najwidoczniej wyższa szkoła jazdy aby to pojąć..lawa pisze:Dlatego nie należy go traktować jako system transakcyjny
A tu proszę sam robisz system transakcyjny..lawa pisze:Jak widać nie korzystając z żadnej analizy i wskaźników mogłeś zarobić do dzisiaj 139 pips.
Może teraz bardziej konstruktywnie:
A więc szukasz okresów o dużej zmienności, co oznacza duża? Wszyscy wiedzą że jak startuje londyn i NY to jest większa zmienność więc do tego nie trzeba żadnych SN.lawa pisze:Głównym celem programu jest wskazanie CZASU wystąpienia ruchu o dużej amplitudzie na parze EUR/USD
No są dwa podejścia albo zwracasz cały czas uwagę na transakcje, albo co określony czas, albo wcale.lawa pisze:2. Czasy środkowe prognozy to tylko zwrócenie uwagi, że wtedy należy szczególnie obserwować rynek bo może nastąpić zmiana kierunku.
Co więc oznacza to "szczególnie" - będzie zmiana trendu, czy decyzja nie jest w ogóle przydatna?
Czyli że jak, SN próbuje przewidzieć punkty zwrotne o długości 15 pipsów?lawa pisze:12.00 określasz swoją metodą kierunek trendu i składasz odpowiednie zlecenie
13.00 zgodnie z posiadaną wiedzą, doświadczeniem i sumieniem sprawdzasz czy możliwa jest zmiana kierunku i podejmujesz decyzję:
a. tak - zamykasz zlecenie i otwierasz przeciwne
b. nie - kontynuujesz
Jeżeli w punkcie a lub b się pomyliłeś i stosujesz S/L 15 to teoretycznie masz szanse do godz. 13.35 zakończyć zlecenie na +
W pozostałych godz. postępujesz podobnie, aż do 16.10 czyli końca prognozy największej amplitudy.
Co ta sieć tak naprawdę liczy? Chyba nic.

======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Tworzenie jakiejś teorii na wyrwanych z kontekstu zdaniach
Czemu to ma służyć?
Co w ten sposób można udowodnić?
Po co marnować czas na uzasadnianie, że to lub tamto zdanie było napisane w innym kontekście?
Nie prościej jest sprawdzić prognozy i podzielić się tą wiedzą.
Czekam, aż ktoś udowodni, że prognozy są nietrafne, a stosując je stracił.
Jak na razie ja udowodniłem, że nawet korzystając z nich w sposób niewłaściwy można zyskać.
Nie można dyskutować na temat skuteczności prognoz bez ich sprawdzenia.
Próby skierowania uwagi na jakieś boczne wątki i sprawy w niczym nie pomogą tym którzy by chcieli sprawdzić jak to działa.
Jeżeli komuś przeszkadza fakt, że prognoza jest wynikiem działania Sztucznych Sieci Neuronowych to niech przyjmie, że są wynikiem: rachunku prawdopodobieństwa, analizy matematycznej, wróżby lub astrologii jest mi to obojętne.
Ważne jest to czy:
a. można je zastosować w systemie
b. jaki system i jakie wskaźniki dają najlepsze rezultaty
Wiem, że jest to mało spotykane podejście do rynku i wzbudza emocje.
Siłą tego projektu jest to, że pokazuje - daje wiedzę, kiedy na parze nastąpi największa amplituda ruchu oraz w których momentach należy zwrócić szczególną uwagę na rynek.
Jednym ta wiedza się przyda i zrobią z niej użytek, a innym nie.
Po wizytach widać zainteresowanie tematem, dlatego udostępniam w profilu moje gg, może tą drogą dowiem się więcej kto korzysta z prognoz i jakie ma rezultaty.
Czemu to ma służyć?
Co w ten sposób można udowodnić?
Po co marnować czas na uzasadnianie, że to lub tamto zdanie było napisane w innym kontekście?
Nie prościej jest sprawdzić prognozy i podzielić się tą wiedzą.
Czekam, aż ktoś udowodni, że prognozy są nietrafne, a stosując je stracił.
Jak na razie ja udowodniłem, że nawet korzystając z nich w sposób niewłaściwy można zyskać.
Nie można dyskutować na temat skuteczności prognoz bez ich sprawdzenia.
Próby skierowania uwagi na jakieś boczne wątki i sprawy w niczym nie pomogą tym którzy by chcieli sprawdzić jak to działa.
Jeżeli komuś przeszkadza fakt, że prognoza jest wynikiem działania Sztucznych Sieci Neuronowych to niech przyjmie, że są wynikiem: rachunku prawdopodobieństwa, analizy matematycznej, wróżby lub astrologii jest mi to obojętne.
Ważne jest to czy:
a. można je zastosować w systemie
b. jaki system i jakie wskaźniki dają najlepsze rezultaty
Wiem, że jest to mało spotykane podejście do rynku i wzbudza emocje.
Siłą tego projektu jest to, że pokazuje - daje wiedzę, kiedy na parze nastąpi największa amplituda ruchu oraz w których momentach należy zwrócić szczególną uwagę na rynek.
Jednym ta wiedza się przyda i zrobią z niej użytek, a innym nie.
Po wizytach widać zainteresowanie tematem, dlatego udostępniam w profilu moje gg, może tą drogą dowiem się więcej kto korzysta z prognoz i jakie ma rezultaty.
Jeśli byłyby tu jakiekolwiek prognozy to tak.Nie prościej jest sprawdzić prognozy i podzielić się tą wiedzą.
No nic, Twój jurnal i możesz skrobać co chcesz, ale tego nikt nie czyta jak widzisz.
O chłopie, z takim podejściem to wystarczy tylko zerknąć na Twój dziennik aby zawsze wyjść na +. Już nawet bez zagłębiania się w treść.Jak na razie ja udowodniłem, że nawet korzystając z nich w sposób niewłaściwy można zyskać.
Co do sprawdzenia jakie wskaźniki dają Ci najlepsze wyniki to chyba wiesz sam co masz na wejściu sieci.
Pozdrawiam
tig3r
======================================================
Każda informacja na rynku zdobyta odpowiednio wcześnie jest bardzo cenna.
Dlatego uważam, że narzędzie, które choćby w sposób częściowy potrafi przewidzieć zachowanie rynku jest bardzo przydatne.
Jak już pisałem program nie korzysta z żadnych wskaźników i oscylatorów.
Oczywiście, można programować tak sieci by na wyjściu podawały np. sygnały kupna lub sprzedaży ale po co powielać to co już jest.
Po przeprowadzeniu analizy wykresu świecowego, można zauważyć od kilku do kilkunastu wzorców i współzależności.
A liczba ich jest znacznie większa, tylko w normalnych warunkach nie można ich dostrzec.
np. jest tam pełno informacji :
- sprzecznych
- chaotycznie rozrzuconych
- rozmytych
i z tym właśnie problemem próbuje sobie poradzić program nad którym pracuję .
Aby rozwinąć ten projekt do momentu w którym będzie mógł podawać prognozy z interesującym nas wyprzedzeniem np. 1 godz. 30 min. 15 min. 5 min. i tak wyczekiwany przez wszystkich kierunek trendu, muszę wiedzieć, które narzędzia i procedury ich wykorzystania są do tego celu najbardziej odpowiednie.
Można tą wiedzę zdobyć sprawdzając - testując wskaźniki i systemy, które są omawiane na różnych forach, niestety zajmuje to mnóstwo czasu.
Dlatego próbuję tą drogą zdobyć te informacje.
.........................................................................................
Dlatego uważam, że narzędzie, które choćby w sposób częściowy potrafi przewidzieć zachowanie rynku jest bardzo przydatne.
Jak już pisałem program nie korzysta z żadnych wskaźników i oscylatorów.
Oczywiście, można programować tak sieci by na wyjściu podawały np. sygnały kupna lub sprzedaży ale po co powielać to co już jest.
Po przeprowadzeniu analizy wykresu świecowego, można zauważyć od kilku do kilkunastu wzorców i współzależności.
A liczba ich jest znacznie większa, tylko w normalnych warunkach nie można ich dostrzec.
np. jest tam pełno informacji :
- sprzecznych
- chaotycznie rozrzuconych
- rozmytych
i z tym właśnie problemem próbuje sobie poradzić program nad którym pracuję .
Aby rozwinąć ten projekt do momentu w którym będzie mógł podawać prognozy z interesującym nas wyprzedzeniem np. 1 godz. 30 min. 15 min. 5 min. i tak wyczekiwany przez wszystkich kierunek trendu, muszę wiedzieć, które narzędzia i procedury ich wykorzystania są do tego celu najbardziej odpowiednie.
Można tą wiedzę zdobyć sprawdzając - testując wskaźniki i systemy, które są omawiane na różnych forach, niestety zajmuje to mnóstwo czasu.
.........................................................................................
Witam.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Dopiero teraz zaczynasz pisać konkretnie. Może coś z tego się wykluje. Jeżeli będę mógł, postaram się pomóc.lawa pisze: Aby rozwinąć ten projekt do momentu w którym będzie mógł podawać prognozy z interesującym nas wyprzedzeniem np. 1 godz. 30 min. 15 min. 5 min. i tak wyczekiwany przez wszystkich kierunek trendu, muszę wiedzieć, które narzędzia i procedury ich wykorzystania są do tego celu najbardziej odpowiednie.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Muszę przyznać, że podziwiam Twój upór 
Może napiszesz trochę więcej o swoich sieciach, tzn. jakiej architektury używasz, ile świeczek wykresu analizujesz, na jakim TF? Czy sieć jest uczona on-line / batch czy wykorzystujesz time window? Czy na wejściu podajesz dane OHLC czy może też jakieś wskaźniki? Czy wykorzystujesz to tego jakiś pakiet do sieci czy sam coś napisałeś?
Niestety nadal jestem trochę sceptycznie nastawiony, bo bez żadnych specjalnych programów wiadomo, że można oczekiwać zwiększonej zmienności podczas publikacji danych ekonomicznych, na otwarciu/zamknięciu rynków itp. Poza tym duża zmienność często pojawia się na nagłe wydarzenia, których nie można przewidzieć np. jakaś ważna osoba nagle coś powie itd.
Zastanawia mnie również ilość prognoz czasem jest to 6 czasem 8 "czasów". Czy to wynika z tego, że podajesz tylko te, przy których wynik sieci jest większy niż jakaś wartość progowa?
Napisałeś, że:
"Wejście na rynek zgodnie z prognozą (tolerancja + - 30 min.) nawet wówczas gdy ruch rozpoczął się wcześniej. "
Jak rozumieć te +/- 30 min? Bo przykładowo w czwartek podałeś takie oto prognozy:
Różnica czasów to właśnie mniej więcej 30 min, czyli co z tą tolerancją?

Może napiszesz trochę więcej o swoich sieciach, tzn. jakiej architektury używasz, ile świeczek wykresu analizujesz, na jakim TF? Czy sieć jest uczona on-line / batch czy wykorzystujesz time window? Czy na wejściu podajesz dane OHLC czy może też jakieś wskaźniki? Czy wykorzystujesz to tego jakiś pakiet do sieci czy sam coś napisałeś?
Niestety nadal jestem trochę sceptycznie nastawiony, bo bez żadnych specjalnych programów wiadomo, że można oczekiwać zwiększonej zmienności podczas publikacji danych ekonomicznych, na otwarciu/zamknięciu rynków itp. Poza tym duża zmienność często pojawia się na nagłe wydarzenia, których nie można przewidzieć np. jakaś ważna osoba nagle coś powie itd.
Zastanawia mnie również ilość prognoz czasem jest to 6 czasem 8 "czasów". Czy to wynika z tego, że podajesz tylko te, przy których wynik sieci jest większy niż jakaś wartość progowa?
Napisałeś, że:
"Wejście na rynek zgodnie z prognozą (tolerancja + - 30 min.) nawet wówczas gdy ruch rozpoczął się wcześniej. "
Jak rozumieć te +/- 30 min? Bo przykładowo w czwartek podałeś takie oto prognozy:
Różnica czasów to właśnie mniej więcej 30 min, czyli co z tą tolerancją?