EUR/USD bez stresu ; eksperyment.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
lawa
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: lawa »

Podobno istnieją programy, które same zarabiają, a ich właściciel liczy tylko kasę.http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... n_cool.gif
Ten do nich nie należy.
On tylko prognozuje początek i koniec ruchu o dużej amplitudzie oraz miejsca w którym podczas tego ruchu mogą nastąpić zmiany jego kierunku.
Każdy ma swoje metody do określenia kierunku trendu.
Jeżeli ktoś nie jest pewien czy dobrze potrafi odczytać z wykresu kierunek trendu może zawsze się wspomagać gotowymi wskaźnikami - jest ich dużo.
Inną sprawą jest sposób podejścia do gry i system którym się posługujemy.
Zdaję sobie sprawę, że w systemach zautomatyzowanych (zamkniętych) nie ma miejsca na kreatywność i tutaj te prognozy raczej nie będą wykorzystywane.
W systemach gdzie na podstawie analizy sami podejmujemy decyzje program może się przydać i być jego uzupełnieniem.

Jak już pisałem czasy środkowe to tylko zwrócenie uwagi, że wtedy należy szczególnie obserwować rynek. Jak widać program robi to na rynku rzeczywistym z dobrą skutecznością bo występuje tam zmiana kierunku trendu lub sygnały odwrócenia trendu np.: doji, szpulki, cienie itp.
Nie jestem z tej części programu w pełni zadowolony i będzie poprawiany.

Moim zdaniem nie może powstać skuteczny automatyczny system ani program do określenia kierunku trendu bez dostępu do systemów największych graczy.

Awatar użytkownika
lawa
Stały bywalec
Stały bywalec

Jak widać w załączniku można było zarobić stosując się do prognoz ponad 100 pips do godz. 12, a później ponad 50 pips
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: maariuszn »

Chciałem napisać coś ostrego, ale to wszystko jest tak bez sensu, że już mi przyszło... ;)
To wszystko co piszesz to żart, nie?

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

lawa pisze:Przypominam program nie wskazuje kierunku trendu, tylko określa czas jego rozpoczęcia i zakończenia.
Mozesz jasniej, kiedy uznajesz ze system sie myli? (podajesz jakas skutecznosc)

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale narysowalem sobie losowo, kilka takich prostokatow jak Ty, pozniej w ramach tych prostokatow zaznaczylem tez losowo po trzy miejsca.

No i patrze sobie, hm.. na kazdym tym miejscu moglem zarobic, otwierajac buy badz to sell, jedynie kiedy nie mialem racji kiedy trafilem akurat na taki protokat gdzie byla konsolidacja, ale koncolidacja w rozumieniu, ze cena zamkniecia(prostokata) nie byla jakos sensownie nizsza/wyzsza od mojego punktu. Czyli mialem racje gdzies w 80%. Na tym to sie opiera?

Nie chce Cie krytykowac czy cos, bo kazda inicjatywa jak dla mnie jest dobra, tylko, ze ta jest bardzo nieczytelna. Moglbys opisac sytuacje kiedy uznajesz ze system sie pomylil?

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

lawa pisze:Jak widać w załączniku można było zarobić stosując się do prognoz ponad 100 pips do godz. 12, a później ponad 50 pips
W załączniku ja nic nie widzę sensownego.
Ktoś z Was ma może lepsze oczy ? Jeśli tak to może niech się podzieli :)

Ale tak w ogóle to jaki jest cel tego wątku? Pomóc Ci nie pomożemy bo tej pomocy nie chcesz i nie potrzebujesz. Zresztą nie potrafimy bo jasnowidzami nie jesteśmy, coś tam pokazujesz, jakieś godziny, prostokąty, kreseczki, itd. Może Twój umysł pracuje w wyższych stanach świadomości, ale mój chyba nie bo nijak nie kuma tego co chcesz osiągnąć/przekazać....
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
lawa
Stały bywalec
Stały bywalec

LowcaG pisze:
lawa pisze:Przypominam program nie wskazuje kierunku trendu, tylko określa czas jego rozpoczęcia i zakończenia.
Mozesz jasniej, kiedy uznajesz ze system sie myli? (podajesz jakas skutecznosc)

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale narysowalem sobie losowo, kilka takich prostokatow jak Ty, pozniej w ramach tych prostokatow zaznaczylem tez losowo po trzy miejsca.

No i patrze sobie, hm.. na kazdym tym miejscu moglem zarobic, otwierajac buy badz to sell, jedynie kiedy nie mialem racji kiedy trafilem akurat na taki protokat gdzie byla konsolidacja, ale koncolidacja w rozumieniu, ze cena zamkniecia(prostokata) nie byla jakos sensownie nizsza/wyzsza od mojego punktu. Czyli mialem racje gdzies w 80%. Na tym to sie opiera?

Nie chce Cie krytykowac czy cos, bo kazda inicjatywa jak dla mnie jest dobra, tylko, ze ta jest bardzo nieczytelna. Moglbys opisac sytuacje kiedy uznajesz ze system sie pomylil?
Cytat dotyczy prognozy rozpoczęcia i zakończenia ruchu o największej amplitudzie, a potem piszesz o czasach środkowych, które wskazują na możliwość wystąpienia zmiany kierunku trendu.

Ciekawe podejście do tej prognozy
Na M5 od godz. 6 do 12 jest 72 miejsca do zaznaczenia.
Program średnio podaje 6 czasów.
Prawdopodobieństwo , że uda Ci się wytypować przed godz. 6 takie miejsca by prognoza miała sens wyniesie:
1 / 156 238 908 przy 6 czasach
1 / 13 991 544 przy 5 czasach
1 / 1 028 790 przy 4 czasach

Zabawa na istniejącym wykresie nie ma sensu.

Program się nie myli – wyniki na danych historycznych to potwierdzają.
Natomiast jego prognozy na rynku rzeczywistym nie są idealne bo być nie mogą np. nie można przewidzieć wydarzeń, które mają wpływ na rynek w czasie rzeczywistym.
Przy spokojnym rynku skuteczność prognoz jest dobra przy nerwowym gorsza.

Awatar użytkownika
lawa
Stały bywalec
Stały bywalec

EUR/USD prognoza do 12

6.00 6.55 7.45 8.55 9.30 9.50

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
lawa pisze:Jak widać w załączniku można było zarobić stosując się do prognoz ponad 100 pips do godz. 12, a później ponad 50 pips
Stosując się do prognoz można też było stracić 100 pips do godz. 12, a później ponad 50 pips. Zależy jak kto na to patrzy ;)

Możesz coś więcej napisać na temat tych backtestów, które pokazałeś za kwiecień i maj?. Rozumiem, że stosujesz swoje prognowy w tym automacie i wyznaczasz kierunek poprzez inne narzędzia. Możesz napisać jakie?

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
szahal
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: szahal »

Dokładnie, bo przecież po samych godzinach nie wiemy jaki jest kierunek. W jaki sposób to ustalasz? Rzut monetą, worek z kulkami czy może po gwiazdach?
Obrazek

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

lawa pisze:Program się nie myli – wyniki na danych historycznych to potwierdzają.
Jak może się mylić na danych historycznych jeżeli SN uczy się na danych historycznych. Popraw mnie jeżeli jestem w błędzie ale wydawało mi się że SN można tylko testować na aktualnych danych - wszystko sprawdzając na bieżąco.

Odnośnie tematu - Mam nadzieję że wątek się rozwinie bo zapowiada się ciekawie.

Pozdrawiam
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

ODPOWIEDZ