EUR/USD bez stresu ; eksperyment.
No tak, tylko wiesz... ja np. nie wiem co rozumiesz pod słowem "trend". Nie wiedząc jak to definiujesz nie jestem w stanie stwierdzić jakości prognoz. Dajmy na to, przykład z dziś:lawa pisze:Umieściłem ten temat tutaj bo w pierwszej kolejności zależy mi na ocenie jego prognoz .
Wyglądało to tak jak na zrzucie. Zaznaczyłem początek i koniec okresu który podałeś. Czy prognoza słuszna? Pojęcia nie mam - bo nie wiem jaki trend tam widzisz.lawa pisze: EUR/USD prognoza od 12 do 22
12.55 13.30 13.55 14.45
Może ten wzrostowy - ze szczytem około 1.2255 - jeśli miał się zmienić to prognoza nie trafna. A może to był już lekki trend spadkowy od 1.2255, i może prognoza jest ok bo koło 13.30 odbiło się do góry ....
Poza tym napisz coś więcej o metodologi sieci. Jak dla mnie wyniki wyglądają za dobrze. Rezultat prognoz 95% wskazywałby na jakiś błąd. To za piękne by było prawdziwe.
Albo więc nie testujesz na danych out of sample, albo np. masz błąd polegający na tym, że źle przygotowałeś dane i sieć ma dane "z przyszłości", których nie masz w grze rzeczywistej ....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mam pytanie...czy sam napisałej w jakis sposób całą sieć neuronową czy są może do tego jakieś gotowe elementy?
Nigdy jeszcze o SN nie slyszalem, strasznie mnie to zaciekawiło, jak mozesz, powiedz kilka słów na temat sieci neuronowych...wydawalo mi sie ze takie rzeczy tylko w NASA na obecna chwile...
historia wyglada rewelacyjnie az trudno wierzyc w takie cos
Nigdy jeszcze o SN nie slyszalem, strasznie mnie to zaciekawiło, jak mozesz, powiedz kilka słów na temat sieci neuronowych...wydawalo mi sie ze takie rzeczy tylko w NASA na obecna chwile...
historia wyglada rewelacyjnie az trudno wierzyc w takie cos

To jakiś żart prawda?
Piszesz że to nie są prognozy, nie wiesz w którą stronę pójdzie rynek ale wskazujesz XX% skuteczność. Kolejnym razem piszesz że wyniki mogą być przesunięte o 30 min co też ma się do skuteczności nijak.
To co wypluwa Twoja czarna skrzynka do niczego się nie zda, równie dobrze można zaprząść generator liczb losowych.
Co dają te niby czasy? Moment zmiany trendu, zwiększenie volitality? Jeśli chcesz aby ktoś cokolwiek mógł wspomóc w rozwoju to przydałoby się zinterpretować wyniki i określić kierunki. Bo jak na razie z tych godzin nic nie wynika i nikt nic nie dołoży od siebie.
Piszesz że to nie są prognozy, nie wiesz w którą stronę pójdzie rynek ale wskazujesz XX% skuteczność. Kolejnym razem piszesz że wyniki mogą być przesunięte o 30 min co też ma się do skuteczności nijak.
To co wypluwa Twoja czarna skrzynka do niczego się nie zda, równie dobrze można zaprząść generator liczb losowych.
Co dają te niby czasy? Moment zmiany trendu, zwiększenie volitality? Jeśli chcesz aby ktoś cokolwiek mógł wspomóc w rozwoju to przydałoby się zinterpretować wyniki i określić kierunki. Bo jak na razie z tych godzin nic nie wynika i nikt nic nie dołoży od siebie.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Kilka słów wyjaśnień.
np. nad prognozą rozpoczęcia i zakończenia największego ruchu, pracuje trzy niezależne wielowarstwowe sieci neuronowe, które wykorzystują wsteczną propagacje błędu i algorytmy genetyczne. Nie są to gotowce.
Generalnie nie chcę tutaj opisywać SN, ważny jest wynik ich pracy.
W ponad 80% mają te same dane wejściowe dlatego wyniki nie są identyczne i występują przesunięcia, które wpływają na wszystkie czasy.
Najlepiej korzystać z tych prognoz, obserwować rynek 30 min. przed podanym czasem rozpoczęcia i po.
Przypominam program nie wskazuje kierunku trendu, tylko określa czas jego rozpoczęcia i zakończenia.
To inwestor podejmuje decyzję, kiedy i jakie otworzy zlecenie.
Inaczej pracują sieci które, podają czasy środkowe ( pomiędzy pierwszym i ostatnim).
Już w pierwszych postach pisałem, że bardzo dobrze działają na danych historycznych - natomiast na rynku realnym wskazują możliwość wystąpienia zmiany kierunku ruchu.
Program ma podpowiadać i pokazywać możliwości - jego zadaniem nie jest generowanie sygnałów kupuj - sprzedaj.
np. nad prognozą rozpoczęcia i zakończenia największego ruchu, pracuje trzy niezależne wielowarstwowe sieci neuronowe, które wykorzystują wsteczną propagacje błędu i algorytmy genetyczne. Nie są to gotowce.
Generalnie nie chcę tutaj opisywać SN, ważny jest wynik ich pracy.
W ponad 80% mają te same dane wejściowe dlatego wyniki nie są identyczne i występują przesunięcia, które wpływają na wszystkie czasy.
Najlepiej korzystać z tych prognoz, obserwować rynek 30 min. przed podanym czasem rozpoczęcia i po.
Przypominam program nie wskazuje kierunku trendu, tylko określa czas jego rozpoczęcia i zakończenia.
To inwestor podejmuje decyzję, kiedy i jakie otworzy zlecenie.
Inaczej pracują sieci które, podają czasy środkowe ( pomiędzy pierwszym i ostatnim).
Już w pierwszych postach pisałem, że bardzo dobrze działają na danych historycznych - natomiast na rynku realnym wskazują możliwość wystąpienia zmiany kierunku ruchu.
Program ma podpowiadać i pokazywać możliwości - jego zadaniem nie jest generowanie sygnałów kupuj - sprzedaj.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Czyli tak naprawdę nic nie pokazuje. Bo albo pokazuje kontynuacje w określonych godzinach albo pokazuje moment zmiany trendu. Ale skoro nic nie pokazuje to jaki jest cel?lawa pisze:Przypominam program nie wskazuje kierunku trendu, tylko określa czas jego rozpoczęcia i zakończenia.
No, właśnie o tym mówię.lawa pisze:To inwestor podejmuje decyzję, kiedy i jakie otworzy zlecenie.
Bo sieci uczą się na danych historycznych tylko test na danych na których się nie uczyły może pokazać czy jest coś warta.lawa pisze:Już w pierwszych postach pisałem, że bardzo dobrze działają na danych historycznych
OK, pokazuje godzinę jakąś i co z tego wynika? Zmienność wzrasta (można by opcje zastosować)? Zmienia się kierunek (jest sygnał)? Będzie kontynuacja (sygnał)? Czy po prostu pokarze bezużyteczna godzinę? Osobiście nie widzę żadnej możliwość wykorzystania informacji które wypluwa sieć. Czu autor takową widzi?lawa pisze:Program ma podpowiadać i pokazywać możliwości
Pozdrawiam
Tig3r
======================================================
Nie zgodzę się z krytycznymi głosami w tym wątku. Jeśli skuteczność przewidywania kilkunasto-kilkudziesięciopipsowych ruchów byłaby rzeczywiście tak duża, narzędzie to, mogło by znaleźć zastosowanie w wielu systemach doświadczonych traderów. Zgodzę się, że większości inwestorów te dane pożytku nie przyniosą, jednak nie wszystko jest dla wszystkich.
Moim zdaniem te sieci dają bardzo ciekawe wyniki. Nie można oczywiście traktować ich jako osobnego systemu inwestycyjnego, ale jako uzupełnienie (moduł) dobrego systemu. Jeśli skuteczność przewidywania czasu zmian lub kontynuacji kierunku osiąga ponad 90%, to w oparciu np. o mój system jestem w stanie przewidzieć w 95% (może nawet więcej) przypadków kierunek nadchodzącego ruchu. Innymi słowy takie narzędzie doskonale uzupełniałoby mój system, a mój system uzupełniał by to narzędzie. Wiedział bym, który sygnał jest tym właściwym, a jednocześnie byłbym w stanie nie skorzystać z czasu określonego w prognozie, jeśli sygnał by się nie pojawił. Z pewnością byłaby to metoda pozwalająca na ogromną skuteczność przy jednoczesnym ściąganiu masy pipsów z trendem i przeciwko niemu każdego dnia.
Pozdrawiam autora i życzę owocnej pracy.
Moim zdaniem te sieci dają bardzo ciekawe wyniki. Nie można oczywiście traktować ich jako osobnego systemu inwestycyjnego, ale jako uzupełnienie (moduł) dobrego systemu. Jeśli skuteczność przewidywania czasu zmian lub kontynuacji kierunku osiąga ponad 90%, to w oparciu np. o mój system jestem w stanie przewidzieć w 95% (może nawet więcej) przypadków kierunek nadchodzącego ruchu. Innymi słowy takie narzędzie doskonale uzupełniałoby mój system, a mój system uzupełniał by to narzędzie. Wiedział bym, który sygnał jest tym właściwym, a jednocześnie byłbym w stanie nie skorzystać z czasu określonego w prognozie, jeśli sygnał by się nie pojawił. Z pewnością byłaby to metoda pozwalająca na ogromną skuteczność przy jednoczesnym ściąganiu masy pipsów z trendem i przeciwko niemu każdego dnia.
Pozdrawiam autora i życzę owocnej pracy.