CME E-Quivalents, lepszy forex?

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
Awatar użytkownika
inmax
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: inmax »

forex pisze:
zz pisze:
FX TEAM pisze:Na ich plus dochodzi podgląd na zlecenia, fakt, że jest to na rynku regulowanym
la mnie to jest fundament.W chierarchi po bezpośrednim interbanku jest to dla mnie na drugim miejscu.
Moim zdaniem nie ma sie czym podniecac. Pod wzgledem kosztow transakcji (spread, prowizja) czy plynnosci te kontrakty nie maja co konkurowac nawet nawet nie tyle z samym interbankiem co dobrymi ECN-ami. Dla mnie ta oferta to taka ciekawostka przyrodnicza. ;)
Z moich obserwacji wynika, że 6E na CME (edek) daje rade i spokojnie może konkurować na pewno z każdym ECN. Kabel (6B) też jest ok, ale płynność jest już mniejsza - to jest płytszy rynek. Reszta kontraktów walutowych rzeczywiście słabo podaje i poślizgi to standard.

Ale na CME są inne fajne instrumenty, płynne i SZYBKIE oraz mało-pośligowe: CL, GC, NG, FDAX
czy te wolniejsze, płynniejsze i głębokie: ES, FGBL, FESX

i wiele innych do wyboru do koloru :)

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

inmax pisze:Z moich obserwacji wynika, że 6E na CME (edek) daje rade i spokojnie może konkurować na pewno z każdym ECN.
inmax pisze:wiele innych do wyboru do koloru
To są bardzo ważne sprawy!.
Pamiętajcie jednak o tym co najważniejsze czyli standartach bezpieczeństwa,przejrzystość,wiarygodność , jasne reguły gry,bezpośredna kontrola regulatora rynku w USA itp.
Reasumując są to niewyobrażalnie cenne rzeczy.

Pozdrawiam.

Dodano po 6 godzinach 6 minutach:

Ps. sorry uciekło to co najważniejsze
Odpowiadając na pierwsze pytanie czy CME E-Quivalents, lepszy forex?
Odpowiadam zdecydowanie TAK!!!
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

orientuje się ktoś czy występuje w tam w jakiejkolwiek formie swap?
bo ja się dokopać nie mogę :(
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

TARKIN pisze:orientuje się ktoś czy występuje w tam w jakiejkolwiek formie swap?
Tak w ciemno to raczej nie - skoro tą są kontrakty.

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

Akhh pisze:
TARKIN pisze:orientuje się ktoś czy występuje w tam w jakiejkolwiek formie swap?
Tak w ciemno to raczej nie - skoro tą są kontrakty.
zakładając to istnieje możliwość wykorzystania tego jako "brokera no swap"
szukam więc dalej
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

Awatar użytkownika
forex
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: forex »

zz pisze:Ps. sorry uciekło to co najważniejsze
Ja tam zachowuje sceptycyzm. CME zawsze bedzie rynkiem WTORNYM do FX, czyli, ze notowania kontraktow beda lepiej lub gorzej podazac za notowaniami z interbanku. Oczywiscie roznice w wycenie sa na biezaco niwelowane przez arbitrazystow, niemniej nie jest to nigdy proces doskonaly.

CME moglby stac sie konkurencja dla interbanku, gdyby banki tworzace interbank przestaly handlowac bezposrednio miedzy soba, a zaczely za posrednictwem CME. To jednak nigdy nie nastapi, bo z punktu widzenia tych bankow nie ma sensu placenie prowizji posrednikowi skoro mozna zawierac transakcje bezposrednio nie placac prowizji.

Moj wniosek: dobry ECN podpiety bezposrednio do interbanku jest lepszy od CME, bo lepiej handlowac na rzeczywistym rynku niz na jakiejs jego lepszej czy gorszej protezie.

zz
Maniak
Maniak

forex pisze:WTORNYM do FX, czyli, ze notowania kontraktow beda lepiej lub gorzej podazac za notowaniami z interbanku
Masz rację.Tylko pomyśl ilu forumowiczów może z takiego idealnego handlu skorzystać?.Obawiam się że maksymalnie 0.0000000! %.

forex pisze: Moj wniosek: dobry ECN podpiety bezposrednio do interbanku jest lepszy od CME
To prawda jest świetny lecz na pewno nie przebije tego
zz pisze:Pamiętajcie jednak o tym co najważniejsze czyli standartach bezpieczeństwa,przejrzystość,wiarygodność , jasne reguły gry,bezpośredna kontrola regulatora rynku w USA itp.
Dlatego świetny ECN jednak CME przebija i co do tego nie mam wątpliwości.
Wszystko jest w sumie OK jeżeli forumowicze będą mogli korzystać z dostępu i suportu interbanku,CME, oraz dobrego ECN to nie ma się o co spierać ponieważ chodzi nam o to samo.

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

forex pisze:
zz pisze:Ps. sorry uciekło to co najważniejsze
Ja tam zachowuje sceptycyzm. CME zawsze bedzie rynkiem WTORNYM do FX, czyli, ze notowania kontraktow beda lepiej lub gorzej podazac za notowaniami z interbanku. Oczywiscie roznice w wycenie sa na biezaco niwelowane przez arbitrazystow, niemniej nie jest to nigdy proces doskonaly.

CME moglby stac sie konkurencja dla interbanku, gdyby banki tworzace interbank przestaly handlowac bezposrednio miedzy soba, a zaczely za posrednictwem CME. To jednak nigdy nie nastapi, bo z punktu widzenia tych bankow nie ma sensu placenie prowizji posrednikowi skoro mozna zawierac transakcje bezposrednio nie placac prowizji.

Moj wniosek: dobry ECN podpiety bezposrednio do interbanku jest lepszy od CME, bo lepiej handlowac na rzeczywistym rynku niz na jakiejs jego lepszej czy gorszej protezie.

Co to znaczy dobry ECN - czy Duka jest np dobrym ECN? Bo mnie osobiście strasznie denerwują sytuację kiedy stoisz na kupno lub sprzedaż z limitem - i widzi się jak na cena schodzi poniżej zlecenia a zlecenie nie jest otwierane - na "normalnym" rynku -giełda, kontrakty coś takiego nie ma fizycznej możliwości zaistnienia stąd moje zainteresowanie - a oczywiście kursy będą się troszkę się troszkę różnić - ale otwieranie/zamykanie pozycji bez spreadu jest dość ciekawą opcją - szczególnie na granie na parach z większą zmiennością.

Awatar użytkownika
forex
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: forex »

Akhh pisze:Co to znaczy dobry ECN - czy Duka jest np dobrym ECN? Bo mnie osobiście strasznie denerwują sytuację kiedy stoisz na kupno lub sprzedaż z limitem - i widzi się jak na cena schodzi poniżej zlecenia a zlecenie nie jest otwierane - na "normalnym" rynku -giełda, kontrakty coś takiego nie ma fizycznej możliwości zaistnienia stąd moje zainteresowanie - a oczywiście kursy będą się troszkę się troszkę różnić - ale otwieranie/zamykanie pozycji bez spreadu jest dość ciekawą opcją - szczególnie na granie na parach z większą zmiennością.
Tak, uwazam Duke za dobrego brokera (choc nie ideal - zreszta takowy nie istnieje). Przyczyn dla ktorych nie wchodza zlecenia moze byc kilka (najbardziej prawdopodobna przyczyna: grasz mikrolotami, a te nie sa przekazywane bezposrednio na interbank tylko czekaja, az zbierze sie odpowiedni wolumen - temat byl omawiany w lutym 2010 na www.forexpeacearmy.com). Bardziej odpowiednim miejscem na szczegolowa dyskuje bylby watek poswiecony Dukasowi.

zz
Maniak
Maniak

To
Akhh pisze:na "normalnym" rynku -giełda, kontrakty coś takiego nie ma fizycznej możliwości zaistnienia stąd moje zainteresowanie - a oczywiście kursy będą się troszkę się troszkę różnić
oraz to

zz pisze:zz napisał:
Pamiętajcie jednak o tym co najważniejsze czyli standartach bezpieczeństwa,przejrzystość,wiarygodność , jasne reguły gry,bezpośredna kontrola regulatora rynku w USA itp.
Dlatego uważam że CME jest po środku między interbankiem a dobrym ECN

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ