CME E-Quivalents, lepszy forex?

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
Ignac
Gaduła
Gaduła

CME E-Quivalents, lepszy forex?

Nieprzeczytany post autor: Ignac »

Giełda chicagowska CME od jakiegoś czasu ostro atakuje rynek otc fx i szczerze mówiąc zaczyna mieć to ręce i nogi. Wprowadzili takie cudo jak E-Quivalents czyli odpowiednik większości par walutowych ale wszystko w postaci kontraktów futures. Płynność wygląda na całkiem dużą, koszty bardzo niskie, dostęp do arkusza zleceń, rynek regulowany, brokerzy bezstronni, no wiadomo, giełda a nie otc.

Ogólny opis:
http://www.cmegroup.com/trading/fx/fxfu ... lents.html

Tu można popatrzeć na notowania na żywo+prosty arkusz zleceń:
http://datasuite.cmegroup.com/EFXweb/index.html

Zalecani brokerzy:
http://www.cmegroup.com/trading/fx/fxfu ... arted.html

Osobiście chcę wybrać MF Global Futures, moim zdaniem topowy broker na świecie.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Ignac rewelacja.
Osobiście jestem zwolennikiem tylko handlu na interbanku lub bezpośrednio na
Giełdzie Chicagowskiej CME uważam że to jest najlepsze rozwiązanie dla inwestorów.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Możesz coś więcej napisać:

1 kontrakt odpowiada jakiej wielkości pozycji z FX
Jaki jest opłata (oczywiście w zależności od borkera - ale mniej więcej będzie to samo)
Jeśli masz doświadczenie to jak jest z realizacją zleceń buy/sell stop jeśli takie istnieją na tym rynku przy większych ruchach tzn - czy określa się np max slippage.
Jaki jest średni spread w czasie sesji Londyn - USA na edku czy kablu.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Ignac
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ignac »

Akhh, postaram się przygotować na poniedziałek/wtorek jakieś szczegóły szerzej.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Re: CME E-Quivalents, lepszy forex?

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.

Ciekawa sprawa. Dzięki za informacje :)

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

hej, fajan opcja. podłączam sie pod jakies blizsze info :)
pozdrawiam
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
FX TEAM
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FX TEAM »

Mam nadzieję, że nie dostanę po głowie za link, ale jakiś czas temu napisałem krótki art o instrumentach okołoforexowych na CME:
http://forexchartist.pl/alternatywa-dla-spot-fx/

W grę wchodzą kontrakty mini, micro mają mam wrażenie niewielu zwolenników (bid/ask się potężnie rozjeżdża). Na kontraktach mini kosztowo wypada jak u dobrego brokera forexowego. Biję się wciąż z myślami o przenosce na te kontrakty (+indeksowe). Na ich plus dochodzi podgląd na zlecenia, fakt, że jest to na rynku regulowanym oraz ciekawe softy którymi można tradować u różnych broków. Sprawa naprawdę warta zainteresowania.
Probably my best technique is not picking up the phone to close out a winning trade. - Jerry Parker
mój Blog, szkolenia fx -> guzik "www" poniżej ;)

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

FX TEAM pisze:Na ich plus dochodzi podgląd na zlecenia, fakt, że jest to na rynku regulowanym
Dla mnie to jest fundament.W chierarchi po bezpośrednim interbanku jest to dla mnie na drugim miejscu.

FX TEAM pisze:Sprawa naprawdę warta zainteresowania.
Podzielam.

Pozdro.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
forex
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: forex »

zz pisze:
FX TEAM pisze:Na ich plus dochodzi podgląd na zlecenia, fakt, że jest to na rynku regulowanym
la mnie to jest fundament.W chierarchi po bezpośrednim interbanku jest to dla mnie na drugim miejscu.
Moim zdaniem nie ma sie czym podniecac. Pod wzgledem kosztow transakcji (spread, prowizja) czy plynnosci te kontrakty nie maja co konkurowac nawet nawet nie tyle z samym interbankiem co dobrymi ECN-ami. Dla mnie ta oferta to taka ciekawostka przyrodnicza. ;)

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Hi :)
forex pisze: Moim zdaniem nie ma sie czym podniecac. Pod wzgledem kosztow transakcji (spread, prowizja) czy plynnosci te kontrakty nie maja co konkurowac nawet nawet nie tyle z samym interbankiem co dobrymi ECN-ami. Dla mnie ta oferta to taka ciekawostka przyrodnicza. ;)
Wiesz forex, jeszcze kilka lat temu 3 pipsy spreadu na EUR/USD to była norma. Czasy się zmieniają trzeba mieć rękę na pulsie. Narazie to może nie jest aż tak atrakcyjne ale kto wię ..... może za kilka lat ;)

Pozdrawiam
Karol Marchewka

ODPOWIEDZ