Co raz więcej wiem o FX a mam coraz gorsze wyniki

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
milik
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: milik »

Szmaciarz pisze:Dodatkowe majstrowanie przy wielkościach pozycji sprawiało że zarabiałem na małych a traciłem na wielkich co powoli doprowadziło moje konto do degradacji mimo zyskownego biansu pipsowego
Ja mam tak samo. Zawsze jak złożę zlecenie to rynek zmieni kierunek i generuje mi stratę. Rozwiązałeś ten problem ?

Awatar użytkownika
r4ph
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: r4ph »

milik pisze:Zawsze jak złożę zlecenie to rynek zmieni kierunek i generuje mi stratę.
jednym slowem grasz przewidywalnie jak milion innych traderow :) a tak serio to polecam jakas wiedze o oporach i wsparciach, trendline, fibo, formacjach kontynuacji i odwrocenia trendu..... tylko tyle potrzeba zeby zaczac byc po wlasciwej stronie :)
"Ludzie widzą tylko to, co są przygotowani zobaczyć."

"Osiągnęlibyśmy znacznie więcej, gdybyśmy nie uważali niektórych rzeczy za niemożliwe." - Vince Lombardi

milik
Bywalec
Bywalec

r4ph pisze:
milik pisze:Zawsze jak złożę zlecenie to rynek zmieni kierunek i generuje mi stratę.
jednym slowem grasz przewidywalnie jak milion innych traderow :) a tak serio to polecam jakas wiedze o oporach i wsparciach, trendline, fibo, formacjach kontynuacji i odwrocenia trendu..... tylko tyle potrzeba zeby zaczac byc po wlasciwej stronie :)
Teorię wałkuję już od 5 miesięcy. Były książki, artykuły, filmy, fora i nie wiadomo co jeszcze. Być po właściwej stronie to łatwo mówić tym co potrafią. Ja myślę że to kwestia czasu lub czegoś po prostu jeszcze nie widzę.

Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Pitmaster »

Jeśli bedziesz kopiował dokładnie to co jest w książkach to skończysz marnie... Należy czytać książki ale wybrać z nich tylko główne założenia danej metody i modyfikować ją w sposób unikalny aby Twoja metoda była jedyna na rynku i potem przez testowanie jej aby była skuteczna.

Awatar użytkownika
r4ph
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: r4ph »

milik pisze:Teorię wałkuję już od 5 miesięcy. Były książki, artykuły, filmy, fora i nie wiadomo co jeszcze. Być po właściwej stronie to łatwo mówić tym co potrafią. Ja myślę że to kwestia czasu lub czegoś po prostu jeszcze nie widzę.
myslisz ze 5 miesiecy zrobi z ciebie osobe zarabiajaca, ile lat sie uczyles matematyki zeby umiec obliczyc calki .... (z 2 strony po co komu ta umiejetnosc :) )

jak juz przeczytasz cala dostepna wiedze, czyli siegajac po kolejna pozycje bedziesz wiedzial ze koles pisze podstawy ktore juz znasz, i bedziesz widzial ze dany system, wysoce skomplikowany jest tak skomplikowany ze nieuzyteczny, bo musi byc prostsza metoda

przestaniesz miec choinke na wykresie a bedzie umial poprzez analize wysokich TF okreslic trend badz oznaki jego odwrocenia, umiejetnosc wyznaczenia
r4ph pisze:polecam jakas wiedze o oporach i wsparciach, trendline, fibo, formacjach kontynuacji i odwrocenia trendu.....
pozwoli ci wejsc w odpowiednim miejscu i wyznaczyc SL w odpowiednim miejscu i niestety nie ze 100% skutecznoscia zarabiac w dlugim okresie...., najlepiej na malym lewarze.....

mozesz sie tez szarpac wymyslajac unikatowa metode, ktora moze dac ci tez zarabiac i bedziesz myslal ze tylko ty wiesz jak zarabiac (mozesz nawet sam napisac ksiazke, to tez sposob na zarabianie na fx :) ) , ale tak naprawde wszystkie wskazniki bazuja na cenie, a do tego wszystkie wskazniki posiadaja zawsze opoznienie

jezeli do tej pory nie interesowales sie swieczkami miesiecznymi, W1, D1 to tak naprawde straciles i te 5 miesiecy o ktorych mowisz i musisz zaczac od zera :), na szczescie przeczytales juz troche ksiazek mysle ze o tematyce podobnej do tego co ja ci proponuje to mozesz zaczac ja stosowac w praktyce i za 2 lata moze bedziesz mogl sie pochwalic umeijetnoscia zarabiania, bo jeszcze jest dlugi okres w ktorym trzeba umiec utrzymac stan konta nie tracac.....
"Ludzie widzą tylko to, co są przygotowani zobaczyć."

"Osiągnęlibyśmy znacznie więcej, gdybyśmy nie uważali niektórych rzeczy za niemożliwe." - Vince Lombardi

milik
Bywalec
Bywalec

Nigdy nie powiedziałem że chciałem być prawdziwym traderem po 5 miesiącach. Forum bardzo dobrze wbiło mi do świadomości ryzyko strat i bardzo długi okres uczenia. Na giełdę poświęcam około 7h dziennie. Wieże że dzięki konsekwencji nauczę się tego fachu. Indykatory wywaliłem po pierwszym miesiącu. Jako kierunek zainteresowania wybrałem sobie PriceAction. Mam jeszcze problemy z wyznaczaniem wsparć i oporów ale nad tym cały czas pracuje. Dzięki za wskazówkę o wysokich TF ;)

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

milik pisze:Zawsze jak złożę zlecenie to rynek zmieni kierunek i generuje mi stratę. Rozwiązałeś ten problem ?
Prawdopodobnie Twoje wejścia są inspirowane tym, że widzisz np. o leci w dół - wchodzę. Wtedy nacinasz się na tzw "górkę" i masz stratę.

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
kelvin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kelvin »

Odpowiedz na twoje pytanie brzmi w następujący sposób.

Pogubiłeś się w metodzie, uwzględniłeś modyfikację . A twoją przyczyną są trzy stany rzeczy.

1. Zły moment wejścia
2. Zły moment wyjścia
3. Stop loss nieadekwatny do stopnia zysku, inaczej mówiąc zbyt dużo ryzyko do potencjału zysku.

Jeśli uwzględnimy że rynek jest ścisłą matematyką i pogodzimy się z faktem że musimy oddawać straty a kontrolować zyski po to aby mogły pokrywać większość strat .

korsarz
Bywalec
Bywalec

Re: Co raz więcej wiem o FX a mam coraz gorsze wyniki

Nieprzeczytany post autor: korsarz »

Witam mam pytanie cz zastosowanie takiej progresji wzięcie jednego lota po np. 1.12000 na wzrost jeśli będzie spadał branie co 500 pkt podwójnej ilości lotów jest sens gra ktoś takim systemem?

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Re: Co raz więcej wiem o FX a mam coraz gorsze wyniki

Nieprzeczytany post autor: freakout »

korsarz pisze:Witam mam pytanie cz zastosowanie takiej progresji wzięcie jednego lota po np. 1.12000 na wzrost jeśli będzie spadał branie co 500 pkt podwójnej ilości lotów jest sens gra ktoś takim systemem?
martyngał - wyczyścisz konto szybciej niż myślisz ;)

ODPOWIEDZ