Co raz więcej wiem o FX a mam coraz gorsze wyniki

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
stophouse
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: stophouse »

Porównując FOREX do samochodów, to jest trochę tak, że książki są pisane przez mechaników o mechanice samochodu, a nam chodzi nie o to by znać dogłębnie budowę auta, ale by nim dobrze jeździć.
Czy dogłębna wiedza o budowie samochodu jest potrzebna kierowcy? Nie, szkodzi, ale aby jeździć sam podręcznik budowy nie wystarczy.

Kto pisze książki o FOREX i instrumentach pochodnych? Osoby, które się tym zawodowo zajmują, które robiły studia z finansów, które pracują w domach maklerskich. Przykład K. Kochan - Forex w praktyce, G. Zalewski - Kontrakty terminowe w praktyce.
O czym są te książki? Często co to jest FOREX, co to jest dźwignia itp. Żadna książka nie podaje przepisu jak zarabiać na FOREX.
Niestety, metodę handlu trzeba najczęściej opracować samemu. Wyjątkowo może się zdarzyć, że ktoś Ci ją zdradzi.

Awatar użytkownika
Kielki
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kielki »

To juz bylo nie raz pisane o tym kto tak naprawde zarabia na tych wszystkich podrecznikach. Wiadomo trzeba na poczatku cos poczytac, zeby wiedziec co z czym i operowac pojeciami, ale potem przychodzi czas na praktyke i najwazniejsze to patrzec co robi cena, jak sie zachowuje, co sie powtarza, jakie sa zaleznosci i reakcje. Czesc rzeczy trzeba po prostu zobaczyc. Kiedys sie dziwilem czemu np taki TRO namawia do patrzenia na wykresy i pytal sie co kto widzi - mysle, ze w tym tkwi wlasnie caly sens.
"What separates the winners from the losers, is the winners have learned how to lose"

Awatar użytkownika
JKL
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: JKL »

pawelklos - ależ ja zrozumiałem, wg twojej teorii "grając z trendem można stracić", wg mojej teorii grając z trendem można zarobić i obie teorie są słuszne.

Założyciel wątku napisał "Gdy na koncie znajdowało się ponad 30tyś byłem do przodu o 1500pipsów a gdy konto wróciło do poziomu
20tyś byłem 2880 pipsów n plusie" jak na moje oko potężny wzrost pipsów (gra z głównym dziennym trendem?) i musiało być coś kombinowane przy wielkości lota aby stracić na tym pieniądze. Np chęć odegrania się dwoma lotami gdy straciło się na pół lota a kurs nadal nie szedł pomyśli

stophouse i Kielki - mają rację, a wniosek jest taki żeby kupować normalną lekturę gdy się chcę zarabiać a nie ebooki za 20zł gdzie jest opisana wiedza jak wspomniał stophouse "co to jest forex". Warto pamiętać że doktorat z ekonomii nie gwarantuje sukcesu na giełdzie. Ze swojej strony polecam książki "wspomnienia gracza giełdowego" ta książka jest z 1923 roku (praktycznie ma 100 lat) i jest nadal akutalna - bardzo ciężko ją zdobyć, "teoria fal elliotta", książki Roberta Kiosakiego, "Psychologia rynków finansowych", także ciekawą pozycją jest "jak zarobiłem 2miliony na giełdzie".
Wiem, że nic nie wiem

Awatar użytkownika
r4ph
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: r4ph »

a kto wam poza tym poleca ksiazki :)
na youtube jest tyle przykladow praktykow, czasami nawet tradujacych w czasie rzeczywistym, wiadomo ze trzeba znac "podstawy" skoro chce sie sledzic to co robi trader z 5-10 letnim starzem

kazdy sposob na zarabianie jest dobry, ale czasami sie okazuje ze chcemy zarabiac zawsze zamiast wyczekac tego kiedy bedzie nasze wejscie, naginanie zasad, chec odrobienia zwiekszaniem wielkosci pozycji

poza tym nie oszukujmy sie , po czym poznac poczatkujacego spekulanta, po tym ze nie umie grac z trendem tylko caly czas wchodzi przeciwko trendowi, albo probuje grac na konsolidacjach z najlepszym wypadku
"Ludzie widzą tylko to, co są przygotowani zobaczyć."

"Osiągnęlibyśmy znacznie więcej, gdybyśmy nie uważali niektórych rzeczy za niemożliwe." - Vince Lombardi

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

r4ph pisze:na youtube jest tyle przykladow praktykow, czasami nawet tradujacych w czasie rzeczywistym,
Mógłbyś zapodać jakieś linki?
Zawsze chciałem zobaczyć jak ktoś inny trejduje ... :lol:
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Awatar użytkownika
r4ph
Stały bywalec
Stały bywalec

Mike_Scofield pisze:
r4ph pisze:na youtube jest tyle przykladow praktykow, czasami nawet tradujacych w czasie rzeczywistym,
Mógłbyś zapodać jakieś linki?
Zawsze chciałem zobaczyć jak ktoś inny trejduje ... :lol:
czasami jak przegladam fora to trafiam na jakis link podany przez kogos, niekiedy kolesie naprawde pokazuja proste systemy i dajace zarobic, oczywiscie pokazuja tez stratne wejscia i jak sie w nich zachowuja,

nawet na tym forum zapusc szukanie "youtube" moze ci znajdzie, nie wiem czy szuka w stopkach

niestety nie subskrybuje ich

"Osiągnęlibyśmy znacznie więcej, gdybyśmy nie uważali niektórych rzeczy za niemożliwe." - Vince Lombardi

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

r4ph pisze:niestety nie subskrybuje ich
A gdzie kupiłeś tą "świetlistą kulę"?
Podoba mi się ...
Sprawdzałem na allegro, ale nie było ... :(
Dobrze pokazuje trendy?
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

wyniki to kwestia sytemu ktorym sie gra a nie wiedzy o forexie :D

Awatar użytkownika
r4ph
Stały bywalec
Stały bywalec

Mike_Scofield pisze:Dobrze pokazuje trendy?
nie narzekam :)

Mike_Scofield pisze:A gdzie kupiłeś tą "świetlistą kulę"?
jak likwidowali Lehman Brothers to lezala na smietniku, narazie testuje :), ale wiesz jak skonczyl Lehman Brothers :)

Szmaciarz
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Szmaciarz »

r4ph pisze:"Coraz więcej wiem o FX a mam coraz gorsze wyniki"

wszystko zalezy co pod tym rozumiec, po przeczytaniu nasuwa mi sie jeden wniosek,

kolega nie wiedzial dlaczego zarabia, ale to go nie interesowalo, i nie wiedzial dlaczego traci, a to juz zaciagnelo go do zglebiania wiedzy

im szybciej poznamy dlaczego zarabiamy i dlaczego tracimy tym nasze straty beda mniejsze, mozliwe ze i zyski mniejsze, (zwlaszca kiedy sie chce grac w konsolidacji a zglebilismy wiedze o grze z trendem)

zawsze mozna nieswiadomie zarobic 10000% procent i nieswiadomie stracic tylko 100%, niz swiadomie zarobic 10%
W sumie to było dokładnie tak jak tu napisane
Nie mając wiedzy o trędach raz grałem zgodnie z nimi a raz pod prąd
Wraz ze wzrostem wiedzy coraz częściej grałem w konsolidacji ale pod prąd,(licząc na odbicie),

Dodatkowe majstrowanie przy wielkościach pozycji sprawiało że zarabiałem na małych a traciłem na wielkich co powoli doprowadziło moje konto do degradacji mimo zyskownego biansu pipsowego

W sumie dalej nie wiem jak mój system zarabiał ale wygląda na to że prawdopodobieństwo zysku leżało po stronie "głupoty i niewiedzy"

ODPOWIEDZ