Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

OWOL pisze:"skalpelowanie"
Skalpowanie ;).

OWOL pisze:Czy prawdą będzie stwierdzenie że brokerzy akceptujący skalpelowanie umyślnie będą wpływać na ilość requotów na niekorzyść gracza?
Skoro akceptują skalpowanie i im to nie przeszkadza (zakładając, że nie kłamią) to czemu mieliby to robić? W końcu zakładamy, że skoro akceptują skalpowanie to nie robią z tego powodu problemów. A jeśli nie akceptują (mimo, że nawet publicznie o tym nie piszą) to problemy prawdopodobnie będą.
OWOL pisze:Czy istnieją jakieś rankingi brokerów którzy akceptują skalpelowanie pod względem wielkości requotów?
Raczej nie. Dodatkowo rekwotowania to bardziej złożona sprawa na co składa się kilka czynników.
OWOL pisze:Od którego momentu dla brokera moja strategia stanie sie skalpelowaniem?
Na to pytanie odpowiedzieć jest w stanie tylko Twój broker. A raczej i z tym może być często problem ;).

Ogólnie rzecz biorąc nie ma jednej, standardowej definicji skalpowania. Każdy broker definiuje to sobie sam (o ile tego zabrania, bo jeśli nie to po co je definiować). Przyjmuje się tylko, że skalpowanie to krótkie transakcje i/lub zamykane z małym zyskiem i/lub wykonywane bardzo często. Po szczegóły odsyłam do Twojego brokera... ;)
Ostatnio zmieniony 12 maja 2010, 13:54 przez raposo, łącznie zmieniany 1 raz.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

OWOL pisze:Różnica między nim a mną jest duża, on budował swój zysk na sekundowych pozycjach czerpiąc wiedzę o kursie dzięki opóźnieniom pomiędzy różnymi platformami.
Czy Ty na Fixatora przypadkiem nie trafiłeś? :)

OWOL pisze:Czy istnieją jakieś rankingi brokerów którzy akceptują skalpelowanie pod względem wielkości requotów?
Nie widziałem, ale wybierz jakiegoś STP a nie MM i twoja pozycja już będzie dużo lepsza. A najlepiej ECN i mozesz kosić po kilka pipsów.
Pytanie tylko czy masz taki kapitał żeby to miało sens, bo jak to chcesz robić ze 100 dolców to daleko nie zajedziesz.
Chociaż na kardiochirurgie szybko się dostaniesz ;)

Pozdrawiam
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

OWOL
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: OWOL »

Dzięki za wskazówki. W najbliższym czasie po prostu odpalę konto z niskim depozytem i sprawdzę jak straszne jest to rekwotowanie. Suma którą chciałbym w przyszłości zagrać będzie dużo większa. Zakładam ,że "realne demo" jasno zweryfikuje moje założenia.
Nie wiem co to jest STP ale z ECN się już spotkałem. W ECN odstraszył mnie fakt każdorazowej opłaty za zakładanie pozycji , tylko to mi wiadomo. Czy w ECN spread z tego względu jest niższy? Przy jakim kapitale ma sens w gra w ECN? Czy ECN to także problem z rekwotowaniem?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

OWOL pisze:W ECN odstraszył mnie fakt każdorazowej opłaty za zakładanie pozycji , tylko to mi wiadomo.
Coś kosztem czegoś. Płacisz prowizje ale zlecenia kojarzone są bezpośrednio na rynku. STP to (wg mnie) taki twór, który jest MM a chciałby być ECNem i ma dodawać komfortu psychicznego inwestującemu ;). W końcu niejeden STP ma opinie gorsze niż niejeden MM... Więc reguły tu nie ma.
OWOL pisze:Przy jakim kapitale ma sens w gra w ECN?
Zależy o jakim brokerze mówimy.
OWOL pisze:Czy ECN to także problem z rekwotowaniem?
Nie. Jeśli już to zlecenie może zostać zrealizowane z jakimś poślizgiem lub niezrealizowane wcale (brak płynności lub inny powód).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Kielki
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kielki »

Polecalbym poczytac troszke na ten temat, wszystkie sie wylozyc nie da :)

U ECN jest spread plus prowizja z reguly w obie strony, co czesto bedzie wyzsze niz typowy fixed spread u Market Makera, ale za to bedziesz miec szybsza egzekucje zlecen i wieksza pewnosc, wiec wg mnie wychodzi i tak na plus.
Rekwoty moga byc zrodlem zarobku dla brokera MM, a w przypadku ECNa nie ma konfliktu interesow, wiec wyglada to inaczej.

Konto ECN mozesz miec od 400 $ w MBT i od 1k$ w Dukasie z tych nizszych progow. ktore kojarze. Jaki depozyt ma sens to zalezy od wieu czynnikow, chociazbytego jak grasz, jaki masz system, jak wysoki SL.
"What separates the winners from the losers, is the winners have learned how to lose"

OWOL
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: OWOL »

Kielki pisze:Rekwoty moga byc zrodlem zarobku dla brokera MM, a w przypadku ECNa nie ma konfliktu interesow, wiec wyglada to inaczej.
Mogą , ale czy muszą? ECN wydaje się być bardzo dobrym rozwiązaniem dla tych z doświadczeniem oraz dużym kapitałem. Różnica miedzy ECN a MM wydaje się oczywista (rekwoty , spread) ale może być ona niewielka ( a nawet korzystna na rzecz graczy MM - biorąc pod uwagę ich styl gry) i głównie zależy to od wyboru właściwego brokera(to jest kluczowa decyzja).
Na początek wybiorę MM, tak podpowiada mi intuicja :)
Nie wiem czy powinienem to pytanie zadać w tym temacie , ale jak wszystkie pytania dozwolone...
Co sądzicie na temat brokera FxPro? Czy byłby to odpowiedni broker dla kogoś kto zakłada że będzie grał w ten sposób ?( jak duże są rekwoty, prowizje, skalping - niby dozwolone przez brokera , ale jak to wyglada w praktyce? ) Proszę o wasze opinie.
dzięki

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

OWOL pisze:Co sądzicie na temat brokera FxPro? Czy byłby to odpowiedni broker dla kogoś kto zakłada że będzie grał w ten sposób ?
Jeden z lepszych MM. Słyszałem że dają zarobić i wypłacają co najważniejsze ;)
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

imperator_wszechswiata
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: imperator_wszechswiata »

jaki polecacie wskaźnik do MT4 obliczający wartość zarządzania pozycją? -
luktom lot size calc, źle mi działa, sam znika po każdym ticku.

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ykee »

Może mój VORM - można używać samego wskaźnika VORM_InfoBox, bez EA.
VORM,
Instrukcja
More practice, more luck!

banaszko

Nieprzeczytany post autor: banaszko »

wiem ze pytanie juz było i sory ze ponownie pytam, ale mam pytanie odnosnie wskaznika luktoma ustawiajcego automatycznie SL.. chodzi o to ze mam problem z jego uruchomieniem... móglby ktos powiedziec kolejnosc działan zeby go odpalilo...

ODPOWIEDZ