Ekonomia - nowy dział na forum

Komunikacja do i od admina i moderatorów forum, ogłoszenia, komunikaty.

Twoje zdanie na ten temat nowego działu na formu - Ekonomia :

nowy dział byłby korzystny
20
56%
nie widzę potrzeby istnienia takiego działu
14
39%
nie mam zdania
2
6%

Liczba głosów: 36

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Witam

Co myślicie o tym pomyśle ?

Kiedyś założyłem temat w ciekawych linkach z pytaniem, czy ktoś zna interesujące fora o ekonomii .. temat gdzieś wyparował .. a ja dalej interesujących for nie znalazłem pomimo wyszukiwań .. można by powiedzieć, że nie ma więc gdzie o tym poważnie dyskutować.. lub próbować .. a tutaj na forum już to jest w jakiejś części.

Moja propozycja więc taka by stworzyć ów taki dział pod dyskusje o ekonomii, gospodarce państw (makro), ważnych decyzjach politycznych, o systemie finansowym, zmianach itd.

Dział dyskusje ogólne byłby przeznaczony ogólnie pod sprawy tradingu w kwestiach ogólnych i technicznych aspektach, offtop pod totalny offtop bo jakoś nie widzę spójnej kategoryzacji tematów pomiędzy tym działem a "dyskusjami ogólnymi".

Może dzięki takiemu działowi rozwinęłyby się ciekawe dyskusje, a w gąszczu tematów zapanowałby porządek.
Opinie sugestie mile widziane.

Wg mnie to forum jest jednym z miejsc gdzie dyskusja o tym ma w sumie sens i znaczenie..

Poprawione w ankiecie byki ortograficzne ;)
MrYogi
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
Matinow
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Matinow »

Forum nie jest o ekonomi jako nauce, ale sądzę że taki dział byłby przydatny i pouczający. Jeżeli coś takiego powstanie to z chęcią będę zaglądał i czytał. Jeżeli nie to wystarczą tematy w innym dziale.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Co z tą ekonomią?

Wiem, że pewne osoby śledźą to forum (profesorowie ekonomii :wink: i nie tylko).
Uważam, że można spróbować ... co z tego, że świat idzie swoją drogą ... że są takie i takie szkoły, że popierają je takie i takie środowiska temu i temu i dlatego że dlatego...

Czy ekonomia to nauka?

Analizuje się pewną rzeczywistość...

A pomysł w ramach rozwoju forum i wprowadzenia porządku.
( Padaka? Niektórym się nudzi? Może by to obrócić w korzyść?)
Poprawione w ankiecie byki ortograficzne Wink
MrYogi
thx :D patrze na GBP :mrgreen:
tu też by można poprawić "nowy dział byłby korzystny" (eh ten pośpiech)

Zrobione ;)
MrYogi
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
Eurodolar
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Eurodolar »

Moim skromnym zdaniem nie ma obiektywnej ekonomii.
Każdy ekonomista reprezentuje określone interesy - własne lub innych osób.
Dlatego będzie wypowiadał się w taki sposób, który będzie służył tym intersom.
Niestety, żeby dać jednym trzeba zabrać drugim.
Mamy nieustanny konflikt między nieograniczonymi potrzebami ludzkimi a ograniczonymi mozliwościami ich zaspokojenia.
Tak naprawdę wszystkie teorie ekonomiczne są dobre, tylko to zależy od punktu widzenia. A ten z kolei zależy od punktu siedzenia.
EUR/USD vs DJIA

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

NWO 2.1

Eurodolar pisze:Moim skromnym zdaniem nie ma obiektywnej ekonomii.
Dyskusje mogłyby być swego rodzaju ringiem i pomóc odnaleźć konsensus, zobaczyć go lub namieszać w głowie .:D
Ale może być "edukacyjnie" :wink:

Choć sam pomysł działu to w większości pewien "motywator" tematyczny i jakby organizacyjne usprawnienie w rozkładzie tematów.
Ja widzę w pomyśle korzyść i jakiś tam koszt technicznego przygotowania (dla admina) i lekkiego zamieszania (dla modów), ale chętnie poznam opinie "głosów" z opcji: nie widzę potrzeby istnienia takiego działu. Ostateczne głosy i tak należeć będą do ekipy działu Admin i Moderatorzy. :roll:

ODPOWIEDZ