POZYCJA długa i krótka - poczatkujacy

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Re: POZYCJA długa i krótka - poczatkujacy

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

pibull pisze:Czesc mam maly problem

Jesli ktos moze to niech mi wytlumaczy znaczenie terminow "pozycja dluga i krotka"

1. jesli dobrze rozumuje to pozycja dluga jest wtedy ja np waluta jest tania, wtedy ja kupujemy, (ma trend zwyszkujacy) i sprzedajemy ja uzyskuje duza wartosc.. tak ???

2. gdy kupilismy np 1000$ to sprzedajemy je jednym kliknieciem...tak??? wiec po co pozycja krotka???

Bardzo prosze o wyjasnienie tego (jak najprosciej sie da) :D

Z gory dzieki!!
Najprościej - gdy patrzysz na wykres i chcesz grać na wzrosty czegokolwiek klikasz KUP i to jest pozycja DŁUGA, gdy chcesz grać na spadki klikasz SPRZEDAJ i jest to pozycja krótka.
Z tego co wiem, terminy te wzięły się z tego, że dynamika wzrostów jest mniejsza niż spadków, stąd też dłużej trzeba było czekać żeby coś "wzrosło", a krócej żeby "spadło". Dotyczyło to rynków, które działały w momencie kiedy powstawały te terminy, czyli jakiś czas temu.

Awatar użytkownika
davidoski
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: davidoski »

magictrader, pitbull zadał to pytanie 4 lata temu...

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

:D rzeczywiście :D:D

mam ustawione w czytniku google rss do forum i pokazało się, że są nowe odpowiedzi więc się dołączyłem, ale na datę nie spojrzałem :D:D:D.

Chyba muszę się w końcu wyspać...

Awatar użytkownika
Nomercy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Nomercy »

magictrader pisze::D rzeczywiście :D:D

mam ustawione w czytniku google rss do forum i pokazało się, że są nowe odpowiedzi więc się dołączyłem, ale na datę nie spojrzałem :D:D:D.

Chyba muszę się w końcu wyspać...
znaczy sie watek pieknie nam sie odswiezyl :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Polska to takie dziecko z Downem - trzeba je kochac ale cudów nie nalezy oczekiwac ...

sylwiaskr
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: sylwiaskr »

nawigator pisze: Załóżmy że kurs spada. I dobrze! Na spadku też się da zarobić:

Mamy kurs EUR/USD np. 1,2800/1,2804. Zakładasz, że kurs euro będzie spadał. Otwierasz krótką pozycję, czyli sprzedajesz 100.000 euro po cenie 1,2800.

(100.000 euro * 1,2800 = 128.000 dolarów)

Czyli sprzedając 100.000 euro, kupiłeś 128.000 dolarów.

Rynek poszedł w Twoją stronę (tak jak zakładałeś kurs euro spadł do poziomu 1,2700/1,2704). Postanowiłeś zamknąć tę krótką pozycję (czyli odkupić euro) i zlecenie zostało zrealizowane po cenie 1,2704.

(100.000 euro * 1,2704 = 127,040 dolarów)

Różnica: 128.000 USD - 127.040 USD = 960 USD. Huraaa! Właśnie zarobiłeś 960 dolców :) To 960 USD to zysk z przeprowadzonej transakcji.
A jak to będzie wyglądalo w przypadku nie zamykania pozycji tylko odwracania pozycji z dlugiej na krotka?

wodzuu
Uczestnik
Uczestnik

Re: Pozycja długa - pozycja krótka.

Nieprzeczytany post autor: wodzuu »

Witam wszystkich

Wiem, że ten temat jest dosyć stary ale moje pytanie nadal jest aktualne.
nawigator pisze:Załóżmy, że dla tej pary walutowej mamy kurs 1,2805/1,2808.

1,2805 to oferta kupna (bid) na platformie transakcyjnej, a 1,2808 to oferta sprzedaży (ask lub offer).

Teraz, jeśli Ty chcesz kupić (kupuje się walutę bazową), to kupujesz za cenę oferty sprzedaży (1,2808). Kupujesz ją, czyli zajmujesz długą pozycję.

Jeśli sprzedajesz tę walutę bazową (to euro), to już po cenie kupna, czyli 1,2805. Sprzedajesz, czyli zajmujesz krótką pozycję.

Mało tego. Nie musisz nawet najpierw kupić (zająć długiej pozycji), żeby sprzedać (zająć krótką pozycję). :) Nie musisz, bo handlujesz za pieniądze pożyczone od brokera :) To standard na rynku Forex.
Chodzi mi o techniczną stronę takich transakcji - chciałem się upewnić czy dobrze wyobrażam sobie jak to działa:
Wyobrażam sobie ze wpłacam na konto brokera PLN i chce grac na parze EURUSD. Z tego wynika, że jak chcę kupić EUR to broker najpierw musi moje PLN przeliczyć na USD, potem kupić za nie EUR. Jeśli zamknę tę pozycję to sprzedam EUR za USD które następnie zostaną przeliczone na PLN. I tak samo z pozycja krotka - chce kupić USD to broker przelicza moje PLN na EUR i kupuje za nie USD, a jak zamykam te pozycja to sprzedaje USD za EUR które na koniec są przeliczane na PLN. Czy to tak działa ? Jeśli tak to po jakich kursach dokonywane są przeliczenia PLN<->USD i PLN<->EUR ?

Z gory dzieki za odpowiedź.

Pozdrawiam
Maciej

sonictune
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sonictune »

wodzuu pisze:po jakich kursach dokonywane są przeliczenia PLN<->USD i PLN<->EUR ?
Zazwyczaj po kursach EURPLN i USDPLN wg notowań brokera u którego grasz .
Nec hercules contra plures .

wodzuu
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: wodzuu »

Czyli jesli moj broker zarabia na roznicach Bid-Ask to w tym wypadku zarabia podwojnie, czy tak ? A co jesli moja pozycje otworzylem na dlugo i kursy EURPLN i USDPLN zmienily sie na bardzo niekozystne do jej zamykania ? Oznacza to ze zanim zamkne pozycje, musze nie tylko upewnic sie czy jest to dobry moment wyscia z EURUSD ale tez z USDPLN (albo EURPLN).
sonictune pisze:
wodzuu pisze:po jakich kursach dokonywane są przeliczenia PLN<->USD i PLN<->EUR ?
Zazwyczaj po kursach EURPLN i USDPLN wg notowań brokera u którego grasz .

sonictune
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sonictune »

Daj Sobie spokój z doglądaniem czy USDPLN jest na "odpowiednim" poziomie podczas wychodzenia z EURUSD . Niepotrzebnie skomplikujesz sytuację , a pozycję tak czy siak kiedyś trzeba zamknąć , niezależnie od tego jak stoi złotówka . Chyba nie będziesz hodował straty tylko dla tego , że brok mógłby na Tobie zarobić . Nie patrz na to , że Ty stracisz/ktoś na Tobie zarobi , tylko raczej skup się na jednej parze walutowej , na tym co tam się dzieje i ile możesz zarobić . Te "dodatkowe koszty" to malutki ułamek zysku/straty .
Nec hercules contra plures .

muszkamuszka
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: muszkamuszka »

Mam problem z tym zadaniem. Proszę o przeanalizowanie tego zadania.
Oto treść zadania:
Bank zawarł następujące transakcje: kupno 100 000 USD na rynku bieżącym po kursie 3,8990 i sprzedaż 100 000 EUR po kursie 4,6102. Na koniec dnia kursy walutowe kształtowały się następująco: USD/PLN = 3,9092, EUR/PLN = 4,4998. Określ zysk/stratę dewizową. Oblicz pozycję walutową globalną i maksymalną.

pozycja krótka wychodzi mi ujemna.
Proszę o odpowiedź

ODPOWIEDZ