Zmiana systemu emerytalnego pod FOREX i bankowość inwestycyj

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Post autor: reptile »

zz kiedy zaczna pisac o 2 zł ? :lol:
Ja się doczekać nie mogę..
Jeżeli ktoś chciałby mieć więcej pieniędzy na emeryturze, musiałby zadbać o to sam, w dowolny sposób, a nie - jak obecnie - obowiązkowo w OFE.
to juz wiemy

Kod: Zaznacz cały

Nie da się ze 120 zł składki uzyskać 1200 zł emerytury. Po 30-40 latach będzie to maksymalnie 300-400 zł emerytury bruttoEwa Lewicka
zejda pewnie do 200 .. a potem 2 zeta :mrgreen:
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

zz
Maniak
Maniak

Post autor: zz »

reptile nie!!!.To jest budowanie wartości dodanej i ma sens ekonomiczny,mało tego uważam że to jest podstawa nowoczesnej ekonomi.
Jeszcze raz przemyśl to i policz na spokojnie.

W obliczeniach Pawlaka nie ma błędu. Rzeczywiście jeżeli przez 40 lat będziemy co miesiąc odkładać 120 zł na 5% to po 40 latach uzbieramy ok. 182600 zł. Ponieważ średnia życia na świecie rośnie w tempie ok. 0.2 / rok, a obecnie w Polsce mężczyzna żyje 71.2 lat można założyć, że przeciętny emeryt będzie pobierał świadczenia przez ok. 14 lat (od 65 do 79 roku), czyli jakieś 170 miesięcy. 182600/170 daje ok. 1080 zł, ale trzeba uzwględnić, że zgromadzony kapitał nie jest wypłacany od razu tylko jeszcze pracuje. Stąd kwota emerytury może wynieść nominalnie ok. 1200 zł.
Trzeba jednak pamiętać, że istnieje jeszcze inflacja. Zakładając inflację na poziomie 3% rocznie, po 40 latach pieniądze będą miały ponad 3 razy mniejszą wartość. Zatem realna emerytura (na dziejszą wartość nabywczą) będzie poniżej 400 zł.
Jeszcze gorzej wygląda to w przypadku kobiet, które pracują krócej a żyją znacznie dłużej (obecnie 80 lat). Kobieta po 35 latach pracy uzbiera 136500 zł, ale emeryturę będzie pobierać przez 28 lat (od 60 do 88 roku), czyli 336 miesięcy. Da to emeryturę rzędu czterystu kilkudziesięciu złotych nominalnie, a realnie jakieś 200 zł.
Podane wyżej wartości mogą być jeszcze niższe, ponieważ średnia życia obejmuje wszystkich także tych, którzy emerytury nie dożyją. Dlatego osoba, która dożyje wieku emerytalnego statystycznie będzie żyła jeszcze dłużej niż podane wyżej średnie.

A tera pomyśl że nie płacisz 120 zł jak chce Pawlak lecz jak jest obecnie np. 1000 zł miesięcznie Tobie ściągają.... i dadzą 23 zł miesięcznie.....włosy się jeżą......

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Post autor: pawelklos »

Ci o jadą za granicę do pracy lub żyć nie mają się czym martwić o ile ta praca jest legalna. Pracownik z zagranicy jest rejestrowany w urzędach i wiedzą że pracuje i są płacone składki odpowiednie dla danego kraju. Po przepracowaniu x lat dostaje się emeryture na zasadach lepszego świata.

Ja mam za to pytanie jak się ma sprawa do czegoś takiego: Osoba mi znajoma już grubo po 50 właśnie dostała emeryture po mężu który mieszkał długo w USA i zmarł. Babka ta dostaje obecnie kupe siana po mężu bo pomimo tego że nie żyli ze sobą z 20 lat bo ona tutaj w Polsce a on tam w USA z kochaną. Przysyłają jej dolary i to nie mało.

To jest dopiero LOL

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Post autor: reptile »

zz pisze:Jeszcze raz przemyśl to i policz na spokojnie.
Ja nawet nie mam juz ochoty :lol: wybacz .. tyle madrych glow... gdyby ktos chciał.. to cos madrego by wymslil.. :roll:
Zapewne owe rozwiazania stana sie elementem gry politycznej o stołki :wink:
reptile nie!!!.To jest budowanie wartości dodanej i ma sens ekonomiczny,mało tego uważam że to jest podstawa nowoczesnej ekonomi.
Ekonomiczne jest to ze oni sie tam dogaduja w sprawie kapitału zabezpieczajecego "ich" byt.. nie nasz.

Na jednym z for politycznych.. padło hasło że programem powinna być "opcja wyboru". Jestem za taką ideą odnośnie wszelkich tych kwestii odnosnie emerytur... w tym kontekscie uwzględniając wszelkie wolne zawody (np. trader). Skoro odkłada to zarabia .. oby "legalnie" jak to gdzies przeczytałem .. "w myśl prawa okupującej nas IV RP" :lol:

W buszach Afryki nie ma emerytur .. ludzie zyją :D
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

zz
Maniak
Maniak

Wreszcie pierwszy poważny pomysł w tym temacie!!!.

Znajomy był w Londyńskim city prosiłem go aby zasięgnął języka....na moje pytania które tutaj stawiam. Rzucili propozycje że jak powstanie przedstawicielstwo Goldman Sachs lub JPM w Polsce to skumać się z nimi i zaproponować im następujące rozwiązanie grać na Punkty swapowe tych Państw co będą zaostrzać politykę monetarną np. Polska,Grecja itp. i sprzedawać tych Państw co rozlużniają politykę monetarną np.Rosja ,RPA itp.
Uważam że jest to jeden z lepszych pomysłów jakie w życiu widziałem.
Co o tym sądzicie?.
Oczywiście czekamy na następne pomysły i propozycje.

Pozdrawiam..
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

astra
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: astra »

usunąłem 4 ostatnie wypowiedz jako pyskówki. Na przyszłość proszę zgłaszać wpisy, do których macie zastrzeżenia, w ten sposób znacznie łatwiej nam będzie je wyłapać

zz
Maniak
Maniak

Dobrze astra o to mi chodziło.
Ze względu że praktycznie nie mamy nic i wszystko zaczynamy od zera
ten temat dalej jest otwarty na wszelkie ciekawe pomysły i propozycje w tym zakresie.

pozdrawiam.

zz
Maniak
Maniak

reptile lub inaczej.Tutaj masz wyliczenia o które mi się rozchodzi

Proste wyliczenie

120 zł x 45 lat pracy daje 64800 zł + odsetki (3% rocznie) =150000 zł. Przy średniej życia na emeryturze 7 lat miesięcznie wychodzi 1785 zł. Taka byłaby emerytura 1785 gdyby każdy indywidualnie gromadził pieniądze na nią. Ponieważ ma to robić system to wg Pawlaka 585 złotych z każdej wypłaty przepadnie jako koszt(1785-585=1200). Zdaniem autora artykułu system okradnie każdą emeryturę o 1385 zł. Jasno więc widać że to system trzeba zlikwidować a nie zwiększać składki bo zwiększanie składek nie gwarantuje wyższych emerytur.

Przy profesjonalnym zarządzaniu zrobisz nie 3% lecz spokojnie 18-25%. roczniePrzelicz to sobie........ wyjdzie z 12 000 zł miesięcznie....

Pozdrawiam.

Dodano po 3 minutach:

Ps. te 12 000 zł miesięcznie wyjdzie z tej składki którą nam ściągają teraz czyli ok. 800-1 000 zł miesięcznie

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: Yankee »

zz moze tam przedstawisz swoje argumenty? srodowisko akademickie to zawsze wieksza sila przebicia :)
http://www.ue.poznan.pl/pag/i/51.php

zz
Maniak
Maniak

zz moze tam przedstawisz swoje argumenty? srodowisko akademickie to zawsze wieksza sila przebicia
Ja po 32 latach pracy chyba czułbym się tam nieswojo...
Moój manifest jest znany, wszystko jest proste jak konstrukcja cepa...
spread beating - całkowicie zwolniony z podatku.
Inne inwestycje kapitałowe zwolnione z podatku do 10 100 funt rocznie.
Dać możliwości z priwate banking e nieograniczone..
Dają Tobie prawo decydowania o swoich pieniądzach a nie jak jest u nas że do wszystkiego zmuszają jak niewolników.Wracając do meritum Ty decydujesz co z tymi pieniędzmi robisz czy zarządzasz sam,czy np. nie masz predyspozycji to wynajmujesz pod konkretną pracę której oczekujesz profesjonalne grupy inwestycyjne.W zasadzie to tylko tyle i aż tyle......

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ