Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
PanPiotr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: PanPiotr »

Ustawiasz alarm gdy cena większa bądź mniejsza od x . Robisz to w terminalu alarmy , prawy przycisz myszy i utwórz alarm . lub ins na klawiaturze i już .

Awatar użytkownika
spekulant_fx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: spekulant_fx »

Witam,przeszukałem już kilkanaście postów z różnymi tematami i nie znalazłem odpowiedzi wiec postanowiłem zwrócić się z zapytaniem właśnie w tym miejscu do bardziej doświadczonych na tym forum:chodzi mi mianowicie o zamkniecie dwóch otwartych par walutowych w jednej chwili jednym kliknięciem,a drugie moje pytanie jest odwrotnością tego czy da się otworzyć dwie pary walutowe w tej samej chwili?Platforma na której chciałbym to zastosować to MetaTrader 4.Jeżeli jest taka możliwość to proszę o dokładną instrukcję krok po kroku co gdzie i jak.Dziękuje,pozdrawiam

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... c&start=20

Tutaj szwajcar umieścił jakieś skrypty do tego ;)
Pozdrawiam
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
spekulant_fx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: spekulant_fx »

Dziękuję daromanchester,przetestuje te skrypty jak już będzie otwarty rynek mam nadzieje że będą działać.Pozdrawiam

t34
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: t34 »

Witam
Mam dwa pytania odnosnie Meta Tradera:

1.Czy da sie przesunac czas w MT4?
Brzmi idiotycznie- opisuje wiec co chcialbym uczynic w tym programie.
Chcialbym przesunac sie, powiedzmy tydzien wstecz , nastepnie za pomoca klawiatury (lub przycisku) przeskakiwac do przodu o dany TF, tak aby dane pojawialy sie TYLKO do tego okresu (np. do 16:00, nastepny klik i wskakuje 17:00 itd).

2.Czy istnieje mozliwosc wydrukowania dluuuuuugiego wykresu?
Sa tzw lapacze ekranow, ktore potrafia zapisac obraz z calego aktywnego okna (calej zawartosci, bez wzgledu na to jaka czesc jest widoczna) - czy mozna to zrobic w MT dla zadanego okresu? Chodzi o wykres na malych TF w stosunkowo dlugim czasie - kilka kartek papieru, ktore pozniej sie polaczy, albo wydruk do wirtualnej drukarki w postaci PDF lub obrazu.

Probowalem znalezc rozwiazanie - ale nie jest to latwe, jak sie nawet nie potrafi zadac wlasciwego pytania :(

Awatar użytkownika
eco89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eco89 »

ad 1. dzięki klawiszowi F12 przesuwasz się o jedną świeczkę do przodu;

t34
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: t34 »

eco89 pisze:ad 1. dzięki klawiszowi F12 przesuwasz się o jedną świeczkę do przodu;
Dzieki!
Przy okazji - Shift+F12 cofa o jedna swieczke- przed chwila znalazlem.

Czy jest mozliwosc skladania "wirtualnych" zlecen?
Tzn. cofam sie o miesiac wczesniej, dokonuje "zakupu" danej pary ustawiajac SL i TP, a pozniej przeskakujac do przodu obserwuje co sie stanie.
Czy takie cos mozna zrobic na testerze strategii? Pewnie jest to banalne do zrobienia - ale niestety (albo na szczescie) nie mam pojecia o programowaniu w mql.

Awatar użytkownika
adamnaas
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: adamnaas »

Ostatnio zastanawiałem sie nad jedną rzeczą a mianowicie. W jakiej strefie czasowej najlepiej patrzec na świece H4 i dzienne bo jak wiadomo te zamykaja sie o innych porach w róznych strefach. Jest to dla mnie dosc ważne bo głownie sugerue sie tymi swiecami. stosuje Price Action. Nie stosuje zadnych wskazników. podglad na M15 do wyłapania dobrych miejsc na otwarcie pozycji. Ucze sie na koncie micro w Alpri UK. Oni maja GMT ale np. Londyn w czasie letnim jest w GMT+1, zimą jest w GMT. Ciżko mi to oganrnąć. US jeszcze inaczej. nie wspominajac o Azij. Moje rezulataty nie sa złe jak na poczatkującego, pewnie takze dzieki temu forum :D dzieki za pomoc.
Nie walcz z trendem, nie masz zielonego pojęcia kiedy się skończy ale pamiętaj, że każdy trend się kiedyś odwróci.

bbolss
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: bbolss »

ja tez mam pytanko
ostatnio dosc sporo walcze z roznymi skalpami
i generalnie chetnie bym "pocwiczył" przez weekend np czy teraz przez swieta
jest moze jakis symulator cyz cos takiego ktory np w czasie zeczywistym potrafił by puszczac wykres z ostatniego tygodnia np? skalpowac patrząc w historie to nie sztuka :D
z gory dzięki;]

FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

adamnaas pisze:Ostatnio zastanawiałem sie nad jedną rzeczą a mianowicie. W jakiej strefie czasowej najlepiej patrzec na świece H4 i dzienne bo jak wiadomo te zamykaja sie o innych porach w róznych strefach. Jest to dla mnie dosc ważne bo głownie sugerue sie tymi swiecami. stosuje Price Action. Nie stosuje zadnych wskazników. podglad na M15 do wyłapania dobrych miejsc na otwarcie pozycji. Ucze sie na koncie micro w Alpri UK. Oni maja GMT ale np. Londyn w czasie letnim jest w GMT+1, zimą jest w GMT. Ciżko mi to oganrnąć. US jeszcze inaczej. nie wspominajac o Azij. Moje rezulataty nie sa złe jak na poczatkującego, pewnie takze dzieki temu forum dzieki za pomoc.
Niestety na FX nie da się stwierdzić, która strefa czasowa jest najlepsza :)

Alpari jest w porządku w kwestii świec dziennych, bo są jednym z nielicznych brokerów z MT4, którzy nie mają denerwujących niedzielnych świeczek na wykresach - uważam, że to jest ważne w przypadku TF Daily, nawet jeśli stosujemy tylko Price Action to te świece niedzielne zaburzają nam widok. Z innych znanych mi brokerów bez niedzielnych świec jest jeszcze FxPro - w porównaniu do Alpari są lepiej zsynchronizowani z sesją nowojorską, bo zamknięcie świecy dziennej następuje u nich w momencie, który przyjmuje się zwykle jako zamknięcie Nowego Jorku, czyli godzina 23:00 naszego czasu - niektórzy nawet twierdzą, że właśnie ta strefa czasowa jest tą "właściwą" (właśnie ze względu na zamknięcie sesji nowojorskiej), ale tak jak napisałem nie da się jednak tego tak jednoznacznie stwierdzić :)

Generalnie uważam, że godziny otwarcia świec dziennych powinny być jakoś zsynchronizowane z "rytmem" funkcjonowania Forexu, który jak wiadomo startuje wieczorem w niedzielę, a kończy działanie późnym wieczorem w piątek polskiego czasu (w weekend co prawda też coś się dzieje np. chyba Oanda działa nieprzerwanie przez 7 dni w tygodniu, ale płynność musi być wtedy drastycznie niska, więc generalnie działa ten schemat niedziela wieczór - piątek wieczór), dlatego dobre będą świece dzienne startujące pomiędzy 21:00 a 2:00 polskiego czasu, a np. strefa czasowa nowojorska, w której świeca dzienna startuje o 6:00 naszego czasu nie będzie już tak dobra.

Jeśli chodzi o świece H4, to jeśli korzystasz tylko z Price Action, to myślę, że w sytuacji jakichś wątpliwości rozwiązaniem może być podglądanie jak sytuacja kształtuje się na H1.

bbolss pisze:ja tez mam pytanko
ostatnio dosc sporo walcze z roznymi skalpami
i generalnie chetnie bym "pocwiczył" przez weekend np czy teraz przez swieta
jest moze jakis symulator cyz cos takiego ktory np w czasie zeczywistym potrafił by puszczac wykres z ostatniego tygodnia np? skalpowac patrząc w historie to nie sztuka
z gory dzięki;]
Możesz użyć F12, albo skorzystać z rad, których koledzy udzielili mi w swoim czasie w tym wątku (jest tu też link do symulatora):
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=9265

ODPOWIEDZ