http://biznes.onet.pl/emerytalna-propoz ... rasa-detal
Do przemyślenia.......
Pozdrawiam.
Dodano po 2 godzinach 22 minutach:
UWAGA ważna informacja dla emigrantów.
http://emerytury.wp.pl/kat,7531,title,Z ... omosc.html
Proszę szczególnie zwrócić uwagę na to cytuję//
- Instytucje państw unijnych nie będą uwzględniały zagranicznych okresów ubezpieczenia lub zamieszkania krótszych niż rok, za które nie przysługują świadczenia na podstawie ustawodawstwa państwa w którym zostały przebyte, ///
Pozdro.
Dodano po 3 minutach:
Ps. nie dotyczy to osób które nabyły prawo do emerytury na na starych zasadach.
Dodano po 6 minutach:
Ps.
EWA BEDNARCZYK, wicedyrektor Departamentu Rent Zagranicznych w ZUS o emeryturach unijnych - Od 1 maja ZUS nie uwzględni okresu przepracowanego w krajach UE, wyliczając nową emeryturę obliczaną na podstawie składek z konta ubezpieczonego.
Myślę że teraz szczególnie muszą przemyśleć sprawę Polacy co wyjeżdzają do pracy na krótkie okresy.Niestety macie o czym myśleć.......
Zmiana systemu emerytalnego pod FOREX i bankowość inwestycyj
A ja mysle, ze nie maja o czym myslec, sprawa jest stosunkowo prosta, ci co jada srednio okresowo beda mieli uwzgledniona, ci co pojada dlugookresowo, raczej juz licza ze dostaa zagraniczna emeryture + polska, a Ci co jada krotkookresowo raczej nie trakuja tego w kategoriach "inwestycji" dlugookresowych i w kategoriach emerytury, a raczej w celu przyrobienia sobie troche grosza. Nie ma tu narawde wielkiej filzofii. Pomine juz fakt, ze czesc nawet nie mysli o tym aby zalatwic odpowiednie formalnosci, zeby taka emeryture, badz tez zeby ZUS uwzglednil ww. okres.zz pisze:Myślę że teraz szczególnie muszą przemyśleć sprawę Polacy co wyjeżdzają do pracy na krótkie okresy.Niestety macie o czym myśleć.......
Co do glownej Twojej mysli...Tez nie ma co przemyslac...To zwykla mysl puszczona, moze nawet wyborcza nic wiecej.... Beda przeciwnicy i beda zwolennicy jak zawsze...zz pisze:Do przemyślenia.......
A i tak wiekszość jedzie tam poprzez agencje na umowę o pracę tymczasową itp.LowcaG pisze:A ja mysle, ze nie maja o czym myslec, sprawa jest stosunkowo prosta, ci co jada srednio okresowo beda mieli uwzgledniona, ci co pojada dlugookresowo, raczej juz licza ze dostaa zagraniczna emeryture + polska, a Ci co jada krotkookresowo raczej nie trakuja tego w kategoriach "inwestycji" dlugookresowych i w kategoriach emerytury, a raczej w celu przyrobienia sobie troche grosza. Nie ma tu narawde wielkiej filzofii. Pomine juz fakt, ze czesc nawet nie mysli o tym aby zalatwic odpowiednie formalnosci, zeby taka emeryture, badz tez zeby ZUS uwzglednil ww. okres.

Przynajmniej ja często spotykam się z takimi doniesieniami .. relacjami.. o tym jak to się jedzie do UK. Ci co załatwili to spoko... ale nie ma co wierzyć, ze wszyscy wszystko wiedzą ...
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)
Dokłanie dlatego to ruszyłem.reptile pisze:ale nie ma co wierzyć, ze wszyscy wszystko wiedzą ...
Niestety tak nie jest.Nie rozumiesz powagi sytuacji.A ja mysle, ze nie maja o czym myslec, sprawa jest stosunkowo prosta, ci co jada srednio okresowo beda mieli uwzgledniona
Np. znajomi tak jeżdzą do pracy i z zapłaconych składek np. wychodziła by im emerytura 5 000 zł.A tak w tej sytuacji gdy np. zrobią minimalną emeryturę np. 400 zł i braknie im lat do minimum to np. z z 20 lat wyjazdów realnie przepracowali np. 10 lat to te dziesięć lat doliczą im do tej minimalnej i po minimalnej.... mimo że olbrzymie składki były płacone, natomiast 4600 zł miesięcznie pójdzie się paść na łąkę ku chwale elit........i elitek....
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
Hm..z jakich skladek? Z jakiego kraju? Gdzie placonych? Skad 5000zl? Jaka forma zatrudnienia? Jaki czas? Malo danych.zz pisze:Np. znajomi tak jeżdzą do pracy i z zapłaconych składek np. wychodziła by im emerytura 5 000 zł.
Ty mowisz cos na faktach, czy teoretyzujesz? Bo nie wiem jak sie do tego odniesc. Skoro to dziala od teraz, to widze ze teoretyzujesz.zz pisze:braknie im lat do minimum to np. z z 20 lat wyjazdów realnie przepracowali np. 10 lat
Napsano:
Nie czytalem tych dyrektyw (Ty jak sadze tez), wiec sie nie wypowiadam szczegolowo, ale z tego latwo wnioskowac ze jezeli bym pracowal 11 miesiecy tu 11 tam, i tak przez 20 lat, to latwo udowodnic ze maja one zaczenie.Instytucje państw unijnych nie będą sumowały okresów ubezpieczenia lub zamieszkania ani też proporcjonalnie obliczały wysokość świadczenia, jeśli nie mają one znaczenia dla ustalenia świadczenia.
Z drugiej strony, jesli wiem ze sa takie przepisy to bede elastyczny i bede tak pracowal zeby mi sie wszystko liczylo...
Podsumowujac:
Jak w 90% robisz z igly widly..
Cytuję "ZUS wyliczy emeryturę minimalną, uwzględniając pracę w kraju UE"Z drugiej strony, jesli wiem ze sa takie przepisy to bede elastyczny i bede tak pracowal zeby mi sie wszystko liczylo...
Gazeta Prawna | 23.04.2010 | 07:00
(fot. Jupiterimages)
EWA BEDNARCZYK, wicedyrektor Departamentu Rent Zagranicznych w ZUS o emeryturach unijnych - Od 1 maja ZUS nie uwzględni okresu przepracowanego w krajach UE, wyliczając nową emeryturę obliczaną na podstawie składek z konta ubezpieczonego.
Powtarzam minimalną.Co do elastyczności to większość znajomych ma umowy na 2-6-8 miesięcy więc nie jest łatwo zrobić z tego elastycznośc....
Co z tego że od teraz jak w tej sytuacji prawo działa wstecz ponieważ na dobrych starych zasadach pjdą osoby które nabyły prawo nastarych zasadach czyli w większośći urodzonych przed 1948 roku....Ty mowisz cos na faktach, czy teoretyzujesz? Bo nie wiem jak sie do tego odniesc. Skoro to dziala od teraz, to widze ze teoretyzujesz.
Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale skoro idea jest taka, ze nowa emerytura ma byc obliczana wlasnie na podatwie skladek z konta ubezpieczonego. To dlaczego miala by byc uwzgledniania praca za granica... moze cos pomieszalem ale dla mnie ma to sens. I teraz placac skladki za granica powinienem sie ubiegac tam o jakies swiadczenia (jezeli mi przysluguja) czyli wszystko jest okEWA BEDNARCZYK, wicedyrektor Departamentu Rent Zagranicznych w ZUS o emeryturach unijnych - Od 1 maja ZUS nie uwzględni okresu przepracowanego w krajach UE, wyliczając nową emeryturę obliczaną na podstawie składek z konta ubezpieczonego.
Nie oceniam tego czy to jest dobre czy złe.Z punktu widzenia budżetu dobrze.Z perspektywy moich znajomych to oznaczać będzie katastrofę.Tym bardziej że żyjemy w globalnym świecie i nie Masz gwarancji że jutro nie będziesz np. pracował w Norwegi czy innym kraju UE.LowcaG pisze:teraz placac skladki za granica powinienem sie ubiegac tam o jakies swiadczenia
Pozdrawiam.
Coś nieprawdopodobnego........
http://biznes.onet.pl/suchocka-roguska- ... news-detal
Uważam że forumowiczom powinno dać to do myślenia......
Pozdrawiam.
Dodano po 1 minutach:
Ps. proszę zwrcić uwagę na ten post
Odchodzi w pospiechu , aby nie objęły ja nowe zasady...
~T56
dzisiaj, 19:58
które funduja jej koledzy z PO i PSL-u . Do 70 roku zycia . Tylko kto w tym kraju dozyje . I oto chodzi.
http://biznes.onet.pl/suchocka-roguska- ... news-detal
Uważam że forumowiczom powinno dać to do myślenia......
Pozdrawiam.
Dodano po 1 minutach:
Ps. proszę zwrcić uwagę na ten post
Odchodzi w pospiechu , aby nie objęły ja nowe zasady...
~T56
dzisiaj, 19:58
które funduja jej koledzy z PO i PSL-u . Do 70 roku zycia . Tylko kto w tym kraju dozyje . I oto chodzi.
http://emerytury.wp.pl/kat,2752,title,4 ... caid=1a146
To mówi ekspert......żałosne...
Tutaj jest coś o co mi chodzi
emerytura wyniesie nominalnie 1200, ale realnie 400 zł
W obliczeniach Pawlaka nie ma błędu. Rzeczywiście jeżeli przez 40 lat będziemy co miesiąc odkładać 120 zł na 5% to po 40 latach uzbieramy ok. 182600 zł. Ponieważ średnia życia na świecie rośnie w tempie ok. 0.2 / rok, a obecnie w Polsce mężczyzna żyje 71.2 lat można założyć, że przeciętny emeryt będzie pobierał świadczenia przez ok. 14 lat (od 65 do 79 roku), czyli jakieś 170 miesięcy. 182600/170 daje ok. 1080 zł, ale trzeba uzwględnić, że zgromadzony kapitał nie jest wypłacany od razu tylko jeszcze pracuje. Stąd kwota emerytury może wynieść nominalnie ok. 1200 zł.
Trzeba jednak pamiętać, że istnieje jeszcze inflacja. Zakładając inflację na poziomie 3% rocznie, po 40 latach pieniądze będą miały ponad 3 razy mniejszą wartość. Zatem realna emerytura (na dziejszą wartość nabywczą) będzie poniżej 400 zł.
Jeszcze gorzej wygląda to w przypadku kobiet, które pracują krócej a żyją znacznie dłużej (obecnie 80 lat). Kobieta po 35 latach pracy uzbiera 136500 zł, ale emeryturę będzie pobierać przez 28 lat (od 60 do 88 roku), czyli 336 miesięcy. Da to emeryturę rzędu czterystu kilkudziesięciu złotych nominalnie, a realnie jakieś 200 zł.
Podane wyżej wartości mogą być jeszcze niższe, ponieważ średnia życia obejmuje wszystkich także tych, którzy emerytury nie dożyją. Dlatego osoba, która dożyje wieku emerytalnego statystycznie będzie żyła jeszcze dłużej niż podane wyżej średnie.
Do przemyślenia.....
Pozdrawiam.
To mówi ekspert......żałosne...
Tutaj jest coś o co mi chodzi
emerytura wyniesie nominalnie 1200, ale realnie 400 zł
W obliczeniach Pawlaka nie ma błędu. Rzeczywiście jeżeli przez 40 lat będziemy co miesiąc odkładać 120 zł na 5% to po 40 latach uzbieramy ok. 182600 zł. Ponieważ średnia życia na świecie rośnie w tempie ok. 0.2 / rok, a obecnie w Polsce mężczyzna żyje 71.2 lat można założyć, że przeciętny emeryt będzie pobierał świadczenia przez ok. 14 lat (od 65 do 79 roku), czyli jakieś 170 miesięcy. 182600/170 daje ok. 1080 zł, ale trzeba uzwględnić, że zgromadzony kapitał nie jest wypłacany od razu tylko jeszcze pracuje. Stąd kwota emerytury może wynieść nominalnie ok. 1200 zł.
Trzeba jednak pamiętać, że istnieje jeszcze inflacja. Zakładając inflację na poziomie 3% rocznie, po 40 latach pieniądze będą miały ponad 3 razy mniejszą wartość. Zatem realna emerytura (na dziejszą wartość nabywczą) będzie poniżej 400 zł.
Jeszcze gorzej wygląda to w przypadku kobiet, które pracują krócej a żyją znacznie dłużej (obecnie 80 lat). Kobieta po 35 latach pracy uzbiera 136500 zł, ale emeryturę będzie pobierać przez 28 lat (od 60 do 88 roku), czyli 336 miesięcy. Da to emeryturę rzędu czterystu kilkudziesięciu złotych nominalnie, a realnie jakieś 200 zł.
Podane wyżej wartości mogą być jeszcze niższe, ponieważ średnia życia obejmuje wszystkich także tych, którzy emerytury nie dożyją. Dlatego osoba, która dożyje wieku emerytalnego statystycznie będzie żyła jeszcze dłużej niż podane wyżej średnie.
Do przemyślenia.....
Pozdrawiam.