Dobry broker z opcjami

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
stophouse
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: stophouse »

Podejście, które próbuję zastosować jest następujące;
Opcje należy sprzedać gdy są drogie, a kupić gdy są tanie.
Aby nie zaprzątać sobie głowy ew. kierunkiem ruchu postanowiłem, że sprzedawać lub kupować będę tylko strangle, straddle lub digital range.

Pytanie jak określić, czy jest tanio, czy drogo?
Jeśli sprzedaję tygodniowe straddle to zyskam, jeśli tygodniowa świeczka będzie krótsza niż łączna otrzymana premia.
No to pomyślałem sobie, że mogę porówanać oferowaną premię z długością świeczek tygodniowych w historii i zobaczyć jaki byłby wynik, gdybym co tydzień sprzedawał straddle z daną premią.
Podobnie mogę sprawdzić jaki wynik dawałoby sprzedawanie/kupowanie sprzedawanie strangle i opcji binarnych.
Jak widzę, że coś w ostatnim okresie daje dobry zysk, no to mogę tym zagrać.
XTB daje możliwość wystawienia opcji na ~30 instrumentów. Odpadają pary ze złotówką i koroną czeską - ogromny spread. Raczej odpadają też opcje vanilia na niektóre surowce - ze względu na to, że nawet 0,1 lot to duża kwota. To i tak zostaje ze 20 pare instrumentów, gdzie można poszukać okazji. Myślę, że każdego tygodnia ze 3-4 instrumenty dadzą okazję.
Wydaje mi się, że proste porównanie aktualnej ceny z tym, co się działo dajmy na to w ostatnich 3 miesiacach jest sensowniejszym podejściem niż budowanie scenariuszy, co może się zdarzyć w nadchodzącym tygodniu.

W załączniku zzipowany plik Excella do wyceny według powyższego opisu dla EURUSD.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2010, 12:19 przez stophouse, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

stophouse pisze:Dałbym załącznik z przykładem wyceny, ale pliki Excell i OpenOffice są zabronione.
Pytanie do moderatora, czy mogę to obejść zmieniająć rozszerzenie pliku, dając plik spakowany, czy jeszcze jakoś inaczej.
ZIPy, RARe nie są, mozna tak a jak się nie mieści to na jakiś portal typu rapidshare
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

filipej
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: filipej »

stophouse kiedys analizowalem takie zagrania ale na ED i wyniki ktore otrzymalem nie byly zadowalajace. Problempolega oczywiscie na tym aby slusznie okreslic zmiennosc w danym czasie.

Jak zapewne wiesz cena opcji zalezy m.in. odzmiennosciinstrumentu bazowego i czasu do wygasniecia. Wiec sobie pomyslalem tak.... skoro ceny opcji ksztaltuja sie nastepujaco:

- dzienna (28 godz. do wygasniecia) 44 pipsow
- 7 dniowa 78 pip.
- 14 dniowa 111 pip.

to wniosek taki iz najlepiej sprzedawac opcje "krotkoterminowe", a kupowac te z dluzszym terminem. Poniewaz np. gdyby tak porownac opcje 1 dniowa do 14 dniowej to: 14 (dni) * 44 (pip) = 616 pipsow. Jednak to byloby zbyt proste poniewaz dochodzi nam wiele innych czynnikow, ale mimo wszystko ja dla zabezpieczen pozycji na rynku spot kupuje opcje 2-3 tygodniowe i zazwyczaj cala pozycja jest zamykana w ciagu 7 dni, to sie bardziej oplaca niz opcja 7 dniowa.

Jednak to czy opcja jest droga (przewartosciowana) czy tania (niedowartosciowana) mozna wycenic ze wzoru, ale teraz tak sobie mysle... skoro opcja jest droga jeslijest duza zmiennosc na rynku to moze warto wtedy sprzedac np 3 tygodniowe opcje call i put z terminem wygasniecia (dla przykladu) 15 maj,zaczekac x dni az rynek sie uspokoi i bedzie niska zmiennosc i wtedy kupic opcje opcje z ta sama cena strike i tym samym dniem wygasniecia, ciekaw jestem czy otrzymana premia pokrylaby koszt zakupu i czy cos jeszcze zostanie.... chyba byloby zbyt pieknie bioracpod uwage spread... ale sprawdze to.

Daj znac co Ci wyszlo z tych analiz.

stophouse
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: stophouse »

Ja często otrzymuję wynik, że cena opcji jest taka, że nie warto ani kupować, ani sprzedawać. Ale czasami nie. Jak w załączonym powyżej przykładzie.

Jest taka strategia sprzedaj krótkookresową ATM i kup taką samą na dłuższy okres.
Bo krótkookresowa ma wyższą premię/dzień. Czas upływa - z każdym dniem ubywa więcej premii na opcji sprzedanej niż na kupionej (z założeniem, że cena nie odjechała daleko). Jak sprzedana opcja wygaśnie blisko ATM, to pozbywamy się drugiej opcji po aktualnej cenie.
Jeśli cena wejdzie w ITM lub mamy głębokie OTM, to ceny opcji się zrównają (prawie). Jeśli ITM, to zamykamy obie opcje. Jeśli OTM, to zamykamy sprzedaną i liczymy, że może cena wróci bliżej ATM dla drugiej opcji i wtedy zamykamy.

Spotkałem się z czymś takim, to się chyba nazywa option spread. Ale nie grałem tym.

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

Witam, szybkie pytanko. Który brok oferuje opcje na parę GBPPLN ? TMS nie ma, dzis sie dowiedzialem. Czy ktos kojarzy zeby XTB lub IDMSA mial w ofercie?
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Noob »

Moim zdaniem nie ma żadnej sensownej opcji gry na opcjach waniliowych w Polsce :wink:
Nie zagłębiałem się w pliki kolegi, który coś przesłał, ale z tego co wiem to nie ma możliwości zrobienia arbitrażu między XTB a Saxo, oczywiście to samo dotyczy się IB Saxo, czyli TMS i IDMSA.

Z tematów okołoforexowych to powiem wam, że ostatnio jestem zafascynowany grą na EUR/USD i GBP/USD przez buka bet365. Coś im tam poważnie leży w modelach oceny zmienności. W ogóle wydaje mi się, że jeżeli chodzi o FXy to różnego rodzaju egzotyki - binarne, bariery, itd. są dla odbiorcy z Polski dużo ciekawsze niż wanilie przy tych spreadach, które sa na rynku, bo po prostu nie ma dla nich sensownych modeli.

Awatar użytkownika
cf16
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: cf16 »

Nievinny pisze:Delty będą takie same bo opcje ATM zawsze maja delta = 50.
nieprawda. sa bliskie 0.5 ale nie rowne, sprawdz wzor na delte. tylko tzw. delta forward jest rowna 0.5 i tylko w konwencji delta neutral, ale to w sumie malo istotne. co do calego tego pomyslu; czy nie zwrociliscie uwagi ze kwotowania pomiedzy tymi brokerami (z pierwszego obrazka w tym poscie) sa rozne o 30 punktow zarowno dla bid jak i offer, pewnie te 30 sa doliczane w ktoryms momencie dalej.

ODPOWIEDZ