Bolinger bands trend follower ea

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Mario90
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mario90 »

Ostatnio miałem trochę czasu, by potestować nowe pomysły na systemy transakcyjne. Ciekawe wyniki uzyskałem, programując strategię, która otwiera pozycję zawsze, kiedy wykres godzinowy zamknie się powyżej górnej wstęgi, sl kroczacy po dolnej wstędze, działa tylko dla zamknięcia świec. Prezentuję wyniki out-of-sample, system był optymalizowany na wcześniejszych danych. Polecam testy z innymi parametrami.

Myślę, że system ma jakies perspektywy.

Dodano po 2 minutach:

Nie mogę dodać raportów testów... Wrzucę wykresy linii kapitału.

Dodano po 7 minutach:

Parametry po zoptymalizowaniu: 2 odchylenia standardowe, okres: 48.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

może napisz coś takiego :) Penetracja górnego BB czyli trend wztostowy. Kupujemy na dolnym BB w trendzie up i zamyakmy na górnym. Trend może być wyznaczany za pomocą MACD.

MACD pozytywna dolny BB otwieramy longa :D
vice versa dla sell
Yaaa man

Mario90
Bywalec
Bywalec

Rzadko w trendzie kurs dotyka dolną wstęgę, jeśli to się stanie, bardziej prawdopodobne jest odwrócenie trendu.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Mario,

W optymalizacji wyszło Ci 48 dla tych wszystkich instrumentów? Nie znam niestety BB więc muszę spytać: jakie zakresy period/deviation mają sens przy optymalizacji? Myślę, że fajnie by było dodać jakiś MM ;)

Pozdrawiam
Obrazek
Unfortunately, more to come

Mario90
Bywalec
Bywalec

Oczywiście na historii można wyszukać lepsze długości okienka dla poszczególnych instrumentów, ale wg mnie to be sensu. Ustawiając jedną długość dla wielu instrumentów posługujemy się analogią, a nie indukcją, jak pisał Keynes. Poza tym z mojego doświadczenia wynika, że systemy, które historycznie zarabiały na wielu istrumentach, zarabiają również forward.

Średnia długosci 48 i (Std.dev=2) pozwalała zarabiać na tych rynkach zarówno na próbie optymalizacyjnej, jak i na weryfikacyjnej, choć nie zaprzeczam, że inne parametry mogłyby dać lepsze rezultaty, choć, wg mnie, bardziej niepewne.

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

Mario90 pisze:Rzadko w trendzie kurs dotyka dolną wstęgę, jeśli to się stanie, bardziej prawdopodobne jest odwrócenie trendu.
sygnał generowny gdy:

MACD dodatnie dolny BB =>long
MACD ujemne górny BB =>short

załączniki pokażą o co chodzi :D

na wykresach są też straty ale RR jest duże :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Yaaa man

ODPOWIEDZ