Ok, a teraz taka ważna uwaga dla początkujących. Chodzi o dane fundamentalne i sposób ich czytania. Otóż jeśli poprzedni miesiąc np non farm payrolls wynosił -30 a forecast wynosi 190, to nie znaczy zawsze, że czeka nas olbrzymi skok ceny ponieważ różnica tych wartości jest taka duża. Chodzi o to w jakim stopniu forecast zostanie wypełniony. Tak jak w przykładzie, jeśli forecast był na 190 to gdy wyjdzie 190 będzie znakiem że nic ważnego się nie stało, w zależności od rodzaju danych ruch będzie w górę lub w dół ale bez wielkiego HURA. Za to jeśli wartość wyjdzie na 100, to pomimo że jest lepsza na 130 od poprzedniego miesiąca, nie spełnia jednak oczekiwań, co prowadzi do negatywnych reakcji i większego ruchu ceny. Postanowiłem to wyjaśnić bo często widzę pytania, dlaczego wyszły dobre dane a ruchu nie było albo poszedł w przeciwnym kierunku. 1. jakie to dane i czego dotyczą, jaki mają wpływ na gospodarkę 2. czego się spodziewamy a jakie jest prawdopodobieństwo osiągnięcia forecastu, najlepiej posiłkować się codziennie aktualizowanymi wiadomościami gospodarczymi któregoś z dużych braci np. Google, Yahoo itp. Dobry moment żeby o tym napisać bo dziś takie dane mają wyskoczyć. Pozdrawiam
No i ładnie, właśnie przyszedł e-mail z potwierdzeniem nagrody od Admirali : ) czekam na next etap. A teraz korzystając, że nareszcie się osiedliłem w jednym miejscu na dłużej czas zrobić porządki na PC, przesiać niepotrzebne wskaźniki, ea i inny syf i przygotować, zrobić porządny template i pograć troszke w tygodniu
BUY EUR/USD 1,3500 t/p1,3530 s/l 1,3470 , na zatkanie luki w EUR/GBP i RGR na EUR/USD , może oczekujący sell 1,3530 z s/l na 1,3580 i t/p 1,3400
I nadal na ten tydzień BUY AUD/USD, bo ta para lubiła podążać w ślady za USD/JPY. czekam na breakout
EUR/USD zamknięty buy na +30pkt, minięte zlecenie sell skasowane, sell po cenie 1,3480 EUR/USD, s/l 1,3515, t/p 1,3350. Dokładam do AUD/USD przy 9205 t/p nadal 9350 i s/l 9170.
Zmniejszam s/l na AUD/USD nie podoba mi się konsolidacja między 9170 i 9215 i korelacja delikatna ze spadkiem na EUR/USD, s/l 9180