Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
Mam pytanie;)
O co chodzi z tym kwotowaniem
U jednego brokera kwotowanie jest do 5 miejsca po przecinku 1,55555
a u innych do 4 1,5555
Mowie oczywiście o parach bez JPY
Zaintrygowało mnie to bo np u AM na koncie demo dałem sell i potem np SL na 40 i "kopiuj jako" (wiecie o co chodzi) i mi ustawiało dosyć daleko na 40 pips SL a u np Alpari na demo jak dałem 40 to mi ustawiło bardzo blisko musiałem dopiero dać na 400 wtedy było podobnie jak u AM
czym to się rożni i jakie to ma znaczenie?
O co chodzi z tym kwotowaniem
U jednego brokera kwotowanie jest do 5 miejsca po przecinku 1,55555
a u innych do 4 1,5555
Mowie oczywiście o parach bez JPY
Zaintrygowało mnie to bo np u AM na koncie demo dałem sell i potem np SL na 40 i "kopiuj jako" (wiecie o co chodzi) i mi ustawiało dosyć daleko na 40 pips SL a u np Alpari na demo jak dałem 40 to mi ustawiło bardzo blisko musiałem dopiero dać na 400 wtedy było podobnie jak u AM
czym to się rożni i jakie to ma znaczenie?
kamel różni się to tym, że u jednego broka dokładność jest mniejsza, u drugiego większa.
Praktycznie to tak :
- u 5 cyfrowego ustawiasz SL na 35005
- u 4 cyfrowego ustawiasz SL na 3500
Cena dojdzie do 3500 i zamyka Ci u pierwszego, u drugiego nie
.
U 5 cyfrowego możesz zamknąć zlecenie na plus jak masz na plusie 0,00001 pips.
U 4 cyfrowego dopiero jak masz 0,00010 pips.
Praktycznie to tak :
- u 5 cyfrowego ustawiasz SL na 35005
- u 4 cyfrowego ustawiasz SL na 3500
Cena dojdzie do 3500 i zamyka Ci u pierwszego, u drugiego nie

U 5 cyfrowego możesz zamknąć zlecenie na plus jak masz na plusie 0,00001 pips.
U 4 cyfrowego dopiero jak masz 0,00010 pips.
Niechlujne, pozbawione interpunkcji i pełne błędów wiadomości to tak, jakbyś komuś np. postawił piwo w usyfionym, klejącym się kuflu z pływającą muchą w środku i tłumaczył się, że masz problemy z myciem naczyń...
- klonmarcin
- Maniak
Z tego co pamiętam to są jakieś obligacje rządu Niemiec lub coś podobnego.robs pisze:Co to jest Bund?

Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
http://www.forexfactory.com/calendar.phpgrabarzyk pisze:Witam.
Dzisiaj miałem okazję wyleszczyć się w czasie publikowania danych makro, więc mam następujące pytanie: skąd mogę dowiedzieć się kiedy takie dane są publikowane? Może jest jakiś wskaźnik do MT który informuje, że zbliża się godzina publikacji danych?
pozdrawiam
Piotr
Ps. pytanie było wielokrotnie wałkowane na forum.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein
Albert Einstein
- daromanchester
- Przyjaciel Forum
Witajcie!
Nie jestem od wczoraj na forexie, ale dopiero dzisiaj zdałem sobie sprawę z czegoś co nie daję mi spokoju:
Załóżmy, że stwierdzam że funt będzie się osłabiał do jena.
Czyli zajmuję pozycję S na GBPJPY (spread 5 w AM), tj. kupuję jeny, sprzedaję funty.
Można to też zrobić naokoło:
USDJPY S (spread 1)
kupuję jeny, sprzedaję dolary
GBPUSD S (spead 2)
sprzedaję funty, kupuję dolary
Nie było by w tym nic ciekawego, gdyby nie to, że kombinując spread wychodzi tańszy (w tym wypadku o 40%!). Wiem, że pips pispowi nierówny nawet przy tym samym locie, do tego dochodzą pkty swapowe.... ale nie odnosicie wrażenia, że broker nakłada extra koszt za to, że możemy wykonać tą operację jednym kliknięciem myszy? Ewentualnie biorąc po uwagę zmienność funt-yen broker może nie chce, aby prowizja była zbyt niska?
Czy da się to skutecznie wykorzystać? Może znacie jakieś skrypty, które robiłyby tą kombinację jednym klawiszem?
edit:
Patrzę teraz na AM i spread na geju w tej chwili 10, na kablu i u/y standardowy, co jeszcze bardziej zachęca do kombinowania...
Nie jestem od wczoraj na forexie, ale dopiero dzisiaj zdałem sobie sprawę z czegoś co nie daję mi spokoju:
Załóżmy, że stwierdzam że funt będzie się osłabiał do jena.
Czyli zajmuję pozycję S na GBPJPY (spread 5 w AM), tj. kupuję jeny, sprzedaję funty.
Można to też zrobić naokoło:
USDJPY S (spread 1)
kupuję jeny, sprzedaję dolary
GBPUSD S (spead 2)
sprzedaję funty, kupuję dolary
Nie było by w tym nic ciekawego, gdyby nie to, że kombinując spread wychodzi tańszy (w tym wypadku o 40%!). Wiem, że pips pispowi nierówny nawet przy tym samym locie, do tego dochodzą pkty swapowe.... ale nie odnosicie wrażenia, że broker nakłada extra koszt za to, że możemy wykonać tą operację jednym kliknięciem myszy? Ewentualnie biorąc po uwagę zmienność funt-yen broker może nie chce, aby prowizja była zbyt niska?
Czy da się to skutecznie wykorzystać? Może znacie jakieś skrypty, które robiłyby tą kombinację jednym klawiszem?
edit:
Patrzę teraz na AM i spread na geju w tej chwili 10, na kablu i u/y standardowy, co jeszcze bardziej zachęca do kombinowania...