Sagittarius - rzućcie okiem...

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
gooly
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: gooly »

Chciałbym podzielić się pomysłem którego fragmenty pisałem już w kilku wątkach i postanowiłem to zebrać do kupy.

Otóż poniższy system bazuje wyłącznie na znanych dobrze wszystkim pospolitych wskaźnikach. Potrzebne nam będą MA 14 (na screenach linia fioletowa), MA 100 (linia żółta) oraz Parabolic Sar o wartościach Step 0.02 i Maximum 0,2 (czerwone kropki . :roll: )

Wszystko to mamy jako standard w MT4 więc żeby ułatwić zadanie dorzucam także spakowany gotowiec w postaci szablonu.
W celu ułatwienia pracy dorzuciłem także wskaźnik pokazujący aktualny trend oraz zegar odliczający czas do zamknięcia świeczki.

BUY SIGNAL (Screen USDJPY)

Świeczka zamyka się NAD MA100 i MA14 a PSar zaznaczył kropkę pod wykresem!!!

SELL SIGNAL (Screen EURUSD i GBPUSD)

Świeczka zamyka się POD MA100 i MA14 a PSar zaznaczył kropkę nad wykresem!!!

Przy otwieraniu pozycji nie bez znaczenia jest także panujący trend, więc jeśli gramy na np. H1 (bo tak mi się wydaje jest najrozsądniej i bezpiecznie) dobrze jest posiłkować się trendem z H4 co zwiększy nasze szanse na odniesienie sukcesu.
TP i SL według własnego zdania i poziomu chciwości :) 8)

System starałem się opisać jak najbardziej łopatologicznie żeby nawet pięcioletni trejder mógł z niego skorzystać.

Może ktoś doceni moją pracę i wymyśli do tego jakiś automacik na testy...
Pozdrawiam i czekam na wieści z pola walki o skuteczności systemu bo tego jeszcze nie zdążyłem zrobić, choć wygląda obiecująco.

Dodano po 47 sekundach:

Jeszcze TPL

Dodano po 2 minutach:

Aha. Oczywiście sygnały do wejść zaznaczyłem na screenach strzałkami :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

Witam,

Te średnie to są simple, exponential czy linear weighted ?
Nie ściągałem template a chcę je sobie na szybko cisnąć na wykres.

Pozdrawiam, J.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Awatar użytkownika
gooly
Stały bywalec
Stały bywalec

Sorry że nie dodałem. Średnie są simple.

Awatar użytkownika
st5efan
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: st5efan »

Ja myśle że spokojnie można wchodzić np. w longa jak psar jest pod świeczką a cena przebiła SMA 14. Z wykresu wynika że na przecięcie z SMA 100 to i tydzień trzeba czekać. :wink: A EA na średnie to gdziś tu było tylko że bez sar'a

Awatar użytkownika
gooly
Stały bywalec
Stały bywalec

No zgadza sie, ale mój sposób jest jednak bezpieczniejszy. Generuje może mniej sygnałów ale za to pewniejszych. Chociaż to przeciez kwestia indywidualnego podejscia.

Awatar użytkownika
st5efan
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: st5efan »

No tak na historii fajnie wszysko wygląda ale real 100% pewności nie daje. Tylko testy w takim razie będą długo trwać . Ale jak sie wejdzie z grubej rury to i profit na poziomie może być :lol:

Awatar użytkownika
gooly
Stały bywalec
Stały bywalec

Ja ten sposób obserwuję juz jakiś czas. Statystyk co prawda jakichś głębokich nie prowadziłem ale o ile pamietam i z historii zawieranych transakcji i z obserwacji to kojarzę że w ciągu miesiąca na jednej parze system generuje ok 10-14 sygnałów z czego 7-9 wychodzi sporo na plus. Ja gram tym najczęsciej na H1 na gbpusd, eurusd ale dobre są w sumie wszystkie pary z usd z małym spreadem. Ustawiam SL na 25 i Trailing Stop na 25. Staram się też grać zgodnie z trendem wyznaczonym na H4 przez MA100 i wtedy na plus wychodzi jakieś 80%-85% pozycji.
Dlatego też pisałem o tym żeby system chętni testowali i dzielili sie wnioskami.

Awatar użytkownika
gooly
Stały bywalec
Stały bywalec

st5efan pisze:Ja myśle że spokojnie można wchodzić np. w longa jak psar jest pod świeczką a cena przebiła SMA 14. Z wykresu wynika że na przecięcie z SMA 100 to i tydzień trzeba czekać. :wink: A EA na średnie to gdziś tu było tylko że bez sar'a
Zawsze dla zwiekszenia ilosci sygnałów można zmienić MA100 na MA75 :) sygnałów wiecej a bezpieczenstwo wciaz spore

ODPOWIEDZ