Pytanie na czym opierasz teorię, że istnieje sposób na to, żeby zapobiec kryzysom, a nie że są one nieuniknioną częścią cykli koniunkturalnych.reptile pisze: To gdzie byli Ci mądrzy ekonomiści z USA przed kryzysem, w trakcie i czy będą przed następnym ?![]()
A może to oni go stworzyli.. w końcu bankier ekonomista to dość bliskie fachem persony.
Gdzie jest więc ekonomiczna równowaga ?
EKONOMIA - krytyka, zapraszam każdy może ...
Re: Po co nam ekonomiści ?
- Seneszal26
- Pasjonat
Nie napewno nie jest durneNievinny pisze:Może durne pytanie z mojej strony, ale rozumiem, że jest to coś w kierunku ekonomii fizycznej? Tzn. połączeniu ekonomii z fizyką.I czy to nie jest przypadkiem UW?

Nie to nie jest UW.
Natomiast jeżeli chodzi o nowe wzory i różne wskażniki to związane są one z takimi pojęciami jaki analiza szeregów czasowych, zmienna skokowa .Dodatkowo dodam, że na przykład w przedsiębiorstwach paradoksalnie mniej istotnych informacji zawiera bilans niż analiza przepływu pieniędzy na działalność inwestycyjną w krótkich przedziałach czasu ( co najmniej badanie kwartalne).To już wszystko co wiem w tym temacie.Postaram się zebrać więcej informacji, to będzie trudne ale coś się wykombinuje

Informacje chaos tworzące...
Na wnioskach odwrotnych dla rynku efektywnegoNoob pisze:Pytanie na czym opierasz teorię, że istnieje sposób na to, żeby zapobiec kryzysom, a nie że są one nieuniknioną częścią cykli koniunkturalnych.

http://mises.pl/2687/rothbard-dlaczego- ... unkturalne
* rządy, władza w tym BC przede wszystkim "bawią" się informacją, to zmusza graczy do reakcji, prowadzone modele gospodarcze nie uwzględniają na wolnym rynku (który w sumie nie istnieje) zabezpieczeń przed ryzykiem zmian. Wg mnie brakuje właściwych instrumentów dla właściwych rynków, które pozwalałyby zachować neutralność. Oczywiście wszystko w kierunku wykluczania spekulacji finansowej... potrzebna jest zmiana sposobu realizacji zysków jaka obecnie dominuje. Że znowu utopia ? Zrobić z nieracjonalnego rynku racjonalny?
Ja tam postuluje za NWO

Ostatnio zmieniony 15 mar 2010, 23:35 przez reptile, łącznie zmieniany 1 raz.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)
Protestuję, skoro na FX są udokumentowane obroty i potwierdzone przez bank w Bazylei ok. 3-4 Bln $ dziennie to z czystym sumieniem mogę stwierdzić że jest to wolny rynek i w sumie istnieje naprawdę ....w Polsce też to będzie.....prędzej czy póżniej..... czy się to komuchom podoba czy nie Zgodzę się natomiat z tym że jest to bardzo... bardzo...trudny temat.reptile pisze:prowadzone modele gospodarcze nie uwzględniają na wolnym rynku (który w sumie nie istnieje) zabezpieczeń przed ryzykiem zmian
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
Pytałem, bo na UW też pojawił się pomysł, by połączyć te dwie dziedziny i stworzyć przedmiot podobny do tego, o którym wspominasz. Od planów do realizacji długa droga, ale mówią, że fizyka ekonomiczna może być przyszłością.
W sumie tak samo kiedyś mówiono i finansach behawioralnych...
W sumie tak samo kiedyś mówiono i finansach behawioralnych...
Trade what you see, NOT what you hear or think
Ekonomia,rynek walutowy itp/ to filary naszego życia czy tego chcemy czy nie.Przeczytałem i zanalizowałem w the ekonomist artykuł Międzynarodowego Funduszu walutowego i niestety Drodzy Forumowicze szykuje się nam rewolucja w ekonomi i to nie w przenośni tylko dosłownie.
Pozdrawiam.
Ps. proszę wszystkich forumowiczów o zapoznanie się z tym artykułem ponieważ oznacza to dla nas tyle że rynki finansowe niestety staną się sto razy trudniejsze niż obecnie i nie w przenośni lecz dosłownie.......
Dodano po 2 minutach:
artykuł dotyczy rozwiązań inflacyjnych aby pobudzić gospodarki i rozwiązać sprawę długu publicznego.
Pozdrawiam.
Ps. proszę wszystkich forumowiczów o zapoznanie się z tym artykułem ponieważ oznacza to dla nas tyle że rynki finansowe niestety staną się sto razy trudniejsze niż obecnie i nie w przenośni lecz dosłownie.......
Dodano po 2 minutach:
artykuł dotyczy rozwiązań inflacyjnych aby pobudzić gospodarki i rozwiązać sprawę długu publicznego.
Jestem naprawdę zaskoczony.Ekonomia zmienia się nam o 180 stopni i co? żadnej dyskusji?.
Dobra...zaczynam pierwszy.......
Po analizie dokumentu Międzynarodowego Funduszu Walutowego nasuwają się następujace wnioski.Podniesienie BC celu inflacyjnego o 100% oznacza istotny wzrost stóp procentowych i jak zaleca MFW chodzi o to aby w razie potrzeby była duża przestrzeń do jazdy ze stopami procentowymi w dól coś jak np. jak w USA z 6% do praktycznie zera..Oznacza to moim zdaniem że będziemy już żyli w czasach gdzie na wszystkich rynkach świata będzie już tylko jazda bez trzymanki.....niestety albo stety będzie to już nieodłączną domeną naszego życia.
Pozdrawiam.
Dobra...zaczynam pierwszy.......
Po analizie dokumentu Międzynarodowego Funduszu Walutowego nasuwają się następujace wnioski.Podniesienie BC celu inflacyjnego o 100% oznacza istotny wzrost stóp procentowych i jak zaleca MFW chodzi o to aby w razie potrzeby była duża przestrzeń do jazdy ze stopami procentowymi w dól coś jak np. jak w USA z 6% do praktycznie zera..Oznacza to moim zdaniem że będziemy już żyli w czasach gdzie na wszystkich rynkach świata będzie już tylko jazda bez trzymanki.....niestety albo stety będzie to już nieodłączną domeną naszego życia.
Pozdrawiam.
Hej! niestety to jest cena globalizacji i neoliberalnego podejścia haseł głoszonych przez neo-ekonomistów którzy pod dyktando wielkich graczy mówią mediom to do czego zostali zaprogramowani pokrywając wszystko eko-bełkotem... cyklami, stopami, inflacja, deflacja są niczym doskonały kucharz który umiejętnie łącząc składniki i przyprawy serwują klientowi smaczne i pyszne danie, którego jednym ze składników jest gówno. Tak będzie jazda tylko wtedy gdy coś się wydarzy w Imperium- USA. Tam bierze sie początek wszystkiego wszystkie inżynierowe kryzysy, których celem jest przejecie kolejnego majątku za bezcen, od 1913 coraz częściej mamy bańki spekulacyjne wszystkie jedną sprawdzoną starą metodą. Popyt i podaż chociaż podawane są w różnej otoczce derywatywy ostatnio i kilka innych przypraw. Milton Friedman powiedział kiedyś że nie widział kryzysu i deflacji która by nie powstała na wskutek zmniejszenia podaży pieniądza i vice versa. A jak dodamy że jest Grupa ludzi która może wpływać na podaż przepis na jazdę bez trzymanki gotowy. Pozdrzz pisze:Oznacza to moim zdaniem że będziemy już żyli w czasach gdzie na wszystkich rynkach świata będzie już tylko jazda bez trzymanki.....niestety albo stety będzie to już nieodłączną domeną naszego życia
"If music is dying musicians are killing it" - MP
- Spragniony
- Gaduła