EKONOMIA - krytyka, zapraszam każdy może ...

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Noob
Pasjonat
Pasjonat

Re: Po co nam ekonomiści ?

Nieprzeczytany post autor: Noob »

reptile pisze: To gdzie byli Ci mądrzy ekonomiści z USA przed kryzysem, w trakcie i czy będą przed następnym ? :roll:
A może to oni go stworzyli.. w końcu bankier ekonomista to dość bliskie fachem persony.

Gdzie jest więc ekonomiczna równowaga ?
Pytanie na czym opierasz teorię, że istnieje sposób na to, żeby zapobiec kryzysom, a nie że są one nieuniknioną częścią cykli koniunkturalnych.

Awatar użytkownika
Seneszal26
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Seneszal26 »

Nievinny pisze:Może durne pytanie z mojej strony, ale rozumiem, że jest to coś w kierunku ekonomii fizycznej? Tzn. połączeniu ekonomii z fizyką.I czy to nie jest przypadkiem UW?
Nie napewno nie jest durne :wink: dokładnie nie mogę Ci odpowiedzieć ponieważ sam do końca nie wiem ale myśle, że to może być coś w tym kierunku ze względu na związek z drugą zasadą termodynamiki.
Nie to nie jest UW.
Natomiast jeżeli chodzi o nowe wzory i różne wskażniki to związane są one z takimi pojęciami jaki analiza szeregów czasowych, zmienna skokowa .Dodatkowo dodam, że na przykład w przedsiębiorstwach paradoksalnie mniej istotnych informacji zawiera bilans niż analiza przepływu pieniędzy na działalność inwestycyjną w krótkich przedziałach czasu ( co najmniej badanie kwartalne).To już wszystko co wiem w tym temacie.Postaram się zebrać więcej informacji, to będzie trudne ale coś się wykombinuje :wink:

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Informacje chaos tworzące...

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Noob pisze:Pytanie na czym opierasz teorię, że istnieje sposób na to, żeby zapobiec kryzysom, a nie że są one nieuniknioną częścią cykli koniunkturalnych.
Na wnioskach odwrotnych dla rynku efektywnego :roll:
http://mises.pl/2687/rothbard-dlaczego- ... unkturalne
* rządy, władza w tym BC przede wszystkim "bawią" się informacją, to zmusza graczy do reakcji, prowadzone modele gospodarcze nie uwzględniają na wolnym rynku (który w sumie nie istnieje) zabezpieczeń przed ryzykiem zmian. Wg mnie brakuje właściwych instrumentów dla właściwych rynków, które pozwalałyby zachować neutralność. Oczywiście wszystko w kierunku wykluczania spekulacji finansowej... potrzebna jest zmiana sposobu realizacji zysków jaka obecnie dominuje. Że znowu utopia ? Zrobić z nieracjonalnego rynku racjonalny?
Ja tam postuluje za NWO :mrgreen: 1GOV!1SDR1 :D
Ostatnio zmieniony 15 mar 2010, 23:35 przez reptile, łącznie zmieniany 1 raz.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

reptile pisze:prowadzone modele gospodarcze nie uwzględniają na wolnym rynku (który w sumie nie istnieje) zabezpieczeń przed ryzykiem zmian
Protestuję, skoro na FX są udokumentowane obroty i potwierdzone przez bank w Bazylei ok. 3-4 Bln $ dziennie to z czystym sumieniem mogę stwierdzić że jest to wolny rynek i w sumie istnieje naprawdę ....w Polsce też to będzie.....prędzej czy póżniej..... czy się to komuchom podoba czy nie Zgodzę się natomiat z tym że jest to bardzo... bardzo...trudny temat.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Pytałem, bo na UW też pojawił się pomysł, by połączyć te dwie dziedziny i stworzyć przedmiot podobny do tego, o którym wspominasz. Od planów do realizacji długa droga, ale mówią, że fizyka ekonomiczna może być przyszłością.
W sumie tak samo kiedyś mówiono i finansach behawioralnych...
Trade what you see, NOT what you hear or think

zz
Maniak
Maniak

Ekonomia,rynek walutowy itp/ to filary naszego życia czy tego chcemy czy nie.Przeczytałem i zanalizowałem w the ekonomist artykuł Międzynarodowego Funduszu walutowego i niestety Drodzy Forumowicze szykuje się nam rewolucja w ekonomi i to nie w przenośni tylko dosłownie.

Pozdrawiam.

Ps. proszę wszystkich forumowiczów o zapoznanie się z tym artykułem ponieważ oznacza to dla nas tyle że rynki finansowe niestety staną się sto razy trudniejsze niż obecnie i nie w przenośni lecz dosłownie.......

Dodano po 2 minutach:

artykuł dotyczy rozwiązań inflacyjnych aby pobudzić gospodarki i rozwiązać sprawę długu publicznego.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

zz
Maniak
Maniak

Jestem naprawdę zaskoczony.Ekonomia zmienia się nam o 180 stopni i co? żadnej dyskusji?.
Dobra...zaczynam pierwszy.......
Po analizie dokumentu Międzynarodowego Funduszu Walutowego nasuwają się następujace wnioski.Podniesienie BC celu inflacyjnego o 100% oznacza istotny wzrost stóp procentowych i jak zaleca MFW chodzi o to aby w razie potrzeby była duża przestrzeń do jazdy ze stopami procentowymi w dól coś jak np. jak w USA z 6% do praktycznie zera..Oznacza to moim zdaniem że będziemy już żyli w czasach gdzie na wszystkich rynkach świata będzie już tylko jazda bez trzymanki.....niestety albo stety będzie to już nieodłączną domeną naszego życia.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

zz pisze:Oznacza to moim zdaniem że będziemy już żyli w czasach gdzie na wszystkich rynkach świata będzie już tylko jazda bez trzymanki.....niestety albo stety będzie to już nieodłączną domeną naszego życia
Hej! niestety to jest cena globalizacji i neoliberalnego podejścia haseł głoszonych przez neo-ekonomistów którzy pod dyktando wielkich graczy mówią mediom to do czego zostali zaprogramowani pokrywając wszystko eko-bełkotem... cyklami, stopami, inflacja, deflacja są niczym doskonały kucharz który umiejętnie łącząc składniki i przyprawy serwują klientowi smaczne i pyszne danie, którego jednym ze składników jest gówno. Tak będzie jazda tylko wtedy gdy coś się wydarzy w Imperium- USA. Tam bierze sie początek wszystkiego wszystkie inżynierowe kryzysy, których celem jest przejecie kolejnego majątku za bezcen, od 1913 coraz częściej mamy bańki spekulacyjne wszystkie jedną sprawdzoną starą metodą. Popyt i podaż chociaż podawane są w różnej otoczce derywatywy ostatnio i kilka innych przypraw. Milton Friedman powiedział kiedyś że nie widział kryzysu i deflacji która by nie powstała na wskutek zmniejszenia podaży pieniądza i vice versa. A jak dodamy że jest Grupa ludzi która może wpływać na podaż przepis na jazdę bez trzymanki gotowy. Pozdr
"If music is dying musicians are killing it" - MP

Awatar użytkownika
Spragniony
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spragniony »

co do miltona friedmana i szkoły chicagowskiej to polecam lekturę "doktryna szoku". otwiera trochę oczy o imperialistycznej polityce USA, które grabi biedne kraje wykorzystując ich tragedię i śmierć wielu ludzi. smutne, ale prawdziwe.
Yes, I can

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

A jak ktoś zna angielski to można: Tragedy and Hope: A History of the World in Our Time', by Carroll Quigley. Można się dowiedzieć skąd się wziął słynny podatek VAT... i inne Quigley miał dostęp do archiwów CFR; kuźni prezydentów
"If music is dying musicians are killing it" - MP

ODPOWIEDZ