Never Lose Again by DRAGON33

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
MAXIMUS_nervus
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: MAXIMUS_nervus »

Ok. Więc tak...właśnie zakończyłem czytanie tego wątku ( ze zrozumieniem) zajęło mi to troszke czasu tym bardziej ze z tematem po raz pierwszy zetknąłem sie krótko przed usunięciem go z BP.
Dziekuję Mike za wskazówke na pw.

Od ok 90 strony HEX odszedł od zasad które w tym systemie obowiązywały i zaczął grać z większymi TF-ami oraz nieco innymi zasadami.

Mimo to po krótkich testach uważam że system jest dobry do scalpów.
trzeba wchodzic z trendem i po wykonaniu korekty (pullback) kiedy cena sie odbije od kanału oraz przestrzegac zasad które były opisywane przez HEX-a od pierwszych stron.
Pozdrawiam
"It is stupid to fight a battle that you cannot win, and you cannot win unless you have properly planned for it". - Sun Tzu, The Art of War

dzikus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: dzikus »

MAXIMUS_nervus pisze:Mimo to po krótkich testach uważam że system jest dobry do scalpów.
I teraz niech każdy sobie odpowie czym jest skalp , wtedy nie będzie problemów z systemem . Hex , Mike i cała reszta ludzi którzy walczyli z tym na początku skalpowali . Pamiętacie jakie Hex miał wyniki jak napieprzał po 5 , 10 pipsów ? Potem zaczął łapać większe ruchy . Ale czy większe , dłuższe ruchy z oddalonymi setupami to skalp ?

Edit: Dużo mówiło się o SL , ogólna zasada że sadzimy SL pod kropkami , o TP mówiło się wszystko i nic . Chyba że zapomniałem :D

Cena lata od wsparć do oporów i odwrotnie (price action) , opisze to na przykładzie Longa , kropki służą nam jako wsparcie i opór , SL ustawiamy pod kropkami (wsparciem) . Jak już rośnie nam zysk to gdzie cena potencjalnie może się zatrzymać ? No na oporze . Jakie mamy prawdopodobieństwo złapania TP ustawiając je na oporze , lub delikatnie przed ? A jakie nad oporem ?? No właśnie ...

Teraz ciśnie się taki wniosek/pytanie . Jeśli dostajemy sygnał L , ale H1 zmienia kolor wysoko nad kropkami czyli wsparciem , wchodzić w pozycje ? Jaki mamy profit margin ?? Ile zostało nam do oporu ? Jeśli h1 zmienia się na kolor zielony , cena daleko jest od wsparcia i blisko do oporu , to logiczne jest że SL musimy ustawić większy , przy mniejszym prawdopodobieństwie zysku , TAK ??
To wszystko determinuje gdzie ustawimy SL i TP czy mamy lepsze czy gorsze RR . Jeśli system polega na PA , to czemu nie uważać na poziomy S/R z H1/H4 ?? Widzicie teraz że nie da się zrobić automatu ?? Że stały SL i TP to durnota ? Że trzeba myśleć strategicznie ??

Jak pieprze głupoty to zgłoście do moda niech usunie , płakać nie będę hehe . Pozdr chłopaki !!
Price Action

dr.fido

Nieprzeczytany post autor: dr.fido »

wiatm

pozdrawiam wszystich na pozcatku i zycze duzo pipsow,moje pytanie moze wydac sie coniektorym idiotyczne ,ale dlatego wlasnie isnieje te forum zeby sobie nawzaje pomagac>pytanie dotyczy platformy mt4.gdzie jej szukac i jak ja zainstalowac. se

to byl oczywiscie zarcik,ale chyba niezbyt smieszny,moj problem dotyczy momentu wejscia ,dalej mam z tym problem,najczesciej wchodze jak zbyt pozno albo gdy cena zmienia kierunek ,jak moge temu zaradszic ....

dzikus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: dzikus »

Daj screena . Albo opisz co robisz .
Price Action

Awatar użytkownika
freeman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: freeman »

dr.fido pisze:moj problem dotyczy momentu wejscia ,dalej mam z tym problem,najczesciej wchodze jak zbyt pozno albo gdy cena zmienia kierunek ,jak moge temu zaradszic
Gdzieś wcześniej w wątku było EA, które tradowało tym systemem. Możesz go użyć, żeby zobaczyć wejścia, albo włączyć potwierdzenia, tak, żeby samemu decydować, czy wchodzić w trejd, jakie sl i tp ustawić.
Możesz też włączyć go na demo, a potem studiować wejścia.
Nie chodzi o to, żeby tym handlować, tylko pomóc sobie w nauce...

Awatar użytkownika
gieroj
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: gieroj »

Mam pytanie odnośnie tworzenia semaforów ,w jaki sposób one powstają.
To znaczy rozumiem że chodzi o przebicie HH LL . Ale po jakim czasie albo granicy ?? Po czasie to chyba nie bo to nie Donchian Channel więc po czym ??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
freeman
Gaduła
Gaduła

Wydaje mi się, że to działa podobnie (TRO mówi, że zasada działania jest inna) do dynamic SR, czyli pojawia się jeśli świeca przebije high lub low z X ilości okresów (świec). Standardowo ustawione jest 5. Semafory są oparte na wskaźniku zigzag i dlatego przenoszą się na wyższe high / niższe low jeśli takie zostanie zrobione ze świecy, na której wcześniej były. Dlatego uważam, że lepszy jest dynamic sr, bo repaintuje tylko na aktualnej świecy...
Mam nadzieję, że pomogłem...
semafory to strzałki na Twoim wykresie, a dynamic sr to te kropki....

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

dzikus pisze:Teraz ciśnie się taki wniosek/pytanie . Jeśli dostajemy sygnał L , ale H1 zmienia kolor wysoko nad kropkami czyli wsparciem , wchodzić w pozycje ? Jaki mamy profit margin ?? Ile zostało nam do oporu ? Jeśli h1 zmienia się na kolor zielony , cena daleko jest od wsparcia i blisko do oporu , to logiczne jest że SL musimy ustawić większy , przy mniejszym prawdopodobieństwie zysku , TAK ??
To wszystko determinuje gdzie ustawimy SL i TP czy mamy lepsze czy gorsze RR
Bardzo słuszne spostrzeżenia. Ja wolę wybierać tylko te wejścia gdzie S/R jest bardzo blisko. Wtedy mamy szansę na precyzyjne wejście z malym SL-em.
Inne sytuacje odpuszczam ...
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Awatar użytkownika
freeman
Gaduła
Gaduła

Mike masz dwa konta, czy ktoś się pod Ciebie podszywa? Ten sam avatar i ta sama stopka? Bo już zgłupiałem???
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... ile&u=8863

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

freeman pisze:Mike masz dwa konta, czy ktoś się pod Ciebie podszywa? Ten sam avatar i ta sama stopka? Bo już zgłupiałem???
Też zgłupiałem, jak zobaczyłem post tego żartownisia.
Byłem przekonany, że to mój i zastanawiałem się, kiedy go napisałem :lol:
Dopiero po chwili zorientowałem się, że nazwa użytkownika jest inna ...
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

ODPOWIEDZ