EKONOMIA - krytyka, zapraszam każdy może ...

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

http://dwagrosze.blogspot.com/2010/03/g ... lisci.html .. ciekawe spojrzenie na sojał i kapitalizm.
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... bie__.html

Zastanawiam się nad faktem, czy aby ta cała "Polska sytuacja" nie wynika z tego, że państwo nic nie tworzy, albo nie wiele... tak jak kiedyś jeszcze było coś państwowego, a tylko przeszkadza i zabiera.
reptile - ja mogę skrytykować Korwina-Mikke, ale obawiam się, że to nie pomoże.
Tak .. to on głosi, że trzeba wszystko sprywatyzować.. :lol:
Wg mnie rząd sprywatyzowali to co jeszcze zostało .... ?
Mi się rządy kojarzyły z prawem tzn sprawiedliwym (choć wiedziałem, że nie ma) ale teraz to tylko biznes :lol: mało to jeszcze ta śróba się będzie długo wkręcać :D
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Wiesz reptile jest w tm dużo racji lecz ja skłaniam się do bardziej prozaicznej analizy.Wyprowadzono z Polski z inwestycji 90-100 mld zł?.Wyprowadzono są to oficjalne dane.Wyprowadzono z opcji,cirrsów,leasingów,forwardów itp. niebotyczną kasę?.Wyprowadzono. Teraz trzeba znaleść frajerów co to w jakiś sposób tą dziurę załataja np. wymusić aby kobiety pracowały 12 lat dłużej,męszczyżni 7 lat dłużej,obniżyć świadczenia np. zamiast 2600 zł dać 260 zł i powiedzieć że z łaski może dorzucą różnicę do minimum czyli do 550 z, wprowadzić podatek katastralny oraz inne podatki np. od deszczu,śniegu ł itp.Moim subiektywnym zdaniem o to chodzi.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

JarekM
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: JarekM »

Witam,
Szukam miejsca na forum gdzie moglbym zadac kilka prostych pytan dotyczacych mechanizmow rzadzących wartosci pieniadza. Jestem zupelnym laikiem dlatego prosze o wyrozumiałość. Generalnie chodzi o publikacje danych i ich wpyw na wyprzedaz lub kupno waluty. Mam rozwniez bardzo ogolna teorie i chcialbym ja potwierdzic. Jesli nie macie nic przeciewko to bede pytał w tym miejscu albo zołoże nowy temat.
Mozna czy nie?

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
Eurodolar
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Eurodolar »

Spragniony pisze:wracając do tematu, uważam, że większosć ekonomii to nic innego jak filozofia. filozofia o gospodarce, rynku, pieniądzach, ale filozofia. różne szkoły, poglądy, nie wiadomo w sumie kto ma rację, ciągłe spory na różne tematy, teoretyzowaniu nie ma końca. są oczywiście praktyczniejsze aspekty jak np. forex a reszta to trochę takie bajarzenie. bo czy ktoś sobie wyobraża by były różne szkoły w matematyce, które uzyskiwały by różne sume dodawania dwa plus dwa?
Zgadzam się. Każdy prezentuje taką ekonomię, jaka zgodna jest z jego interesami.
EUR/USD vs DJIA

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Krytyka ekonomistów

reptile pisze:Wg mnie rząd sprywatyzowali to co jeszcze zostało .... ?
To ich nie doceniłem ... :lol: :lol:
http://www.pb.pl/rss/a/2010/03/09/BCC_C ... ywatyzacje
A jeśli krytykować ekonomię to i ekonomistów by się przydało.
http://www.obserwatorfinansowy.pl/2010/03/08/house-phd/
http://www.adamduda.pl/2010/03/08/a-jed ... ut-grecji/

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Re: krytyka cd..

Nieprzeczytany post autor: Noob »

reptile pisze: Noob a może Ty mógłbyś skrytykować jakoś tą całą ekonomię ? :roll:
A dlaczego miałbym krytykować? Akurat ja nie zaliczam się do osób, które uważają, że nauka ekonomii jest nieprzydatna i do niczego, w szczególności do obsługi rynków kapitałowych, niepotrzebna.

Co najwyżej polscy "naukowcy ekonomiści" prezentują często poziom, od którego włosy stają dęba na głowie. Wystarczy zobaczyć ile publikacji na liście filadelfijskiej (ważniejsze czasopisma naukowe) przypada średnio na jednego profesora. Nic dziwnego, że najlepsze polskie uczelnie błąkają się po czwartej setce światowych rankingów.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Po co nam ekonomiści ?

Noob pisze:A dlaczego miałbym krytykować?
A dlaczego nie ? :wink: Jak nie z tej to z innej strony do tematu :lol:
Noob pisze:Co najwyżej polscy "naukowcy ekonomiści" prezentują często poziom, od którego włosy stają dęba na głowie. Wystarczy zobaczyć ile publikacji na liście filadelfijskiej (ważniejsze czasopisma naukowe) przypada średnio na jednego profesora. Nic dziwnego, że najlepsze polskie uczelnie błąkają się po czwartej setce światowych rankingów.
Dzisiaj oglądałem krótki wywiad z G. Kołodko .. pominąłbym fakt, że wywiad był ustawiany tendencyjnie przez dziennikarza i silnie ucinany w momentach krytyki obecnej polityki gospodarczej przez gościa programu, gdybym uznał, że to nie ma znaczenia.... właściwie nic z wywiadu nie wynikało. Po co tam był więc ten zacny ekonomista?
Kto rządzi tego władza .. to i ich ekonomia.

http://manageria.gazeta.pl/manageria/1, ... graza.html
Już nikt nie wierzy tradycyjnym mediom. Bardziej ufamy komentarzom, analizom, prognozom, nawet danym z bardziej niezależnych źródeł. Często anonimowych. Firma badawcza Forrester przestrzega: technologie web 2.0 mogą pogłębić recesję.
Technologia pogłębi kryzys ? Tzn. prawda, krytyka ?

http://manageria.gazeta.pl/manageria/1, ... rnetu.html
http://www.obserwatorfinansowy.pl/2009/ ... -ekonomia/

Brakuje mi w tym państwie organu oceniającego programy polityczne (przyszłe i przeszłe) .. :lol:
Noob pisze:Akurat ja nie zaliczam się do osób, które uważają, że nauka ekonomii jest nieprzydatna i do niczego, w szczególności do obsługi rynków kapitałowych, niepotrzebna.
To gdzie byli Ci mądrzy ekonomiści z USA przed kryzysem, w trakcie i czy będą przed następnym ? :roll:
A może to oni go stworzyli.. w końcu bankier ekonomista to dość bliskie fachem persony.

Gdzie jest więc ekonomiczna równowaga ?

Awatar użytkownika
Seneszal26
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Seneszal26 »

To ja również dorzucę coś co może Was zainteresować tym bardziej , że jest to "produkt" całkowicie Polski .Jest to temat tak świeży, że sami twórcy opublikowali dopiero dwa artykuły na ten temat ( chyba w tamtym tygodniu się ukazały ale zapomniałem się dopytać w którym czasopiśmie,magazynie :( ale się dowiem) .Teraz czekają na to jak odbierze to świat ekonomistów.

Otóż na pewniej uczelni powstał zespół pasjonatów pod przewodnictwem pewnego pana profesora zajmującego się badaniem dynamiki procesów ekonomicznych .Po długim czasie badań i odkryciu pewnych zależności doszli do momentu w którym byli w stanie stworzyli doktryne ekonomiczną którą nazwali doktryna nieobalalna opracowana na podstawie drugiej zasady termodynamiki.Odrzuca ona wszystkie obecne doktryny liberalne,neoliberalne,socjaldemokratyczne i inne.
Cała doktryna wyraża się jednym prostym wzorem który dotyczy całej ludzkości, który wygląda następujaco:

W=U+N

W - całkowite środki przeznaczone na jakiś cel,
U - człon użyteczny - środki wykorzystywane pożytecznie - zatrudnienie,surowce
itd.
N - człon entropowy - środki stracone a nawet szkodliwe - bezrobocie, niewykorzystany potencjał intelektualny itd.

Jeżeli chodzi o człon entropowy to wytłumacze to na przykładzie:

Kiedyś mleko było przechowywane w szklanych butelkach które były bardzo ciężkie i utrudniało to transport więc wymyślono kartony na mleko które były lżejsze ale i bardziej praktyczne w transporcie.Jednak pojawił się inny problem - bakteria która powodowała zatrucia.Obecnie mamy mleko które zawiera wiele konserwantów które nie koniecznie muszą być zdrowe .
Tutaj tym członem entropowym jest kolejno ciężar (szklan butelka) ,bakteria (katron) i obecnie różne ulepszacze.Jak widać na przykładzie prawie wszędzie występuje środek niepożądany i tak jest praktycznie z każdym procesem na poziomie mikro i makro.

W tej chwili nie jesteśmy w stanie stworzyć układu społeczno - gospodarczego który wyeliminowałby N + ( człon entropowy) .Według założeń tej doktryny należy wprowadzić rachunek społeczno - ekonomiczny uwzględniający człon entropowy.
Zespół profesora również doszedł do wniosku, że większość dotychczasowych wskażników do obliczania np:stopy procentowej ,PKB itd. jest niewłaście obliczana i podawane wartości w żaden sposób nie odzwierciedlają rzeczywistości i trudno na ich podstawie dokonać właściwych decyzji.Dla ciekawostki dodam, że odnosi się to rownież do wskażników wykorzystywanych w mierzeniu pewnych procesów odbywających się w przedsiębiorstwach.
Z tego też względu zespół opracował wzory na prawidłowe wyliczanie zarówno stóp prcentowych, PKB i wielu innych ważnych danych.

Wiem, że to co opisałem jest dość chaotyczne i jest to zaledwie liżnięcie loda przez papierek ale postarm się zdobyć więcej materiałów tak aby opisać w miarę szczegółowo tą doktryne z podaniem wzorów i różnych wykresów.
W tej chwili jestem w posiadaniu kilku podstawowych wykresów i wzoru na obliczenie parwidłowej stopy procentowej oraz na dynamikę procesu.
W internecie nigdzie nie znajdziecie odnośników do tego tematu ponieważ jak wcześniej wspomniałem jest to temat bardzo świeży .

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Może durne pytanie z mojej strony, ale rozumiem, że jest to coś w kierunku ekonomii fizycznej? Tzn. połączeniu ekonomii z fizyką.I czy to nie jest przypadkiem UW?
Trade what you see, NOT what you hear or think

ODPOWIEDZ