To ja również dorzucę coś co może Was zainteresować tym bardziej , że jest to "produkt" całkowicie Polski .Jest to temat tak świeży, że sami twórcy opublikowali dopiero dwa artykuły na ten temat ( chyba w tamtym tygodniu się ukazały ale zapomniałem się dopytać w którym czasopiśmie,magazynie

ale się dowiem) .Teraz czekają na to jak odbierze to świat ekonomistów.
Otóż na pewniej uczelni powstał zespół pasjonatów pod przewodnictwem pewnego pana profesora zajmującego się badaniem dynamiki procesów ekonomicznych .Po długim czasie badań i odkryciu pewnych zależności doszli do momentu w którym byli w stanie stworzyli doktryne ekonomiczną którą nazwali doktryna nieobalalna opracowana na podstawie drugiej zasady termodynamiki.Odrzuca ona wszystkie obecne doktryny liberalne,neoliberalne,socjaldemokratyczne i inne.
Cała doktryna wyraża się jednym prostym wzorem który dotyczy całej ludzkości, który wygląda następujaco:
W=U+N
W - całkowite środki przeznaczone na jakiś cel,
U - człon użyteczny - środki wykorzystywane pożytecznie - zatrudnienie,surowce
itd.
N - człon entropowy - środki stracone a nawet szkodliwe - bezrobocie, niewykorzystany potencjał intelektualny itd.
Jeżeli chodzi o człon entropowy to wytłumacze to na przykładzie:
Kiedyś mleko było przechowywane w szklanych butelkach które były bardzo ciężkie i utrudniało to transport więc wymyślono kartony na mleko które były lżejsze ale i bardziej praktyczne w transporcie.Jednak pojawił się inny problem - bakteria która powodowała zatrucia.Obecnie mamy mleko które zawiera wiele konserwantów które nie koniecznie muszą być zdrowe .
Tutaj tym członem entropowym jest kolejno ciężar (szklan butelka) ,bakteria (katron) i obecnie różne ulepszacze.Jak widać na przykładzie prawie wszędzie występuje środek niepożądany i tak jest praktycznie z każdym procesem na poziomie mikro i makro.
W tej chwili nie jesteśmy w stanie stworzyć układu społeczno - gospodarczego który wyeliminowałby N + ( człon entropowy) .Według założeń tej doktryny należy wprowadzić rachunek społeczno - ekonomiczny uwzględniający człon entropowy.
Zespół profesora również doszedł do wniosku, że większość dotychczasowych wskażników do obliczania np:stopy procentowej ,PKB itd. jest niewłaście obliczana i podawane wartości w żaden sposób nie odzwierciedlają rzeczywistości i trudno na ich podstawie dokonać właściwych decyzji.Dla ciekawostki dodam, że odnosi się to rownież do wskażników wykorzystywanych w mierzeniu pewnych procesów odbywających się w przedsiębiorstwach.
Z tego też względu zespół opracował wzory na prawidłowe wyliczanie zarówno stóp prcentowych, PKB i wielu innych ważnych danych.
Wiem, że to co opisałem jest dość chaotyczne i jest to zaledwie liżnięcie loda przez papierek ale postarm się zdobyć więcej materiałów tak aby opisać w miarę szczegółowo tą doktryne z podaniem wzorów i różnych wykresów.
W tej chwili jestem w posiadaniu kilku podstawowych wykresów i wzoru na obliczenie parwidłowej stopy procentowej oraz na dynamikę procesu.
W internecie nigdzie nie znajdziecie odnośników do tego tematu ponieważ jak wcześniej wspomniałem jest to temat bardzo świeży .