[WIG20] Analizy, prognozy

Czyli co się już wydarzyło, co się dzieje obecnie oraz jaka będzie najbliższa i dalsza przyszłość na rynku Forex.
Awatar użytkownika
Bizon
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Bizon »

i jak tam nadal myslicie ze pojdzie na te 2000 ? bo ja powoli w to watpie i sie zastanawiam czy nie zajac pozycji jak dojdzie do 2200- jezeli dojdzie :)

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

Rzut oka na FW20 w ujęciu dziennym.

Osobiście uważam, że mamy końcówkę trendu rosnącego a sygnały świadczące o tym zawarłem w dołączonych obrazach wraz z opisami. Czy będzie spadek czy konsolidacja to zależy od ilości taniego pieniądza pompowanego w rynki w Stanach (hello FED! how are you today, fat cat?) ale jako że 'wykres' wg. klasycznej analizy technicznej zawiera w sobie wszystko to warto rzucić okiem ...

Kilka poważnych sygnałów zaczyna wskazywać, że byki długoterminowo dostały zadyszki. Takiej zadyszki, jakiej nie miały przez ostatnie 12 miesięcy. Czy zadyszka skończy się lekkim przeziębieniem dla FW20 ? Czy może ciężką grypą która zniesie FW w okolice 1500 pkt ? Kto wie ...
Z pewnością warto trzymać rękę na pulsie :D

Poniżej rzut oka na rok spadków FW i ostatnie 12 miesięcy wzrostów. Oba wykresy wyglądają identycznie, jak lustrzane odbicie ... Spadki w lutym 2009r kończyły się podobną formacją, jaką możemy zaobserwować od kilku-kilkunastu ostatnich sesji.

Obrazek

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e02 ... 5dec3.html

Obrazek

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c72 ... 60dc0.html

Pozdrawiam, J. :P
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Awatar użytkownika
rewers
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rewers »

rewers pisze:
if sp500 znajdzie się na poziomie 1058, fw20 odpowiednio zaliczy 2205 i zakładając iż owe poziomy zostaną obronione wówczas nowy szczyt na poziomie 1230 i odpowiednio na fw20 2688 - niemniej ten scenariusz jest zbyt kolorowy aby był możliwy do zrealizowania.
Prognoza sprawdziała się lepiej niż moje ego.
okolice 1058 obronione, fw20 2200 także wybronił......aż trudno w to uwierzyć ale atak na szczyty i być może 1230 i 2688 wkrótce okażą się faktem.

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: thefear »

Witam. Wig20 podąża za giełdami światowymi, szczególnie za niemieckim DAX-em i Amerykańskim S&P500. Moim zdaniem możemy liczyć na dalsze wzrosty gdyż i ponieważ na S&P500 zauważyłem na H4 ukształtowana odwrócona głowa z ramionami, potwierdzona formacją chorągiewki (już nie będe poprawaiał rysunku :P) a to wróży wzrosty. Na Wigu20 jak pisaliście mamy podwójne dno, także są duże szanse na rajd w górę, z możliwą niewielką korektą lub konsolką. Nastroje na rynkach raczej pozytywne, szczególnie po dzisiejszych danych z rynku pracy, ale jak zawsze wszystko zweryfikuje giełda.

PS. chojnak, pamietam jak pisałeś żebym nie wchodził na kontrakty terminowe. Mam małe doświadczenie na tym rynku, ale jak narazie więcej zarobiłem na kontraktach niż forexie :D Pozdrawiam i jak zawsze udanych trejdów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck.

forexavatar
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: forexavatar »

Dla mnie sytuacja jest dziwna, bo spodziewałem się duużego spadku do minimum 1700. W sumie to nadal czekam na większą korektę bo nie wydaje mi się żeby po tak duzym ruchu nie nastapiła korekta (przynajmniej zniesienie 50% - 60%). Potem wchodze na długą. Tymaczasem moja analiza sprowadza się do podwójnej górki czyli retestujemy obecne szczyty. Wynika to z wybicia z kanału spadkowego oraz pokonania ważnego oporu. Po dojściu do szczytu bede szukał okazji do zagrania na krótko.

Bartowski Michał
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Bartowski Michał »

Pomimo, że jestem początkujący na rynku forex chciałbym zasygnalizować graczom sytuację WIG20 z roku 2006.
Mimo kryzysu Wig20 wciąż rósł w siłę. Nie wierzę, że korekta tego szczytu (wykres1) trwa nadal.
Czy ktoś się zgodzi ze mną?
Czy uważacie że wig20 będzie znów rósł jak poprzednio?
Może macie jakieś sygnały na poparcie swoich rozważań?
Zapraszam do dyskusji

link do wykresu
http://pokazywarka.pl/wig_20_overall_2006/

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

ZUP (indyk od wykrywania formacji harmonicznych, gdyby ktoś nie wiedział) wyrysował mi coś takiego na interwale D1.

Formacja ma charakter prospadkowy, ale jeszcze się nie zrealizowała. Proponuję szczególne śledzenie najbliższych sesji. Mogą być przełomowe.

Obrazek

Pozdrawiam, J.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Awatar użytkownika
kelvin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kelvin »

Piękna struktura rynkowa na Wig 20. Ruch H4 jest totalnie wyczerpany , natomiast ruch fali D1 nie daje jeszcze pewnej pewności co mogłoby to być kolejnym ważnym przystankiem 2475. Warto śledzić dolara a za nim ważny indeks Down Jonesa , gdzie jesteśmy na bardzo ważnym zniesieniu ruchu D1 gdzie w ruchu H4 daje nam sygnał pro-spadkowy wybicie jego zaowocowałoby atak na szczyty, co za nim impetu nabrałby Wig20.

Dodano po 2 minutach:

Czekamy na sygnał zamknięcia świecy dziennej na DJ. Ruch fali W1 nie został wyczerpany.

Dodano po 52 minutach:

Indeks US 500 wszedł w szczyty , US 2000 w ważne poziomy, gdzie ruch H4 jest totalnie wyczerpany, gold jest w trendzie spadkowym r D1 gdzie najbliższe poważne wsparcie znajduje się 1088.60, ropa jest totalnie wyczerpana w ruchu D1 . Mamy bogaty kalendarz w dane makroekonomiczne , czyżby nasz Fed jutro zaskoczył?

forexavatar
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: forexavatar »

Było tak jak przewidywałem w poprzednim posicie. Być może bedziemy swiadkami przetestowania ostatniego szczytu. Ale uformowana dzis spadająca gwiazda mówi sama za siebie.

x34
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: x34 »

ODPOWIEDZ